Опсада на Ерусалим (597 п.н.е.)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Опсада на Ерусалим
Датум c. 597 п.н.е.
Место Ерусалим
Исход Вавилон го презел Ерусалим
Завојувани страни
Јудеја Вавилонија
Команданти и водачи
Јоахин Набоконодосор II
Сила
непознато
Жртви и загуби
непознато непознато


Опсадата на Ерусалим претставува воен конфликт помеѓу Вавилонија и Јудеја од 701 година п.н.е. Во 601 п.н.е., владетелот на Вавилонија, Набоконодосор II го нападнал Египет, но претрпел огромен пораз. Покрај другите царства во Левант, и кралот Јоаким ова го примилго примил како воодушевување бидејќи самиот египетски крал Нехо II му помогнал да дојде на власт во 609 година. Но Набоконодосор II, по неуспехот за Египет, со огромна војска се упатил кон Ерусалим и истиот го опседнал. За време на опсадата на Ерусалим, самиот крал Јоаким починал, а негов наследник станал неговиот син Јоахин. По подолго време опсада, Набоконодосор II навлегол во Ерусалим и истиот го опљачкал. На новиот крал и неговите службеници ги испратил во Вавилон.