Археолошко ископување

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Археолошкото ископување може да има двојно значење.

1. Ископувањето е најдобро познатата и најчесто употребуваната техника во научното истражување на археологијата. Во рамките на оваа наука тоа значи пронаоѓање, запишување и документирање, а понекогаш и обработка на археолошките остатоци.

2. Терминот исто така се употребува како пример за примена на техниките да се проучи одреден локалитет. Во овој случај, ископувањето може понекогаш може да упатува на терминот "копање" но за оние кои партиципираат во него, ова е веројатно само еден преедноставен опис на целиот процес.