Јадренце

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Во клеточна биологија, јадренцето (лат. nucleolus) е топчесто телце, изградено од протеини и РНК. Бројот на јадренца во клетките е различен, но најчесто се едно до две. Во јадренцето се синтетизира рибозомалната РНК.