Пливање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Пливање може да се однесува на:

Движење и спорт[уреди]

Креативни дела[уреди]

Видете исто така[уреди]


Пливање (спорт)[уреди]

Пливањето е спорт во вода управуван од страна на Меѓународната пливачка федерација(ФИНА).

Историја[уреди]

Спортот пливање бил забележан од праисториските времиња;најраната евиденција на пливање датира од сликите од камено доба пред околу 7 000 години.Пишаните прегледи датираат од 2000 г.п.н.е.Едни од најраните референци за пливање ги вклучуваат Гилгамеш,Илијада,Одисеја,Библијата,Беовулф,Куранот и други саги.Во 1778 година,Николаус Винман професор по германски јазици,ја напишал првата книга за пливање,Пливачот или Дијалог за Уметноста на Пливање “(Der Schwimmer oder ein Zweigespräch über die Schwimmkunst)”.Како што знаеме конкурентното пливање започнало во САД околу 1800-та година,главно преку градно пливање.Многу Американци често ги користеле натпреварите во пливање да ги доведат разликите во граница како што се имотните права.Во 1873 година,Џон Артур Труген ги вовел тешките чекори во Западните натпревари по пливање,по копирањето на краулот кој го користеле старите Американци.Поради ненаклонетоста на Англичаните кон прскањето,Труген вклучил ножици стил наместо краулот.Пливањето било дел од првите модерни Олимписки игри во 1896 година во Атина.Во 1902 година Ричмонд Кавил го вовел краулот во Западниот свет.Во 1908 година, беше формирана светската пливачка асоцијација-Меѓународната пливачка федерација(ФИНА).Стилот пеперутка бил развиен во 1930-тите и во почетокот бил варијанта на градно пливање, додека бил прифатен како посебен стил во 1952 година.

Натпреварување[уреди]

Натпреварувачкото пливање станало популарно во 19-от век.Целта на натпреварувачкото пливање е секој поединец постојано да се подобрува,или да ги победи конкурентите во некој даден настан.Сепак,некои професионални пливачи кои не се на национална или светска ранг-листа се сметаат за најдобри во однос на нивните технички способности.Вообичаено,еден спортист минува низ циклус на тренинг во кој телото е преоптоварено со работа во почетните и средишните сегменти од циклусот,а потоа и обемот на работата е намален во завршната фаза како што пливачот ја достигнува конкуренцијата во која тој или таа се натпреварува.Завршната фаза често се нарекува како “скратување и стеснување”;пливачот го стеснува неговиот или нејзиниот обем на работа за да бидат во можност да настапат во нивното оптимално ниво.На самиот крај на оваа фаза,пред натпреварот,пливачот ја крати целата коса за да не му се влече,за да има пријатно и похидродинамично чувство во водата.Пливањето е настан на Летните Олимписки Игри,каде машките и женските спортисти се натпреваруваат во 16 познати натпревари.Олимписките натпревари се одржуваат во 50-метарски базен,наречен базен со долг курс.Има четириесет официјално признати поединечни пливачки натпревари во базенот;сепак Меѓународниот олимписки комитет признава само триесет и два од нив.Меѓународното управно тело за натпреварувачко пливање е Меѓународната пливачка федерација подобро позната како ФИНА.

Пливање под отворено небо[уреди]

Во пливањето во вода под отворено небо,каде настаните се одвиваат во отворени води(езеро или море),исто така има и настани од 5км,10км и 25км за мажи и жени.Меѓутоа,само настанот од 10км е вклучен во олимпискиот распоред,повторно и за мажи и за жени.Натпреварите под отворено небо обично се одделени од другите натпревари по пливање со исклучок на Светското првенство и Олимписките игри.

Стилови на пливање[уреди]

Во натпреварувачкото пливање,биле утврдени четири големи стилови.Тие биле релативно стабилни во текот на последните 30-40 години со мали подобрувања.Четирите главни потези(начини) во пливањето се: -Пливање во слободен стил -Градно пливање -Грбно пливање -Пеперутка Настаните во натпреварување би можеле да имаат само еден од овие стилови или да ги содржат сите четири.Мешаното пливање е настан каде пливачите ја започнуваат трката со пеперутка,потоа се префрлуваат грбно,градно,и потоа слободен стил.Постојат две можни растојанија на овој настан,и двајцата натпреварувачи да пливаат во секој од двата базени за натпреварување.Во базенот со краток курс,постојат 200м и 400м поединечно мешано пливање и во базенот со долг курс,постојат 200м и 400м поединечно мешано пливање.За помладите пливачи кои се вклучени во пливачки клуб,исто така има 100м поединечно мешано пливање во базенот со краток курс,но често 14 годишните пливачи не се натпреваруваат на овој настан.

Делфин(удар)[уреди]

Во изминатите две децении,најдраматичната промена во пливањето е додавањето на подводниот “делфин удар”.Ова се користи за да се зголеми брзината на стартот и по свртувањата.Неговата прва успешна употреба била од Дејвид Беркоф во 1988 година на Олимписките игри,кадешто пливал во трка повеќе од 100м градно под вода и го срушил светскиот рекорд на растојание за време на прелиминарите.Друг пливач кој ја користел оваа техника бил Денис Панкратов во 1996 година на Олимписките игри во Атланта,кадешто завршил речиси 100м пеперутка под вода за да го освои златниот медал.Во изминатите неколку години,американските натпреварувачи ја покажаа најмногу употребата на делфин ударот под вода за да добијат предност,особено Олимписките и Светските освојувачи на медал Мајкл Фелпс и Рајан Лохте.Додека делфин ударот најчесто се јавува во натпреварите по пливање слободен стил на средна далечина и на сите растојанија на грбно и пеперутка,вообичаено не се користи за истиот ефект во слободен стил спринт.Тоа се променило со додавање на костими од т.н. кожа од ајкула околу Европското првенство во краток курс во Ријека,Хрватска во декември 2008 година.Таму Амори Лево го поставил новиот светски рекорд на 100м слободен стил за 44,94 секунди,50м слободен стил за 20,48 секунди и 50м пеперутка за 22,18 секунди.За разлика од остатокот од конкурентите во овие натпревари,тој поминал барем половина од секоја трка потопен користејќи го делфин-ударот.Додека подводниот делфин-удар е дозволен во слободниот стил,грбно пливање и пеперутка,не се дозволени на ист начин во градното пливање.Во 2005 година,било формирано ново правило во кое се наведува дека незадолжителниот делфин удар надолу може да не се користи на почетокот и на секое свртување,и дека мора да се случи за време на градното повлекување.Било кој друг делфин удар ќе резултира со дисквалификација.Новите правила биле воспоставени за да се прекине прекумерната употреба на подводните делфин удари во слободниот стил,грбното пливање и пеперутка.Во моментов,вршењето на делфин ударот во последните 15м резултира со дисквалификација.

Натпреварувачки базени[уреди]

Повеќето спортски натпревари по пливање се одржуваат во посебни базени,кои се или долг курс базени како оние што се користат на Олимписките игри(50м) или краток курс базени како оние што се користат на ФИНА-Светските пливачки првенства(генерално 25м).Натпреварувачките базени имаат стартни блокови од кои натпреварувачот може да се нурне,и по можност и влошки осетливи на допир за електронско снимање на рекордот на пливање на секој натпреварувач.

Сезони[уреди]

Клубското пливање во САД има две главни сезони.За време на сезоната на краткиот курс,пливачите пливаат во базени од 25м.Оваа сезона трае од крајот на септември до крајот на март.Сезоната на долгиот курс се одвива во базени од 50м и трае од април до крајот на август.Подолгите настани во пливање слободен стил се менуваат во должина во секоја сезона.Во сезоната на краткиот курс,се плива 500м,1000м и 1650м слободен стил,додека во сезоната на долгиот курс 400м,800м и 1500м.Меѓутоа оваа разлика во далечина важи за сите базени односно во базените со краток курс исто така се плива 400м,800м и 1500м слободен стил во однос на нивните колеги.Обуката и во краткиот и во долгиот курс стана многу повеќе во Американскиот стандард.На меѓународно ниво,долгиот курс е стандардот,како што гледаме на Олимпијадите.Овој стандард на две одделни сезони може да биде во Америка,бидејќи за новите пливачи е многу полесно да научат да се натпреваруваат во помали базени за време на сезоната на краткиот курс.Помалите базени озовможуваат трки на пократки растојанија,па на пример во сезоната на краткиот курс ако помлад пливач сакал да се натпреварува на начин кој штотуку го научил,на 8 годишни им е дозволено 25м во трка,за разлика од сезоната на долгиот курс кадешто треба да бидат способни да пливаат најмалку 50м на тој нов начин со цел да се натпреваруваат.

Службени лица(претставници)[уреди]

Постојат неколку видови на службеници,кои се потребни за да го водат натпреварот. Судија:Судијата има целосна контрола и власт над сите службени лица.Судијата ги спроведува сите правила и одлуки на ФИНА и одлучува за сите прашања кои се однесуваат на вистинското однесување на натпреварот,настанот или конкуренцијата,крајното решение кое инакуне е покриено од правилата.Судијата ја презема целосната одговорност за водење на трката и ги донесува конечните одлуки како за тоа кој ќе биде победник во трката.Судиите ги викаат пливачите кај блоковите со кратки звуци од неговото или нејзиното свирче.Ова е сигнал за пливачите да застанат до нивните блокови.Учесниците ги повикуваат оние пливачи што недостасуваат ако е потребно.Тогаш судијата ќе свирне долго со што им кажува на пливачите да стапнат на блокот.За грбното пливање инаку познато како краул,долгиот свиреж е знак за пливачите да влезат во вода.Судијата потоа повторно ќе свирне долго,известувајќи ги пливачите да се фатат за жлебот или обезбедената рачка(само за грбно пливање).Тогаш судијата му ја предава контролата на стартерот. Стартер:Стартерот ја има целосната контрола на пливачите од моментот кога судијата ги свртува пливачите кон него/неа додека да започне трката.Стартерот ги испраќа пливачите надвор од блоковите и може да означи погрешен старт ако пливачот го напушти блокот пред да ги испрати стартерот. Тренер(организатор):Организаторот ги собира пливачите пред секој натпревар,и е одговорен за организирање на пливачите во загревањето врз основа на нивното време.Загревањата обично започнуваат од најспоро до најбрзо,каде пливачите без да имаат претходно време за натпревар се претпоставува да бидат најспори. Мерач на времето:Има 3 мерачи за секоја лента.Секој од нив го мери времето на пливачите во лентата што му/и е доделена.Доколку не се користи видео резерва,можеби ќе биде потребно да се користи целосното дополнување од мерачите дури и кога се користи автоматската опрема.Главниот мерач на времето ги назначува позициите за седење за сите мерачи и за лентите за коишто се одговорни.Главниот мерач ги собира картичките од сите мерачи во секоја лента која го покажува снименото време и доколку е потребно врши увид во нивните часовници.Еден часовник ќе биде темпиран со штоперица,друг со снимање,и еден да гарантира дека се е валидно. Надзорник на свртувањата:Еден надзорник на свртувањата е назначен на секоја лента на секој крај од базенот.Секој надзорник гарантира дека пливачите се во согласност со релевантните правила за почеток и крај на трката.Тие треба да пријават секаков прекршок на извештаите за дисквалификација со детали за натпреварот,број на лента,и непочитувањето/кршењето на правилата доставени до главниот надзорник кој веднаш ќе го пренесе извештајот до судијата. Судии за движење(замавнување):Тие се наоѓаат на секоја страна на базенот.Водат грижа дали се почитуваат правилата поврзани со стилот на пливање назначени за натпреварот,и ги набљудуваат свртувањата и финишите за да им помогнат на надзорниците за свртувањата. Судии за финишот:Тие го утврдуваат редоследот на завршницата и проверуваат дали пливачите го завршуваат натпреварот во согласност со правилата(двете раце истовремено за градно и пеперутка,на грбот за грбно итн.) Ако некој од претпоставените го фати пливачот додека плива дека ги прекршува правилата во врска со движењето,тој пливач се вели дека е дисквалификуван(најчесто именуван и како “DQ” и пливањето се смета за невалидно.Судијата може да дисквалификува било кој пливач,за секакво прекршување на правилата кои тој лично ги набљудува.Судијата исто така може да го дисквалификува секој пливач за секое прекршување кое му е соопштено нему од страна на други овластени лица.Сите дисквалификации се предмет на одлуката на судијата.

Облека за капење[уреди]

Костим за капење- Костимот ја покрива кожата за пристојност.Натпреварувачката облека за капење настојува да се подобри на гола човечка кожа за предност во брзината.За повеќе брзина,пливачот носи костим,кој има гумени или пластични испакнатини кои ја растураат водата блиску до телото и обезбедува мала количина на пробивање доволно да му помогне на пливачот да плива побрзо.Сепак,правилата за пливачките натпревари можат да го ограничат видот на костим кој може да го носи пливачот. Капа за пливање-Капата ја држи косата на пливачот надвор од неговиот видик за да го намали задржувањето.Тие можат да бидат направени од латекс,силикон,спандекс или ликра. Очила-Очилата ги држат водата и хлорот надвор од очите на пливачот.Тие можат да бидат затемнети за неутрализирање на сјајот на отворените базени.Препишаните очила од лекар можат да ги користат пливачите кои носат исправни леќи. Пераи за пливање-Гумените пераи се користат за побрз удар.Тие исто така ја подобруваат техниката со држење на стапалата во правилна положба кога се замавнува. Костим за повлекување-Пливачите го користат овој костим за да направат тежината да ги повлече наназад,и да ја зголемат отпорноста. Перки-Пливачите ги користат овие пластични уреди за да изградат цврстина на раката и рамото и да ја преработат техниката на влечење.Рачните перки се прикачуваат на раката со гумена цефка или еластичен материјал.Ги има во многу различни форми и големини. Плута-Плутата е пластична табла која пливачите ја користат како поткрепа за тежината на горниот дел од телото,додека тие се фокусираат на замавнување;помага за оформување на мускулите на нозете. Пловка(се одржува на површина)-Често се користи во исто време како и перките,пловките ги држат нозете на пливачите(и ги спречуваат од удирање)додека тие се фокусираат на влечење.Тие се направени од пена и затоа тие пловат на површината на водата.Пливачите ги држат помеѓу бутовите. Појаси за зглоб Усовршувањето на балансот ќе ја намали потребата за овој удар за да обезбеди нагорна,наместо предна насока,и во некои случаи целосно го корегира ударот.Користењето на појас за зглоб ќе има непосреден ефект на одвраќање на ударот,кое потоа принудува да се направи напор за да се поправи балансот.Ако успешно ги откриете овие,тогаш појасот има завршено дел од својата работа. Цефка за нуркање-Цефката за нуркање е пластичен уред кој им помага на пливачите да дишат додека пливаат.Ова парче опрема им помага на пливачите да го вежбаат чувањето на главата во една позиција.

Редовно вежбање и натпреварувачка облека за капење[уреди]

Мажи[уреди]

Најчесто користена облека за капење на тренинг кај мажите се кусите и малку подолгите спортски шорцеви.Мажите генерално пливаат голи од половина нагоре.По Олимписките игри во Пекинг во 2008 година,имало многу дискусии кога многу олимписки пливачи ги срушиле рекордите многу пати користејќи револуционерни костуми.За да се потенцира спорот,имајќи во предвид дека е реткост да се срушат светските рекорди,но во 2008 година,70 светски рекорди биле срушени во една година,и 66 Олимписки рекорди биле срушени во едни Олимписки игри(имало трки во Пекинг каде првите пет кои завршиле пливале побрзо од стариот светски рекорд).Покрај многуте негови рекорди во овие костуми,Мајкл Фелпс изјавил дека тој би можел да го бојкотира натпреварот откако неговиот рекорд бил срушен од страна на друг пливач со посовремен костим за капење.Од Нова Година 2010,на мажите им е дозволено да носат костуми од половината до над колена.Исто така им е дозволено да носат само едно парче од облеката за капење,неможат да носат тесни куси купаќи под долгите шорцеви за капење.Ова правило било донесено по спорот на Олимписките игри во Пекинг и Светското првенство во Рим.

Жени[уреди]

Жените носат едноделни костими со различни позадини за натпревар,иако има и дводелни костими кои исто така можат да се носат за натпреварување.Позадината на костимите се разликува главно во дебелината на прерамките и геометрискиот дизајн.Најчестите стилови вклучуваат:вкрстени прерамки,отворен грб,корсет,кружни отвори на грбот и позадина во вид на пеперутка.Исто така има и различни стилови на должина:три-четврт должина(до колена),вообичаена должина(од рамена до колкови),и бикини стил(дводелен).Исто како и во новата 2010 година,во натпреварувањето,на жените не им е дозволено да носат костими кои не ги поминуваат колената или рамената.

Употреба на шорцеви(под главниот костим за капење)[уреди]

Овие костими кои ги носат жените,се користат за зголемување на отпорноста кон пливачот за да му помогне на пливачот да се прилагоди за да замавне.На овој начин кога пливачите се враќаат на нормалните костими за тренинг тие пливаат побрзо како резултат на чувството дека отпорот е помал.Тие не се носат за време на натпреварите.Широките четириаголни кратки шорцеви,главно користени од страна на мажите,како и главниот костим се носат на тренинг и исто така се користат да се зголеми влечењето така што кога тргнува во трка е полесно и пливачот чувствува помалку отпор.Други форми на оваа облека се најлонските капи,стари костими и маички по кратки ракави;целта е да се зголеми триењето во водата за да се изгради цврстина во текот на тренингот,и да се зголеми брзината откако елементите за влечење за натпреварувањето се отстранети.Некои пливачи исто така ги бричат изложените области на кожата пред натпреварите од крајот на сезоната за да го намалат триењето во вода.Присуството на влакна на рацете и нозете физички ќе направат многу мала разлика во целокупниот перформанс на пливачот,но во мислите е познато дека има многу голем ефект.Интелектуалниот аспект на носењето на шорцевите е критичен бидејќи целта е да се чувствувате најдобро во водата на денот на трката.Шорцевите прават пливачот да се чувствува побавен и поотпорен за време на тренингот со додадено триење.Потоа на денот на натпреварувањето,избричениот пливач облечен во костим за брз натпревар ќе чувствува драстично и значително подобрување во тоа колку брзо и урамнотежено се чувствуваат во водата.Како и во секој друг спорт,менталното вежбање е исто толку важно како и физичкото вежбање.

Колегијално пливање[уреди]

Младите пливачи се натпреваруваат во клубски тимови и можеби посакуваат да ги продолжат нивните кариери преку факултет.Регрутирањето за колегијалното пливање обично започнува на 1 јули по јуниорската година на спортисти од средно училиште.Тој датум го означува денот кога тренерите на факултет можат да ги контактираат спортистите преку телефон да разговараат за можноста да пливаат за нивниот тим.Факултетските пливачи се натпреваруваат со почеток во есен се до нивната конференција во раната пролет.Од таму,пливачите со најбрзо време во секој натпревар ќе бидат поканети да се натпреваруваат во шампионатот “NCAA” откако ќе заврши регуларната сезона.Сите факултетски натпревари се одржуваат во базени со краток курс.

Пливање на отворено[уреди]

Пливањето на отворено е пливање надвор од вообичаениот базен,најчесто во езеро,или некогаш океан.Популарноста на спортот се зголеми во последниве години,особено откако натпреварот во отворените води од 10км бил додаден како Олимписки настан 2005 година,оспорен за прв пат на Олимписките игри во Пекинг во 2008 година.Последната нова технологија има развиено многу побрзи костими за капење.Целосните костими се забранети,но пливачите кои се на самиот врв сеуште носат костими кои одат заедно бидејќи шевовите создаваат влечење.Падот на овие костими:Тие се понекогаш непријатни и тесни.

Промени во спортот[уреди]

Пливачката епоха се намали со текот на годините што се должи на подобрите техники за тренинг и на новите усовршувања.Првите четири Олимписки игри не биле одржани во базени,туку на отворено(1896-Средоземно Море,1900-на реката Сена,1904-на вештачко езеро,1906-Средоземно Море).На Олимписките игри во 1904 година трката во слободен стил била единствено тогаш измерена во 100м,наместо вообичаеното(100м).100-метарски базен бил изграден за Олимписките игри во 1908 година одржани во центарот на главната стадионска патека и долголетниот терен.Олимписките игри во 1912 година,одржани на пристаништето во Стокхолм,го означиле почетокот на електронското мерење.Машките пливачи носеле целосни костими за капење се до 1940-та година,што предизвикувале повеќе задржување во водата отколку нивните модерни костими.Натпреварувачките костими сега вклучуваат фабричка конструкција и дизајн за да се намали влечењето на пливачите во вода и да се спречи замор кај спортистот.Покрај тоа,во текот на годините,дизајните на базените го намалиле влечењето.Некои дизајни го намалуваат отпорот за време на пливањето,и го прават базенот побрз.Имено,прописна длабочина на базен,оттргнување на струи,зголемена ширина на лента,тркачки линии и стази кои апсорбираат енергија,и употребата на други иновативни хидраулични,акустични и осветлувачки дизајни.Имало големи промени во стартните блокови во текот на изминатите години.Стартните блокови биле мали,тесни и прави но со текот на времето тие станале поголеми и пошироки и денес површината на блокот е закосена кон базенот.Покрај тоа,стартните блокови сега имаат таканаречена “усна” која е подигната,навалена платформа која се наоѓа на задниот дел од главниот блок.Ова им овозможува на пливачите да се доведат во стуткана позиција во агол од 90° и да се оттурнат со задната нога за да ја зголемат нивната моќ на лансирање.Летните Олимписки игри во 1924 година биле првите кои го користеле стандардниот 50-метарски базен со означени ленти.Во слободниот стил,пливачите првично се нурнувале од ѕидовите на базенот,но блоковите за нуркање биле вклулени во Летните Олимписки игри во 1936 година.Свртувањето било развиено од 1950-те години а очилата за капење биле за прв пат употребени на Олимписките игри во 1976 година.Промени имало исто така и во техниката кон крајот на 20-от век.Пливачите кои пливале градно не им било дозволено да ги натопуваат главите целосно под вода,што им овозможува подолг замав и побрзо време.Сепак,тие мора нивните глави да им бидат горе на крајот од секој циклус.Покрај тоа,клучната дупка вовлекува во стартот на градното пливање и свртувањата биле додадени за да го забрзаат замавнувањето.Имало и други промени кои биле додадени неодамна.Надвор од почетокот и свртувањата,на пливачите кои пливале градно им бил дозволен еден пеперутка удар за да им помогне да ја зголемат нивната брзина.Не им било дозволено да се свртат на стомак пред ѕидот со цел да се изврши “полукружно свртување”. Претходно,тие требало да достигнат и да се свртат наназад и одвојувањеод тоа,познат како “салто”,понекогаш се користи во натпревари во мешано пливање во преминот од грбно во градно пливање.

Рекорди[уреди]

Фондацијата ФИНА во 1908 година го синализирала почетокот на снимањето на првиот официјален светски рекорд во пливање.Во тоа време рекордите можеле да бидат утврдени во било кој базен со должина не помала од 25м,и рекордите биле исто така прифатени за средно растојание повеќе пати од натпреварите со подолго растојание.Денешните Светски рекорди ќе бидат прифатени само кога времињата се пријавени од страна на “Automatic Officiating Equipment”,или од “Semi-Automatic Officiating Equipment” во случај на дефект на системот на “Automatic Officiating Equipment”.Рекордите во натпреварите како што се 300 јарди,300м,1000 јарди,и 1000м слободен стил,400м грбно,и 400м и 500м градно повеќе не биле одобрени од 1948 година.Понатамошно отстранување на 500 јарди и 500м слободен стил,150м грбно,и 3x100м мешано пливање од преносот од евиденцијата на рекорди,се случило во 1952 година.Во 1952 година,националните федерации на САД и Јапонија предложиле на конгресот на ФИНА поделба на рекордите постигнати во базени со краток и долг курс,сепак тоа било уште 4 години пред акцијата да стапи на сила со Конгресот,одлучувајќи да се задржат само рекордите постигнати во 50-метарски базени како официјалната светска листа на рекорди.Од 1969 година имало 31 натпревари во кои ФИНА ги препознала официјалните светски рекорди-16 за мажи,15 за жени-многу слични на натпреварот што бил во склоп на Олимписките игри. Зголемувањето на точноста и веродостојноста на опремата за електронско мерење на времето доведе до воведувањето на стотинки на секундата во временските рекорди од 21 август 1972 година.Рекордите во базените со краток курс(25м) почнале да бидат официјално одобрени како “светски рекорди во краток курс” од 3 март 1991 година.Пред овој датум,измерените времиња во базените со краток курс(25м) не биле официјално признати,но биле сметани за “најдоброто светско време”.Од 31 октомври 1994 година измерените времиња во 50м грбно пливање,градно,и пеперутка биле додадени во листата на светски рекорди.ФИНА во моментов ги признава светските рекорди во следниве натпревари и за мажи и за жени. -Слободен стил:50,100,200,400,800 и 1500 метри; -Грбно:50,100 и 200 метри; -Градно:50,100 и 200 метри; -Пеперутка:50,100 и 200 метри; -Мешано пливање:100м(само краток курс),200 и 400метри;Релеј-4x100м слободен стил,4x200м слободен стил,4x100м мешано

Здравје и нега на кожата[уреди]

Препорачливо е пливачите на натпревари да носат водоотпорен лосион за сончање,и на денските тренинзи кои се надвор на отворено за да се спречат изгоренци од сонцето.Исто така препорачливо е пливачите да се исушат добро помеѓу натпреварите и да се пресоблечат во суви алишта што е можно поскоро по пливање за да се спречат осипи и инфекции на кожата.Исто така е важно водата во базенот правилно да се одржува за да се избегнат осипите и инфекциите на кожата.Пливачите треба да се капат со благ сапун по пливањето за да се отстранат хемикалиите кои ги има во базенот како хлор и сол.Пливачите треба да користат очила за да ги заштитат очите од водата во базенот и да го подобрат погледот под вода.Пливачите треба да ја измијат косата со вода од чешма по пливањето и да користат шампон кој е хемиски создаден за да ги отстрани и бакарот и хлорот.