Адеко Екс-Ју Куп

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Логото на Адеко Екс-Ју Купот

Адеко екс-ју куп е интернационално натпреварување во кошарка помеѓу национални тимови од поранешната Југославија. Спонзор на турнирот е Адеко, и истиот се игра под FIBA правилата.

2011[уреди]

Оваа година за прв пат се одржува ваков турнир во арената Стожице во Љубљана, Словенија. Шесте тима се поделени во две групи. Победниците на групите ќе играат во финалето.

Група A[уреди]

Тим W L PF PA PD
 Србија 2 0 163 134 29
 Босна и Херцеговина 1 1 116 132 -16
 Македонија 0 2 123 136 -13
6 август, 2011
18:00 CEST
Report  Македонија 50 – 55  Босна и Херцеговина   Арена Стожице, Љубљана (Словенија)
Гледачи: 1,000
Четвртини: 10–14, 13–15, 8–18, 19–8
Пое: Николовски, 13
Ско: Самарџиски, 14
Аси: Четири играчи, 3
Пое: Телетовиќ, 19
Ско: Џедовиќ, 8
Аси: Нешовиќ, 4
August 7, 2011
18:00 CEST
Report  Србија 81 – 73  Македонија   Арена Стожице, Љубљана (Словенија)
Гледачи: 1,000
Четвртини: 29–18, 17–29, 17–15, 18–11
Пое: Савановиќ, 18
Ско: Четири играчи, 4
Аси: Теодосиќ, 7
Пое: Соколов, 18
Ско: Антиќ, 9
Аси: Илиевски, 7
August 8, 2011
18:00 CEST
Report  Босна и Херцеговина 61 – 82  Србија   Арена Стожице, Љубљана (Словенија)
Гледачи: 2,000
Четвртини: 10–25, 19–24, 11–20, 21–13
Пое: Телетовиќ, 18
Ско: Телетовиќ, 7
Аси: Бајрамовиќ, 3
Пое: Крстиќ, 16
Ско: Мачван, 9
Аси: Теодосиќ, 9

Група Б[уреди]

Тим W L PF PA PD
 Хрватска 2 0 150 131 19
 Словенија 1 1 146 144 2
 Црна Гора 0 2 150 171 -21
August 6, 2011
21:00 CEST
Report  Хрватска 85 – 71  Црна Гора   Арена Стожице, Љубљана (Словенија)
Гледачи: 3,000
Четвртини: 18–20, 21–11, 25–29, 21–11
Пое: Богдановиќ, 25
Ско: Маркота, Томас, 7
Аси: Тројца играчи, 5
Пое: Драгичевиќ, 19
Ско: Пековиќ, 8
Аси: Кук, 7
August 7, 2011
21:00 CEST
Report  Словенија 86 – 79  Црна Гора   Арена Стожице, Љубљана (Словенија)
Гледачи: 5,500
Четвртини: 19–22, 25–15, 16–24, 26–18
Пое: Lorbek, 14
Ско: З. Драгиќ, 6
Аси: Г. Драгиќ, 8
Пое: Пековиќ, 21
Ско: Пековиќ, 9
Аси: Јеретин, 4
August 8, 2011
21:00 CEST
Report  Словенија 60 – 65  Хрватска   Арена Стожице, Љубљана (Словенија)
Гледачи: 7,000
Четвртини: 16–15, 16–15, 16–21, 12–14
Пое: Лорбек, 14
Ско: Лорбек, 7
Аси: Тројца играчи, 3
Пое: Симон, 15
Ско: Томиќ, 9
Аси: Драпер, Симон, 3

Квалификациски натпревари[уреди]

Натпревари за разигрување[уреди]

August 9, 2011
15:00 CEST
Report  Црна Гора 67 – 57  Македонија   Арена Стожице, Љубљана (Словенија)
Гледачи: 1,000
Четвртини: 19–20, 18–13, 21–12, 9–12
Пое: Дашиќ, 17
Ско: Дашиќ, Пековиќ, 5
Аси: Кук, 4
Пое: Антиќ, 17
Ско: Антиќ, 6
Аси: Мекалеб, 3

Натпревар за трето место[уреди]

August 9, 2011
18:00 CEST
Report  Словенија 59 – 52  Босна и Херцеговина   Арена Стожице, Љубљана (Словенија)
Четвртини: 21–8, 12–22, 16–11, 10–11
Пое: Смодиш, 18
Ско: Драгиќ, 13
Аси: Драгиќ, Удрих, 3
Пое: Телетовиќ, 11
Ско: Милошевиќ, 6
Аси: Гордиќ, 3

Финале[уреди]

August 9, 2011
21:00 CEST
Report  Хрватска 71 – 80  Србија   Арена Стожице, Љубљана (Словенија)
Гледачи: 7,000
Четвртини: 21–18, 18–20, 21–15, 11–27
Пое: Богдановиќ, 17
Ско: Томиќ, 14
Аси: Драпер, 5
Пое: Савановиќ, 17
Ско: Крстиќ, 8
Аси: Теодосиќ, 6

Класификација[уреди]

Ранк Тим
Gold medal icon.svg
 Србија
Silver medal icon.svg
 Хрватска
Bronze medal icon.svg
 Словенија
4
 Босна и Херцеговина
5
 Црна Гора
6
 Македонија

Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]