Светилиште на Книгата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


{{{name}}}
Отворен {{{established}}}
Место {{{location}}}

Светилиштето на Книгата е музеј кој се наоѓа во Ерусалим, Израел, поточно помеѓу израелскиот музеј и Гиват Рам во западен Ерусалим. Музејот бил изграден во 1965 година, а нејзината градба била спонзорирана од страна на унгарскиот емигрант Давид Самуел Готесман. Самата градба е бела со бело купе. Околу светилиштето се наоѓа кружен базен со фонтана, а на самиот влез се наоѓа голем црв ѕид.