Кристијан Пецолд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Кристијан Пецолд (гер. Christian Petzold; ( 1677 - 2 јули 1733) е германски композитор и органист. Роден е во Кенигштајн во 1677 г., а умрел во 1733 г. во Дрезден, каде работел како органист.

Пецолд се смета за автор на две композиции од збирката „Тетратка за Ана Магдалена Бах“: познатиот „Менует во Г-Дур“ (BWV Anh.II.114) и неговото придружно дело, „Менует во Г-мол“ (BWV Anh.II.115). Порано се мислело дека нивен автор е Јохан Себастијан Бах, но денешната музикологија, преводена од Ханс-Јоахим Шулце, смета дека тие се дела на Пецолд. Ментуетот во Г-Дур е каталогизиран како BWV Anh. бидејќи сѐ до денес, дали неговиот вистински композитор е Пецолд или Бах.

Неговите дела можат да се најдат во многу книги, од рекреативна пијанистика, па сѐ до испитни дела.