Ловецот Крејвен (филм)

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Ловецот Крејвен (филм)“
Филмскиот плакат
РежисерЏеј Си Шандор
Главни улоги
КинематографијаБен Дејвис
МонтажаКрег Вуд
Студио
ДистрибутерSony Pictures Releasing
Премиера30 август 2024 г.
Земја САД
Јазиканглиски

Ловецот Крејвен (англиски: Kraven the Hunter) — претстоен американски суперхеројски филм заснован на серијата стрипови на Marvel Comics за Ловецот Крејвен. Произведен е од Columbia Pictures во соработка со Marvel и распределен од Sony Pictures Releasing. Тоа е петтиот филм од медиумската франшиза на „Вселената на Спајдермен од Sony“. Режисер е Џеј Си Шандор, а сценариото го напишале Арт Маркам, Мет Холовеј и Ричард Венк. Во главната улога е Арон Тејлор-Џонсон; Во филмот играат и Аријана Дебос, Расел Кроу, Фред Хехингер и Алесандро Нивола.[1][2]

Ликот Крејвен бил разгледуван за филмско појавување неколкупати пред Sony да се заинтересира за самостоен филм, како дел од нивната нова заедничка вселена во 2017 г. Венк бил задолжен во август 2018 г., а подоцна се приклучиле Маркам и Холовеј. Шандор влегол во преговори за режија во август 2020 г., а бил потврден во мај 2021 г. кога Тејлор-Џонсон бил избран. Дополнително бирање на глумци се одржало на почетокот на 2022 г., пред да започнело снимањето на крајот на март во Лондон, Англија, и да заврши до средината на јуни. Снимање имало и во Исланд, а се очекувало да има и во Глазгов.

Филмот ќе се појави во американските кина на 30 август 2024 г., а во Македонија сѐ уште е непознато кога.

Улоги[уреди | уреди извор]

Глумец Улога
Арон Тејлор-Џонсон Сергеј Кравинов / Ловецот Крејвен
Кристофер Абот Странецот (платеник и убиец)
Алесандро Нивола Носорог
Расел Кроу таткото на Крејвен
Фред Хехингер Дмитриј Смердјаков / Камелеон
Аријана Дебос Калипсо

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Amazing Spider-Man 2 Exclusive: Marc Webb Interested In Kraven The Hunter As A Villain“. Movies (англиски). Посетено на 2023-12-26.
  2. Sneider, Jeff (2018-08-02). „Kraven the Hunter Movie Lands Equalizer Writer“. Collider (англиски). Посетено на 2023-12-26.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]