Долгоденица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Шаблон:Solstice-equinox Долгоденица е деноноќието кога денот е најдолг, а ноќта најкуса. Таа се случува еднаш во годината, и тоа на северната хемисфера околу 21 јуни, а на јужната околу 21 декември. Долгоденицата го означува и преодот на годишните времиња од пролет кон лето.

Видете и: