Ван дер Валсов радиус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ван дер Валсовиот радиус (именуван по научникот Ван дер Валс) го претставува растојанието меѓу најоддалечените електрони од атомското јадро на слободни атоми.

Ако се замислат атомите или молекулите како топки чијашто површина ја градат од центарот најоддалечените електрони, Ван дер Валсовите радиуси се всушност радиусите на тие топки.