Полином

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Полином е израз во математиката кој е составен од една или повеќе променливи и константи, со користење на операциите собирање, одзeмањe, множењe, и степенување со цели позитивни степенови показатели.

На пример, x^3 + 10x + -9\, е полином.