Рузмарин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Rosmarinus
Обичен рузмарин Rosemarinus officinalis
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносеменици
Класа: Дикотиледони
Ред: Мртвокопривовидни
Фамилија: Усноцветни
Род: Рузмарин
Видови

Rosmarinus eriocalyx
Rosmarinus officinalis

'Рузмаринот (науч. Rosmarinus) — мал род во кој припаѓаат дрвенести многугодишни растенија со зимзелени игловидни листови кои имаат многу пријатен мирис и арома. Овој род е дел од фамилијата на усноцветни растенија и потекнува од средоземниот регион.

Постојат само два вида во овој род - R. officinalis (или обичен рузмарин), распространет во медитеранскиот регион и R. eriocalyx, кој потекнува од северозападна Африка и јужна Шпанија. Последниот се разликува од добро познатиот обичен рузмарин по неговите помали листови кои се долги само 5-15 мм и широки помалку од 2 мм, како и по погустите влакнести цветни дршки. Тој е и понизок по раст, често под 25 см, и никогаш не достигнува височина од 1 м (R. officinalis достигнува и до 1,5 м, а понекогаш и до 2 м).