Томо е девојка!

Од Википедија — слободната енциклопедија
Корицата на првиот том, лево е Томо, десно е Џуничиро

Томо е девојка! (јапонски: トモちゃんは女の子!, англиски: Tomo-chan Is a Girl!) — четирикадарска манга (јонкома) напишана и илустрирана од Фумита Јанагида. Објавена била преку твитер-сметката Twi4 и веб-страницата Saizensen од април 2015 до јули 2019 г. Издадена е во осум тома танкобон.[1] Студиото Lay-duce ја адаптирало мангата во аниме-серија, која се прикажувала од јануари до март 2023 г.[2][3]

Содржина[уреди | уреди извор]

Томо Аизава е машкуданка што веќе долго време е заљубена во својот најдобар другар од детството Џуничиро Кубота, кој ја доживува како машко, а не како женско. Томо многупати залудно се обидува да си ја признае својата љубов на Џуничиро и понекогаш, не добивајќи го очекуваното внимание од него, го тепа. Томо често бара совет за развојот на својата врска од соученичката Мисузу Гундо, со која Томо и Џуничиро се другари уште од детството.

Ликови[уреди | уреди извор]

Томо Аизава (јап. 相沢 智) — главната јунакиња на приказната. Се занимава со спорт и боречки вештини, поточно е член на машкиот клуб за карате каде што е префрлена поради нејзината сила. Томо се бори да ја признае својата љубов кон својот другар од детството Џуничиро.

Џуничиро Кубота (јап. 久保田 淳一郎) — другар од детството и љубовен интерес на Томо. Тој не ги забележува обидите на Томо да му ја признае својата љубов и ја греши за машко.

Мисузу Гундо (јап. 群堂 みすず) — другарка на Томо од детството и поранешна девојка на Џуничиро. Таа е мирна девојка што ретко покажува чувства и ја следи врската помеѓу Томо и Џуничиро.

Керол Олстон (јап. キャロル・オールストン) — соученичка на Томо, далечна роднина на Косуке Мисаки. Таа е ученичка од Англија, ќерка на богати родители. Прилично лекомислена девојка што сè сфаќа буквално.

Косуке Мисаки (јап. 御崎 光助) капитен на машкиот клуб за карате каде што тренира Томо. Далечен роднина на Керол, со која имал тешки односи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Pineda, Rafael Antonio (September 25, 2018). „Tomo-chan Is a Girl! Manga Ends With 8th Volume“. Anime News Network. Архивирано од изворникот July 3, 2022. Посетено на September 5, 2021.
  2. Hazra, Adriana (November 27, 2022). „Tomo-chan is a Girl Anime Reveals Full Promo Video, More Staff, Ending Song, January 4 Debut, 13-Episode Length“. Anime News Network. Архивирано од изворникот November 27, 2022. Посетено на November 27, 2022.
  3. 「トモちゃんは女の子!」2023年1月4日放送開始、キービジュ&本PV公開. Comic Natalie (јапонски). Natasha, Inc. November 27, 2022. Архивирано од изворникот November 27, 2022. Посетено на November 27, 2022.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]