Сексизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Сексизам или полова дискриминација е предрасуда или дискриминација врз основа на полот на една личност.[1] Сексистички ставови можат да потекнуваат од традиционалните стереотипи за половите улоги,[2][3] и можат да вклучуваат верувањето дека лице од еден пол е суштински супериорно на лице од другиот пол.[4] Кандидатот за вработување може да се соочи со дискриминаторски платеници, или (ако вработен) да добива нееднаков надомест или третман во споредба со оној на неговите врсници од спротивниот пол. Екстремниот сексизам може да поттикне сексуално малтретирање, силување и други форми на сексуално насилство.[5]

Наводи[уреди]

  1. „Sexism - Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary“. Merriam-webster.com. 31 август 2012. http://www.merriam-webster.com/dictionary/sexism. конс. 20 јули 2013. 
  2. Matsumoto, 2001. P.197.
  3. Nakdimen KA The American Journal of Psychiatry [1984, 141(4):499-503]
  4. Doob, Christopher B. 2013. Social Inequality and Social Stratification in US Society. Upper Saddle River, NJ: Pearson Education, Inc.
  5. Forcible Rape Institutionalized Sexism in the Criminal Justice System| Gerald D. Robin Division of Criminal Justice, University of New Haven