Разговор:Радио Скопје

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

== Начало ==

Според македонската официална позиция може да е започнало чак 1944 г., но всъщност е по-старо с три години. Ето ви източник - историята на Българското национално радио. Там пише: „На 27 януари 1941 г. започва да работи третата районна радиостанция на българското радио в Скопие на вълна 426 м.“. Първо е било пропагандна машина на швабите, после е водено от българи. Колко от тази техника е използвана не знам, не мога да споря.


Не мога да пиша правилно на македонски и затова няма да пипам в статията. Но при желание някой може да добави информацията в статията. Поздрави, Златко ± (дискусија) 16:11, 23 август 2006 (UTC)

Епа другар убаво си напишал, Радио Скопје, користено за пропаганда, сторијата е за Радио Скопје во рамките на слободна Македонија, така што нема потреба од корекции LBakraceski 17:16, 23 август 2006 (UTC)
Ами тогава сигурно трябва да се напише отделна статия Радио Скопие в рамките на Обединена България :) --predavatel

Ау, ова дефинитивно му треба Checking and spelling (да не зборувам за тоа дека Радио Скопје припомнувало кога му е годишнина на Хитлер) :-) Boyan 07:13, 29 ноември 2006 (UTC)

Бугарско радио?[уреди извор]

Извинете, но некој Бугарин го претставил радиото како демек "бугарско" (нормално). Што е уште пострашно, таму ја припомнувале годишнината на Хитлер. Навистина е претерано со бугарска пропаганда и не е наведено дека исто така и од Бугарите радиото е користено за пропаганда (како и од Германците). Boyan 07:23, 29 ноември 2006 (UTC)


И има защо да се извинявате. В началото е било сръбска станция (репетитор на Радио Белград), а българите идват и правят студио и програма. И това е част от историята. Цитирах точно текста, който е бил произнесен, не че обичам Хитлер, ама това са казали за първи път по Радио Скопие! Това е факт и ако искаш, ще отида в библиотеката да сканирам статии за Скопското радио от онова време. Ето още веднъж:

Радио Скопие 1941-1944г.: „ГОВОРИ РАДИО СКОПИЕ” В началото на април германски войски превземат Скопие. По нареждане на Радиоотдела на Германската легация в София, немски екип, ръководен от д-р Лане, възстановява радиостанцията и започва предавания на немски език. Няколко дни по-късно там е командирован български екип, който излъчва първото си предаване на 20 април 1941 г., навръх Великден. Предаването започва така: „Внимание! Тук Радио Скопие! Христос Воскресе! Започваме нашето първо предаване на български език. Българи от от свободна Македония! В днешния ден, когато всички се радваме на свободата и празнуваме великото божие Възкресение, дълг ни е да почетем и Онзи, комуто дължим обединението на българското племе. Съдбата е пожелала да съчетае в един ден двата големи празника: Фюрерът - Богоизбраният водач на Третия германски райх г-н Хитлер днес празнува своята 52-ра годишнина, същевременно ние празнуваме и Възкресението на Христа. Думите са безсилни да изразят чувствата на българския народ към Фюрера. Хайл Хитлер! ...” Ръководители на Радио Скопие са били Любомир Брутов, Есто Везенков и Димитър Гюзелев. Към екипа се присъединямат и българи, живеещи в Скопие. В началото предаванията, излъчвани на средна вълна 426 м. / 704 KHz. От 16 август 1941 г. немските програми сутрин и следобед спират и на тяхно място се препредава програмата на Радио София. С известни варианти програмата продължава и в следващите години, като през 1942-1943 г. българското радио в Скопие има екип от около 20 души, който излъчва в ефир множество различни програми и народна музика. В предаванията на Радио Скопие най-силната част са автентичната и самобитна народна музика, предавания за селското стопанство, детски радиочас, емисията „Труд и радост” и историческите предавания. Станцията работи до напускането на българската администрация през август 1944 г.

Ако искате го преведете това. --Predavatel 12:58, 29 ноември 2006 (UTC)

Ей ви го доказателството ![уреди извор]

Опишувајќи го развојниот пат на радиодифузната мрежа на Република Македонија, мора да се одбележи и пуштањето во редовна работа на 20 KW среднобранов предавател во јануари 1941 година во Маџари, со бранова должина од 631,5 КХЦ, како тогаш најсилен предавател на територијата на Балканот и четврта радиостаница во среднобрановото подрачје во некогашното Кралство Југославија. Предавателот и целосната инфраструктура се уништени при повлекувањето на Германците од нашава земја во 1944 година.

Това е от сайта на МРТ: http://www.mrt.com.mk//index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=58