Шуменска област

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Шуменска област
Област Шумен
Карта на Бугарија, Шуменска област е означена
мапа
Админ. центар: Шумен
Површина: 3 390,2 км²
Население: 205 198
Број на општини: 10
Регистарска ознака: Н
Областен Управител: Красимир Костов
информација

Шуменска област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа ве североисточниот дел на земјата. На исток таа граничи со Варненска, на запад со областите Разградска и Трговишка, на север — со областите Силистренска и Добричка, а на југ — со Бургаска област.

Шуменска област има површина од 3 390,2 км2 и население 250 198 жители.

Список на населените места во Шуменска област[уреди]

Градовите се со задебелен фонт.

Општина Венец[уреди]

Борци, Боjан, Буjновица, Венец, Габрица, Денница, Дренци, Изгрев, Капитан Петко, Осеновец, Страхилица, Черноглавци, Jaсенково

Општина Врбица[уреди]

Божурово, Бjaла Река, Врбица, Иваново, Конево, Краjгорци, Ќолмен, Ловец, Маломир, Менгишево, Методиево, Нова Бјала Река, Стањанци, Сушина, Тушовица, Чернооково

Општина Хитрино[уреди]

Бајково, Близнаци, Висока Полјана, Врбак, Хитрино, Дл'жко, Добри Војниково, Единаковци, Живково, Звегор, Иглика, Калино, Камењак, Развигорово, Сливак, Становец, Студеница, Тервел, Тимарево, Трем, Черна

Општина Каолиново[уреди]

Браничево, Гусла, Доjранци, Долина, Загориче, Каолиново, Климент, Лиси Врх, Лјатно, Наум, Омарчево, Пристое, Сини Вир, Средковец, Тодор Икономово, Т'кач

Општина Каспичан[уреди]

Врбјане, Златна Нива, Каспичан, Каспичан (село), Косово, Ќулевча, Марково, Могила, Плиска

Општина Никола Козлево[уреди]

Векилски, В'лнари, Каравелово, Красен Дол, Крива Река, Никола Козлево, Пет Могили, Ружица, Хрсово, Цани Гинчево, Црквица

Општина Нови Пазар[уреди]

Беджене, Војвода, Енево, Жилино, Зајчино Ореше, Избул, Мировци, Нови пазар, Памукчии, Писарево, Правенци, Преселка, Сечиште, Стан, Стоян Михајловски, Тр'ница

Општина Велики Преслав[уреди]

Драгоево, Златар, Имренчево, Кочово, Миланово, Мокреш, Мостич, Осмар, Велики Преслав, Суха Река, Троица, Хан Крум

Општина Смјадово[уреди]

Александрово, Бјал брјаг, Веселиново, Жел'д, К'лново, Ново Јанково, Риш, Смјадово, Черни Врх, Јанково

Општина Шумен[уреди]

Белокопитово, Благово, Васил Друмев, Велино, Ветриште, Вехтово, Градиште, Дибич, Друмево, Ивански, Илија Бл'сково, Кладенец, Костена Река, Коњовец, Лозево, Мадара, Мараш, Новосел, Овчарово, Панаjот Волово, Радко Димитриево, Салманово, Средња, Струино, Царев Брод, Черенча, Шумен

Надворешни врски[уреди]