Александар Вељанов

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Александар Вељанов
Veljanov performing with Ernst Horn (background) in 2007.
Veljanov performing with Ernst Horn (background) in 2007.
Основни податоци
Потекло Macedonia
Занимање/ња Пејач, текстописец
Сродни групи Run Run Vanguard, Deine Lakaien
Веб-место http://veljanov.de

Александар Вељанов постана славен пеејќи во darkwave бендот Deine Lakaien кој го основа заедно со Ernst Horn во 1985.

Биографија[уреди]

Вељанов студирал театар и филм во Минхен и Берлин. Ги прекинува своите студии во 1991 година да би можел да се концентрира потполно на музиката,посебно на Deine Lakaien. До 1993 е член на рок бендот Run Run Vanguard. Активен е како пејач и текстописец не само за Deine Lakaien, туку и за неколку други соло проекти. Во текот на својата кариера, има настапувано како гостин на многу познати пејачи и бендови. Критичарите го оценуваат овој музичар (кој што е роден во Македонија) како апсолутно извонредна фигура не само на Германската сцена туку и на светско ниво. [се бара извор]

Александар Вељанов има живеено и работено во Берлин,Минхен и Лондон. Својата приватност внимателно ја чува од сите. Во интервјуата ретко зборува за својот приватен живот и за себе и неговиот датум на раѓање сѐ уште останува мистерија, но кажува дека е отприлика 10 години помлад од Ernst Horn (1949) (Der Tagesspiegel 2007).

Неговиот последен албум Porta Macedonia има обземено и преработено песни на иконската Македонска група Mizar.

Дискографија[уреди]

Run Run Vanguard[уреди]

  • 1993: Run Run Vanguard - Suck Success (Album)

Александар Вељанов[уреди]

  • 1998: Veljanov - Secrets of the Silver Tongue (Album)
  • 1998: Veljanov - The Man With a Silver Gun (MCD)
  • 1998: Veljanov - Past and Forever (MCD)
  • 2001: Veljanov - The Sweet Life (Album)
  • 2001: Veljanov - Fly Away (MCD)
  • 2008: Veljanov - Nie mehr/Königin aus Eis (MCD)
  • 2008: Veljanov - Porta Macedonia (Album)

Соработки[уреди]

  • 1991: The Perc Meets the Hidden Gentleman - Lavender (Album), "The Composition of Incense"
  • 1993: Das Holz - contribution to "The Lizard King: A Tribute to Jim Morrison Wave & Electro Cover Versionen", "Spanish Caravan"
  • 1994: Estampie - Ludus Danielis (Album), "Abacuc"
  • 1995: Sleeping Dogs Wake - Hold me under the Stars (MCD), "Hold me"
  • 1996: Estampie - Crusaders (Album), "Ahi, amors", "Chaterai por mon corage", "Imperator Rex Greacorum", "Maugréz tous sainz", "Palästinalied", "Quant amors trobet partir"
  • 1998: Das Holz - Drei (Album), "Alice" + "Jolene"
  • 2000: Estampie - Ondas (Album), "O Fortuna"
  • 2002: Stendal Blast - "Nur ein Tag" (MCD)
  • 2004: Schiller - Leben (Album), with "Desire"
  • 2006: Edgar Allan Poe Projekt - Visionen (Double Album CD2), with "Lied Für Annabel Lee"

Надворешни врски[уреди]