Хлајски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Хлајски
Ли, Цун
Геог.
распростр.:
Хајнан
Класификација: Крадајски
  • хлајски
Гранки:

Хлајските јазици се основна гранка на поголемото крадајско семејство на јазици што се зборуваат на кинескиот остров Хајнан. Тука спаѓа самиот хлајски јазик (со 600.000 говорници), неговиот дијалект „Камау“, со 60.000 и јазикот Цун,[1] со 80.000 говорници.

Поврзано[уреди]

Белешки[уреди]

  1. „Етнолог“ погрешно го наведува Цун како јазик од кадајското семејство.

Наводи[уреди]

  • Weera Ostapirat (2005). Review of Ouyang Jueya, The Cun Language (1998). In Linguistics of the Tibeto-Burman Area 28 (1) 99ff.[1]