Експеримент (теорија на веројатноста)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Оваа статија дефинира експеримент како апстрактен математички поим. За конкретна дефиницја, видете Опит (теорија на веројатноста).

Експериментот е еден од фундаменталните концепти во теоријата на веројатност.

Дефиниција[уреди]

Експеримент е подредена тројка (S,F,P), каде што:

1. S е множеството од сите експериментални исходи;

2. F е Борелово поле од сите настани врз множеството S;

3. P е веројатностна мера дефинирана врз Бореловото поле F.

Забелешка: Ознаката S се употребува и за да се означи сигурниот настан.

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

  • A. Papoulis, S. Unnikrishna Pillai, "Probability, Random Variables and Stochastic Processes", Fourth edition, McGraw-Hill, 2002