Список на премиери на Нов Зеланд

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на Премиери на Нов Зеланд. Тука спаѓаат и лица кои ја го имале звањето Колонијален секретар. На списокот е наведен и Хју Вот, кој бил вршител на должноста Премиер во тек на една недела во 1974 год. по смртта на Норман Кирк.

Список[уреди]

      Без партија       Либерална/Обединета       Реформска       Лабуристичка       Национална

Бр. Име Партија Стапил на должност Отстапил должност
1 Хенри Сувел Без партија 7 мај 1856 20 мај 1856
2 Вилијам Фокс Без партија 20 мај 1856 2 јуни 1856
3 Едвард Стафорд Без партија 2 јуни 1856 12 јули 1861
(2) Вилијам Фокс Без партија 12 јули 1861 6 август 1862
4 Алфред Домет Без партија 6 август 1862 30 октомври 1863
5 Фредерик Витакер Без партија 30 октомври 1863 24 ноември 1864
6 Фредерик Велд Без партија 24 ноември 1864 16 октомври 1865
(3) Едвард Стафорд Без партија 16 октомври 1865 28 јуни 1869
(2) Вилијам Фокс Без партија 28 јуни 1869 10 септември 1872
(3) Едвард Стафорд Без партија 10 септември 1872 11 октомври 1872
7 Џорџ Вотерхаус Без партија 11 октомври 1872 3 март 1873
(2) Вилијам Фокс Без партија 3 март 1873 8 април 1873
8 Џулиус Фогел Без партија 8 април 1873 6 јули 1875
9 Даниел Полен Без партија 6 јули 1875 15 февруари 1876
(8) Џулиус Фогел Без партија 15 февруари 1876 1 септември 1876
10 Хари Еткинсон Без партија 1 септември 1876 13 октомври 1877
11 Џорџ Греј Без партија 13 октомври 1877 8 октомври 1879
12 Џон Хол Без партија 8 октомври 1879 21 април 1882
(5) Фредерик Витакер Без партија 21 април 1882 25 септември 1883
(10) Хари Еткинсон Без партија 25 септември 1883 16 август 1884
13 Роберт Стаут Без партија 16 август 1884 28 август 1884
(10) Хари Еткинсон Без партија 28 август 1884 3 септември 1884
(13) Роберт Стаут Без партија 3 септември 1884 8 октомври 1887
(10) Хари Еткинсон Без партија 8 октомври 1887 24 јануари 1891
14 Џон Боланс Либерална 24 јануари 1891 27 април 1893
15 Ричард Седон Либерална 27 април 1893 10 јуни 1906
16 Вилијам Хол-Џонс Либерална 10 јуни 1906 6 август 1906
17 Џозеф Ворд Либерална 6 август 1906 28 март 1912
18 Томас Мекензи Либерална 28 март 1912 10 јули 1912
19 Вилијам Масеј Реформна 10 јули 1912 10 мај 1925
20 Франсис Бел Реформна 10 мај 1925 30 мај 1925
21 Гордон Коутс Реформна 30 мај 1925 10 декември 1928
(17) Џозеф Ворд Обединета (либерална) 10 декември 1928 28 мај 1930
22 Џорџ Форбс Обединета (либерална) 28 мај 1930 6 декември 1935
23 Мајкл Џозеф Севиџ Лабуристичка 6 декември 1935 27 март 1940
24 Питер Фрејзер Лабуристичка 27 март 1940 13 декември 1949
25 Сидни Холанд Национална 13 декември 1949 20 септември 1957
26 Кит Холиок Национална 20 септември 1957 12 декември 1957
27 Волтер Неш Лабуристичка 12 декември 1957 12 декември 1960
(26) Кит Холиок Национална 12 декември 1960 7 февруари 1972
28 Џек Маршал Национална 7 февруари 1972 8 декември 1972
29 Норман Кирк Лабуристичка 8 декември 1972 31 август 1974
Хју Вот (вршител) Лабуристичка 31 август 1974 6 септември 1974
30 Бил Роулинг Лабуристичка 6 септември 1974 12 декември 1975
31 Роберт Малдун Национална 12 декември 1975 26 јули 1984
32 Дејвид Лонги Лабуристичка 26 јули 1984 8 август 1989
33 Џефри Палмер Лабуристичка 8 август 1989 4 септември 1990
34 мајк Мур Лабуристичка 4 септември 1990 2 ноември 1990
35 Џим Болџер Национална 2 ноември 1990 8 декември 1997
36 Џени Шипли Национална 8 декември 1997 5 декември 1999
37 Хелен Кларк Лабуристичка 5 декември 1999
38 Џон Ки Национална 19 ноември 2008