Пинокио (филм од 2022)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пинокио — американски музички фантастичен филм од 2022 година, во режија на Роберт Земекис според сценарио на Земекис и Крис Вајц . Филмот, продуциран од Walt Disney Pictures, е римејк во живо на истоимениот анимиран филм на Волт Дизни од 1940 година, кој самиот е базиран на италијанската книга Авантурите на Пинокио од 1883 година, на Карло Колоди . Во филмот играат Том Хенкс, Синтија Ериво и Лук Еванс со Бенџамин Еван Ејнсворт, Џозеф Гордон-Левит и Киган-Мајкл Ки во гласовните улоги.

Развојот на филмската адаптација во живо на Пинокио официјално започнала во април 2015 година. Земекис бил потврден за директор во јануари 2020 година; Сем Мендес и Пол Кинг првично се сметаа за режисери на филмот. До ноември 2018 година, било објавено дека Хенкс бил во рани разговори да го глуми Џепето во филмот; тој го предаде проектот по заминувањето на Кинг, но тој повторно се приклучил на него во август 2020 година. Главната глумечка екипа беше објавена во јануари и март 2021 година.

Пинокио бил објавен на 8 септември 2022 година на услугата за стриминг Дизни+, како дел од Денот на Дизни+ . Добил генерално мешани критики од критичарите кои го критикувале недостатокот на подобрување на филмот во однос на претходните адаптации на романот, при што многумина го сметале за инфериорен во однос на оригиналниот филм, иако изведбите, продукциските вредности и визуелноста биле пофалени.

Заплет[уреди | уреди извор]

Во едно мало италијанско село во 1895 година, скитникот штурец Џимини Крикет влегол во домот на Џепето, кој живеел со своето милениче маче Фигаро и златната рипка Клео. Џепето ја завршил работата на марионета заснована на неговиот починат син, кој го нарекол Пинокио .

Подоцна таа ноќ, ѕвездата магично го оживела Пинокио и набрзо го посетила Сината самовила која му кажала дека ако се однесува храбар, вистинит и несебичен, може да биде вистинско момче. Сината самовила, исто така, го назначила Џимини за одговорност да биде совеста на Пинокио за да го научи правилно. Кога Џепето се разбудил и го нашол Пинокио жив, тој на почетокот се шокирал, но бил пресреќен.

По неколку дена, Џепето решил да го испрати Пинокио на училиште. Сепак, на Пинокио набрзо му се приближиле лисицата „Чесен“ Џон и неговиот партнер мачката Гидеон . Џон го убедил Пинокио дека треба да живее живот на слава за да биде вистинско момче, кога навистина планирал да го продаде на куклениот мајстор Стромболи . Џимини, со помош на галеб по име Софија, го убедил Пинокио да продолжи да оди на училиште, но Пинокио бил исфрлен од директорот бидејќи бил марионета. На крајот на краиштата, Пинокио одлучил да оди кај Стромболи, додека Чесниот Џон ставил стаклена тегла над Џимини.

Во театарот на Стромболи, Пинокио се спријателил со една од вработените во Стромболи, Фабијана и нејзината кукла Сабина. Пинокио направил добро шоу за толпата, но Стромболи го затвора во кафез за птици за да го спречи да замине. Тренерот на Стромболи на крајот го ослободува Џимини од теглата, а Пинокио го тера да ги дофати клучевите за бравата од кафезот кажувајќи лаги за да му порасне носот. Џепето, Фигаро и Клео излегуваат да го бараат Пинокио кога тој не успеал да дојде дома на вечера.

Наскоро, Пинокио ќе биде избркан од тренер полн со деца управуван од харизматичен тренер, кој ги носи сите на островот Плезур, каде што се поттикнува лошото однесување. Откако таму, Пинокио полека се вознемирува од садизмот што го покажуваат децата, на голема забава на неодговорното момче по име Лампвик . Џимини, кој е повторно разделен, наскоро открива дека сите деца се претвориле во магариња и дека Коучменот ги продава во рудниците за сол со помош на неговите послушници покриени со магла во сенка. Пинокио е сведок на трансформацијата на Лампвик во сала за билијард и тој и Џимини бегаат од островот пред Коучменот и неговите глупаци да ги добијат, но не пред Пинокио да добие магарешки уши и опашка.

Пинокио и Џимини се враќаат кај Џепето, но откриваат дека Софија му дала флаер на Островот на задоволството за да му каже каде е Пинокио и дека тој ги продал сите свои часовници за да купи брод за да оди таму. Пинокио повторно се соединува со Фабијана и Сабина кои му кажуваат дека Стромболи е уапсен од карабинерите поради злоупотреба на неговите експлоатирани вработени и тие го презеле неговото куклено шоу. Тие му нудат на Пинокио да им се придружи, но Пинокио одбива, сакајќи да го спаси својот татко, поради што неговите делови од магаре исчезнуваат.

Софија влече јаже за Пинокио да се издржи до морето, каде набргу го наоѓаат Џепето во неговиот чамец. Само што се обединуваат, ги проголта џиновско морско чудовиште по име Монстро . Тие се засолниле во огромен брод во стомакот на Монстро и Пинокио добива идеја да го натера да кивне со тоа што ќе запали оган во него. Планот функционира, и Монстро кивна, но тој започнува со брканица што завршува со паѓање на групата на суво и убивање на Џепето.

Верувајќи дека татко му починал, Пинокио тагува по него и волшебна солза му паѓа од окото на Џепето, оживувајќи го. Џепето му кажува на Пинокио дека и покрај тоа што е марионета, тој се докажал како вистинско момче во душата. Џимини раскажува дека се раскажувани приказни за Пинокио да стане вистинско момче, но не ги потврдува, нагласувајќи дека она што е важно е тоа што Пинокио има храбро, вистинито и несебично срце и дека тој е целосно реален за својот горд и љубен татко. Пинокио и Џепето заминуваат за дома низ осветлена пештера додека екстремитетите на Пинокио стануваат човечки.

Улоги[уреди | уреди извор]

  • Том Хенкс како Џепето, постар италијански копаничар и играчки кој го гради и одгледува Пинокио како да е негов вистински син и драго посакува тој да стане вистинско момче.[1]
  • Бенџамин Еван Ејнсворт како Пинокио, жива дрвена кукла издлабена од Џепето и оживеана од Сината самовила. Тој се обидува да научи за доброто и погрешното, така што еден ден ќе стане вистинско момче.[2] Џепето го создаде од тага за смртта на неговиот млад син.
  • Џозеф Гордон-Левит како гласот на Џимини Крикет, антропоморфен штурец кој делува како „совест“ на Пинокио и делумен наратор на приказната.[2]
  • Киган-Мајкл Ки како гласот на „Чесниот“ Џон, антропоморфна црвена лисица што го измамува Пинокио. Тој често е придружуван од неговиот нем мачор, Гидеон .[2]
  • Лорејн Брако како гласот на Софија, галеб кој се спријателува со Џимини.[2]
  • Синтија Ериво како Сината самовила, магична самовила која го оживува Пинокио и му ветува дека ќе го претвори во вистинско момче ако се докаже.[2]
  • Лук Еванс како Коучменот, сопственикот и операторот на Островот за задоволство каде непослушните деца се претвораат во магариња и се продаваат. Зборува со акцент на Кокни.
  • Џузепе Батистон како Стромболи, италијански куклар кој има намера да го принуди Пинокио да настапи на сцената за да заработи пари штом ќе стане „престар“ за настап. Зборува со италијански акцент и пцуе глупости кога ќе се налути, иако „Искрениот“ Џон го нарекува „Раскал“.[3]
  • Кјане Ламаја како Фабијана, кукларката на Сабина која работи за Стромболи. Таа порано беше балерина сè додека повредата на ногата не ѝ стави крај на нејзината танцувачка кариера.
  • Јакита Тале како гласот на Сабрина, куклата на Фабијана.
  • Ангус Рајт како Сињор Рици.
  • Шејла Атим како Сињора Вители.
  • Левин Лојд како Лампвик, немирно момче со кое Пинокио се спријателува на пат кон островот Плезур.
  • Џејми Деметриу како директор кој го исфрли Пинокио од училиште затоа што бил марионета.

Се појавуваат мачката Фигаро, златната рипка Клео и морското чудовиште Монстро .

Продукција[уреди | уреди извор]

Развој[уреди | уреди извор]

  Во 1985 година, Џим Хенсон и режисерот Стив Барон му пристапија на Walt Disney Pictures со идеја за жива верзија на Пинокио, но Дизни го одби проектот.[4] Барон сепак успеа да ги сними Авантурите на Пинокио (1996), дистрибуирани од New Line Cinema .[5] На 8 април 2015 година, беше објавено дека Walt Disney Pictures развива адаптација во живо на анимираниот филм Пинокио од 1940 година.[6] Питер Хеџис беше објавен дека го пишува сценариото за филмот.[6] На 22 мај 2017 година, беше објавено дека Крис Вајц ќе го замени Хеџис како сценарист, како и ќе служи како продуцент, додека Сем Мендес беше во преговори да го режира проектот.[7] На 13 ноември 2017 година, Мендес се повлече од функцијата директор.[8]

На 20 февруари 2018 година, беше објавено дека Пол Кинг треба да го режира филмот, додека Ендрју Милано беше најавено дека ќе биде копродуцент на филмот заедно со Вајц, а продукцијата се очекуваше да започне кон крајот на 2018 година [9] Иако Џек Торн беше најавено дека ќе го препишува сценариото на Вајц,[9] Вајц откри на 21 август 2018 година, дека сценариото сè уште се развива, како и дека продукцијата треба да се одвива во Англија и Италија во текот на 2019 [10] Во ноември 2018 година, беше објавено дека Сајмон Фарнаби работел на нов нацрт за филмот.[11] Сепак, на 13 јануари 2019 година беше објавено дека Кинг го напуштил филмот поради „семејни причини“, додека Дизни беше најавено дека бара нов режисер за проектот.[12]

На 18 октомври 2019 година, беше објавено дека Роберт Земекис бил во преговори да го режира филмот, додека најновата верзија на сценариото за филмот била напишана од Вајц, Кинг и Фарнаби, а Вајц и Милано сè уште се прикачени на проектот како продуценти.[13] На 24 јануари 2020 година, беше потврдено дека Земекис ќе го режира филмот и ќе напише ново сценарио со Вајц.[14] Беше објавено и дека Џек Рапке и Џеки Левин ќе служат како извршни продуценти.[15]

Глумци[уреди | уреди извор]

 

На 29 ноември 2018 година, беше објавено дека Том Хенкс бил во рани разговори да го игра Џепето во филмот,[16] но го пренел проектот по заминувањето на Кинг.[13] Во август 2020 година, Хенкс повторно се приклучи на проектот.[17] Хенкс наводно дошол до режисерот Роберт Земекис за улогата откако го прочитал сценариото; тие двајца претходно работеа заедно во филмовите Форест Гамп (1994), Излеани (2000) и Поларниот експрес (2004).[17][18] Во јануари 2021 година, Лук Еванс се приклучи на глумечката екипа додека тренерот и Оукс Фегли влегоа во раните преговори за да го играат Лампвик.[19] Левин Лојд на крајот беше избран за улогата.[20] Во март, Бенџамин Еван Ејнсворт беше избран за насловната улога, а додадени се и Синтија Ериво, Џозеф Гордон-Левит, Киган-Мајкл Ки и Лорејн Брако . Ериво ќе ја портретира Сината самовила, додека Гордон-Левит, Ки и Брако ќе ги гласат Џимини Крикет, Чесниот Џон и новиот лик, Софија галебот, соодветно.[2]

Снимање[уреди | уреди извор]

Главното фотографирање започна на 17 март 2021 година во Cardington Film Studios, Англија, под работен наслов Mahogany .[1][21] Снимањето беше завршено во април 2021 година според Бенџамин Еван Ејнсвот.[22] На 1 јануари 2022 година, глумицата Синтија Ериво го сподели првиот поглед на неа како Сината самовила во претстојниот римејк.[23]

Визуелни ефекти и анимација[уреди | уреди извор]

Moving Picture Company обезбеди целосна анимација и визуелни ефекти за филмот. ДНЕГ придонесе со дел од виртуелното производство.[24][25]

Музика[уреди | уреди извор]

Алан Силвестри, повторлив соработник на Земекис, ја состави партитурата за филмот.[26] Песната „ When You Wish Upon a Star “ ја изведе Синтија Ериво како Сината самовила .[27] На 31 август 2022 година, беше откриено дека „ Hi-Diddle-Dee-Dee (An Actor's Life for Me) “ и „ I've Got No Strings “ исто така ќе бидат претставени, заедно со насловите на четирите нови песни: „When Hes Here with Me“ и „Pinocchio, Pinocchio“ во изведба на Том Хенкс како Џепето, „I Will Always Dance“ во изведба на Kyanne Lamaya како Фабијана и „The Coachman to Pleasure Island“ во изведба на Лук Еванс како Coachman. Само четири песни од оригиналниот филм, „Little Wooden Head“, „ Give a Little Whistle “ и репризите на „Hi-Diddle-Dee-Dee“ и „When You Wish Upon a Star“ не дојдоа до резиме. Покрај песните од оригиналниот филм, Силвестри и Глен Балард напишаа и нови песни за проектот.[26] Албумот со саундтракот беше објавен на 8 септември 2022 година, истиот ден кога и филмот.[28]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Rubin, Rebecca (December 10, 2020). 'Pinocchio' With Tom Hanks, 'Peter Pan and Wendy' to Skip Theaters for Disney Plus“. Variety. Архивирано од изворникот на December 29, 2020. Посетено на December 10, 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 D'Alessandro, Anthony (March 3, 2021). 'Pinocchio': Robert Zemeckis Movie Adds Cynthia Erivo As Blue Fairy; Joseph Gordon-Levitt As Jiminy Cricket“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на March 3, 2021. Посетено на March 3, 2021.
  3. Disney+ | Pinocchio - Intervista a Giuseppe Battiston (англиски), Архивирано од изворникот на August 28, 2022, Посетено на 2022-08-28
  4. Reif, Rita (4 August 1996). „Geppetto's Child, Despite the High-Tech Hardware (Published 1996)“. The New York Times. Архивирано од изворникот на July 20, 2022. Посетено на September 9, 2022.
  5. „The Adventures of Pinocchio“. Common Sense Media. Архивирано од изворникот на August 25, 2022. Посетено на 16 December 2021.
  6. 6,0 6,1 Fleming, Mike Jr. (April 8, 2015). 'Pinocchio'-Inspired Live-Action Pic in the Works at Disney“. Deadline. Архивирано од изворникот на December 3, 2017. Посетено на November 26, 2019.
  7. Busch, Anita (May 22, 2017). „Sam Mendes in Early Talks To Direct Disney's Live-Action 'Pinocchio'. Deadline. Архивирано од изворникот на August 19, 2019. Посетено на November 26, 2019.
  8. Galuppo, Mia (November 13, 2017). „Sam Mendes Exits Disney's Live-Action 'Pinocchio'. Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на May 23, 2020. Посетено на November 26, 2019.
  9. 9,0 9,1 Kit, Borys (February 20, 2018). „Disney's Live-Action 'Pinocchio' Enlists 'Paddington' Director“. Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на November 24, 2020. Посетено на November 26, 2019.
  10. Medina, Joseph Jammer (August 21, 2018). „Disney's Live-Action Pinocchio Writer Chris Weitz Says They're Still Developing The Script (Exclusive)“. LRM Online. Архивирано од изворникот на August 22, 2018. Посетено на August 21, 2018.
  11. „Exclusive: Tom Hanks Eyed to Play Geppetto in Disney's 'Pinocchio' Movie“. Collider. November 29, 2018. Архивирано од изворникот на January 5, 2020. Посетено на November 26, 2019.
  12. „Disney's Live-Action 'Pinocchio' Reportedly Loses 'Paddington' Director“. Comicbook. January 13, 2019. Архивирано од изворникот на January 15, 2019. Посетено на January 15, 2019.
  13. 13,0 13,1 „Robert Zemeckis in Talks to Direct Live-Action 'Pinocchio' for Disney (EXCLUSIVE)“. Variety. October 18, 2019. Архивирано од изворникот на October 19, 2019. Посетено на November 26, 2019.
  14. „Robert Zemeckis Closes Deal To Direct Disney's Live-Action 'Pinocchio' Remake“. The DisInsider. January 24, 2020. Архивирано од изворникот на January 24, 2020. Посетено на January 24, 2020.
  15. „Robert Zemeckis Closes Deal To Direct & Co-Write Disney's Live-Action 'Pinocchio'. Deadline Hollywood. January 24, 2020. Архивирано од изворникот на January 24, 2020. Посетено на January 24, 2020.
  16. Празен навод (help)
  17. 17,0 17,1 Kroll, Justin (August 5, 2020). „Disney Eyeing Tom Hanks To Play Geppetto In Robert Zemeckis' 'Pinocchio'. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на August 6, 2020. Посетено на August 5, 2020.
  18. McNary, Dave (August 6, 2020). „Tom Hanks in Talks to Play Geppetto in Disney's 'Pinocchio'. Variety. Архивирано од изворникот на August 7, 2020. Посетено на August 9, 2020.
  19. D'Alessandro, Anthony (January 26, 2021). 'Beauty And The Beast' Star Luke Evans Joins Disney+'s Tom Hanks 'Pinocchio' Movie“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на January 26, 2021. Посетено на January 26, 2021.
  20. Празен навод (help)
  21. Празен навод (help)
  22. Ainswoth, Benjamin Evan (April 22, 2021). „Last day on the set of Pinocchio; it's been a dream come true“. Instagram. Архивирано од изворникот на 2022-09-29. Посетено на August 29, 2021.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
  23. Shuler, Skyler (January 1, 2022). „Cynthia Erivo Shares a Glimpse of Her as The Blue Fairy in 'Pinocchio'. The DisInsider (англиски). Архивирано од изворникот на January 2, 2022. Посетено на January 2, 2022.
  24. „Filmography“. MPC Film. Архивирано од изворникот на May 16, 2022. Посетено на June 2, 2022.
  25. „Pinocchio“. DNEG. Архивирано од изворникот на August 12, 2022. Посетено на August 10, 2022.
  26. 26,0 26,1 „Exclusive: Alan Silvestri to Compose Disney+'s 'Pinocchio' With Glen Ballard Writing New Songs“. The DisInsider. December 11, 2020. Архивирано од изворникот на December 11, 2020. Посетено на December 11, 2020.
  27. „Cynthia Erivo posted a short clip as the Blue Fairy for the live action Pinocchio (2022) and it confirms she will be singing "When you wish upon a star" ✨“. Twitter (англиски). January 2, 2022. Архивирано од изворникот на January 1, 2022. Посетено на January 2, 2022.
  28. „Song Titles for Robert Zemeckis' Disney+ Movie 'Pinocchio' Revealed“. Film Music Reporter. August 31, 2022. Архивирано од изворникот на September 5, 2022. Посетено на September 5, 2022.