Волт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Волт (симбол: V, В) е единица која е изведена SI-единица, за електричен потенцијал помеѓу две точки или електромоторна сила. Именувана е во чест на Итаљанскиот физичар Алесандро Волта (1745-1827), кој ја има измислено и првата хемиска батерија.

Волт може да се дефинира како разлика на потенцијали, помеѓу проводник кога електричната струја од еден ампер, која продуцира енергија од 1 ват. Преку системот SI, може да се дефинира и како m2 · kg · s-3 · A-1, Што исто може да се дефинира и како еден џул на енергија на Колумб на напон, J/C.

\mbox{V} = \mbox{W} \cdot \mbox{A}^{-1} = \mbox{J} \cdot \mbox{C}^{-1} = \mbox{m}^2 \cdot \mbox{kg} \cdot \mbox{s}^{-3} \cdot \mbox{A}^{-1}.

Од 1990 волтот се користи меѓународно за практични мерења користејќи го Џонсоновиот ефект, кадешто конвенционалната вредност се користи за Џонсоновата константа, одредена од 18тата Генерална конференција за тежини и мерења, изразена како:

K{J-90} = 0.4835979 GHz/µV.