Тираносаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">С<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Д<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">К<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">П<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Т<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Ј<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Кр<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Пг<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Н
Тираносаурус
Период: Доцна креда, 67–65.5 мг
<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Ҝ
<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">О
Тираносаурус, наречен Стен, во Манчестерски музеј
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Влечуги
Надред: Диносауруси

Тираносаурусот бил најстрашниот и најкрволочниот диносаурус кој некогаш живеел. Имал глава долга и до еден метар. Имал големи и остри заби и долг подвижен врат. Имал кратки предни нозе, а моќни и долги задни нозе на кои трчал, одржувајќи рамнотежа со долгата мускулеста опашка. Бил висок околу 5, а долг и до 15 метри. Според ножните отпечатоци, широки 70 cm и долги 75 cm, е пресметано дека чекорите му биле долги и до 5 метра. Бил брз грабливец, и, веројатно бил најголем месојадец што живеел на нашата планета. Врвот на својот развиток го достигнал, како и неговите сродници, во периодот креда, кога на Земјата владеела топла и влажна клима. Изумрел одеднаш пред околу 65 милиони години. Се размножувал со јајца како и сите други влечуги. Живеел во Северна Америка, каде се најдени најмногу фосилни остатоци.[1]


Наводи[уреди]

  1. Животинско Царство. 1997