Тајга

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Тајга е име за пространи зимзелени шуми во Северна Европа и од Северна Азија, односно во Сибир. Тајгата е присутна во простори каде што средните температури во најтоплиот месе се помеѓу 13°С и 20°С, а количеството на врнежи од 300 до 600мм.