Интелигенција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Интелигенција е поим со кој го опишуваме квалитетот на умот кој опкружува и многу други способности, како капацитетот за разум, за планирање, за решавање проблеми, за размислување апстрактно, да се здобиваме со идеи, да го користиме јазикот и за учење. Има повеќе начини со кои можеме да го дефинираме поимот интелигенција. Во некои случаии, интелигенцијата може да вклучува особини како креативност, личност, карактер, знаење или мудрост. Како и да е, повеќето психолози не сакаат да ги вклучуваат овие особини во дефинирањето на интелигенцијата.


Наводи[уреди | уреди извор]