Маварско освојување на Пиринејскиот Полуостров

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Ал Андалуз
Granada Alhambra gazelle Poterie 9019.JPG
711–1492

Инвазија од 711–732


756–1039 Умајадска| Кордоба


Таифа 1039–1085


Алморавиди 1085–1145


Алмохади 1147–1238


Емиратство Гранада 1238–1492


connected articles

Мaварското освојување на Иберискиот полуостров (711-718) започнало во времето кога арапските Маври ги нападнале државите на Визиготите, кои се наоѓале на Иберискиот полуостров. Генералот Тарик Ибн-Зијад, предводел војска претежно составена од Бербери го преминал протокот од афричката кон европската страна и го освоил Гибралтар. По осум години, Маврите успеале да заземат голем дел од Иберискиот полуостров, освен северозападните региони Астурија и поголем дел од Баскија. Територијата која била освоена била позната под името Ал Андалуз.

Хронологија[уреди]