Комонвелт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
 • Британски комонвелт (Commonwealth of Nations) - Заедница на држави кои некогаш претставувале дел од Британската империја.
 • Византиски комонвелт - е термин кој се користи од страна на историчарите започнувајќи од XX век и се однесува на областите каде византиската литургиска традиција и културно влијание било распространето од страна на византиските мисионери во Средниот век.[1][2]
 • Полско-Литваниски комонвелт - Унија на Кралството Полска и Големото војводство Литванија создадена во 1569. Комонвелтот бил една од најголемите и најнаселен земјите од 16 и 17 век во Европа.[3][4][5][6]
 • Комонвелт (Република), англискиот термин за република користен во времето на владеењето на Оливер Кромвел.
 • Комонвелт (САД) - организирана, но неинкорпорирана територијата на Соединетите Американски Држави (Примери: Порторико, Американска Самоа и др.).

Литература[уреди]

 1. Obolensky, Dimitri (1974), The Byzantine Commonwealth: Eastern Europe, 500-1453.
 2. Meyendorff, John (1982), The Byzantine Legacy in the Orthodox Church. St Vladimir's Seminary Press, ISBN 0-913836-90-7.
 3. "Poland." Encyclopædia Britannica. 2009. Encyclopædia Britannica Online. Retrieved 20 Feb. 2009
 4. Heritage: Interactive Atlas: Polish-Lithuanian Commonwealth. Retrieved March 19, 2006: At its apogee, the Polish-Lithuanian Commonwealth comprised some 400.000 кв. милјиs (1,000,000 km2) and a multi-ethnic population of 11 million. For population comparisons, see also those maps: [1], [2].
 5. Norman Davies, Europe: A History, Pimlico 1997, p. 554: Poland-Lithuania was another country which experienced its 'Golden Age' during the sixteenth and early seventeenth centuries. The realm of the last Jagiellons was absolutely the largest state in Europe.
 6. Yale Richmond, From Da to Yes: Understanding the East Europeans, Intercultural Press, 1995, p. 51