Воена академија 5

Од Википедија — слободната енциклопедија

Воена академија 5 е српски филм од 2019 година[1] и е продолжение на серијата Воена академија. Ја режирал Дејан Зечевиќ.[1]

Филмот бил премиерно прикажан на 2 октомври 2019 година во Сава центар.[2] Заедно со филмот, била снимена и петтата сезона на телевизиската серија, која премиерно била емитувана од 11 јануари до 14 март 2020 година на РТС и содржи десет епизоди.

Синопсис[уреди | уреди извор]

Овој пат омилени херои минуваат низ нови животни предизвици, од деловни, како капетанот Данијел Стошиќ кој се обидува да и се врати на старата љубов - летање, борба за опстанок на Роксанда и Васиљевиќ, но и борба за потомство на Шаша и Клисура. Следат и авантурите на младите потпоручници кои се обидуваат да преживеат во дивината, на обука за специјална единица, кога нивните пријателства и љубовни врски доаѓаат на тестот за издржливост.[1]

Улоги[уреди | уреди извор]

Глумец Улога
Бојан Периќ капетан Даниел Стошиќ
Нина Јанковиќ мајор Данка Обрадовиќ
Јелисавета Орашанин Весна Роксандиќ „Роксанда“
Милош Тимотијевиќ мајор Видое Васиљевиќ
Славен Дошло Илија Морача „Ика“
Андреа Ржаничанин Ангела Бањац
Ваја Дујовиќ поручникчка Радмила Вуруна
Ангела Јовановиќ Светлана Савиќ „Цеца“
Вучиќ Перовиќ Богољуб Јанковиќ „Буги“
Виктор Савиќ Здравко Бркиќ
Ѓорѓе Стојковиќ Груја Голијанин
Миодраг Драгичевиќ Вукашин Пашиќ „Гром“
Јован Јовановиќ Гвозден Савиќ
Иван Михаиловиќ Мирко Клисура
Драгана Дабовиќ Инес Шашвари „Шаша“
Олга Одановиќ Милијарда Клисура

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 „Војна академија 5“. Филмски центар Србије. Архивирано од изворникот на 2022-01-21. Посетено на 4. 2. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  2. „Premijera filma „Vojna akademija 5". Ministarstvo odbrane Republike Srbije. Посетено на 4. 2. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)