Аорта

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Шематски приказ на аортата
Аортата свинска ја отвораш покажува, исто така, некои оставајќи артериите.

Аортата е најголемата артерија во човечкото тело. Излегува од левата срцева комора и гранејќи се на повеќе артерии носи оксидирана крв низ целото тело. Најпрвин оди нагоре, формира аортен лак, се спушта во градната празнина како градна аорта и стомачната празнина како стомачна аорта.

Diagram of the human heart (cropped).svg