Бачка тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Бачка тврдина
Bač fortress (Bačka tvrđava).JPG
Податоци
Место Бач, Војводина
Земја Србија


Бачката тврдина се наоѓа во градот Бач, Војводина, Србија. Тврдината била изградена во времето на унгарскиот крал Роберт Напулски (1338-1342). Во тогашно врерме, тврдината имала осум кули, ходници, кујна, бунар итн. кое означува дека градот во тоа време бил голем центар. По Мохачката битка, градот паднал под власта на Османлиите. Тврдината била опишувана од страна на Евлија Челебија. Во периодот од 1703-1711, градот заедно со тврдината биле на неколку пати запалувани и рушени.