Окрузи во Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Окрузите во Албанија.

Окрузите во Албанија се второстепена административна поделба на земјата, првата се областите. Во Албанија има 36 окрузи и тие се:

 1. Берат (округ)
 2. Булќиза (округ)
 3. Делвина (округ)
 4. Девол (округ)
 5. Дебар (округ)
 6. Драч (округ)
 7. Елбасан (округ)
 8. Фиер (округ)
 9. Ѓирокастро (округ)
 10. Грамш (округ)
 11. Хас (округ)
 12. Каваја (округ)
 13. Колоња (округ)
 14. Корча (округ)
 15. Круја (округ)
 16. Кучово (округ)
 17. Кукс (округ)
 18. Курбин (округ)
 19. Леж (округ)
 20. Либражд (округ)
 21. Лушња (округ)
 22. Голема Малесија (округ)
 23. Малакастро (округ)
 24. Мат (округ)
 25. Мирдита (округ)
 26. Пеќин (округ)
 27. Прмет (округ)
 28. Поградец (округ)
 29. Пука (округ)
 30. Саранда (округ)
 31. Скадар (округ)
 32. Скрапар (округ)
 33. Тепелена (округ)
 34. Тирана (округ)
 35. Тропоја (округ)
 36. Валона (округ)

Поврзано[уреди]