Административна поделба на Гамбија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Карта на окрузите во Гамбија

Гамбија се дели на шест окрузи (англиски: divisions). Тие пак, се поделени на 37 области (districts).

Во Гамбија има шест окрузи:

  1. Долна Река (Lower River)
  2. Средна Река (Central River)
  3. Северен Брег (North Bank)
  4. Горна Река (Upper River)
  5. Запад (Western Division)
  6. Пошироката област на Банџул (Greater Banjul Area)

Списокот на окрузите и областите во нив:

Пошироката област на Банџул[уреди]

Местоположбата на округот Банџул во Гамбија

Средна Река[уреди]

Местоположбата на округот Средна река во Гамбија

Долна Река[уреди]

Местоположбата на округот Долна Река во Гамбија

Северен Брег[уреди]

Местоположба на округот Северен Брег во Гамбија

Горна Река[уреди]

Местоположба на Горна Река во Гамбија

Запад[уреди]

Местоположба на Запад во Гамбија