Органско земјоделство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Расадник на различни земјоделски култури со органско производство во село Сирково

Органското земјоделство (се користи и термниот: органско производство)— алтернативен земјоделски систем кој потекнува од почетокот на XX век како реакција на брзото менување на земјоделските практики. Органското земјоделство продолжува да се развива од страна на разни органски земјоделски организации денес. Се потпира на вештачки ѓубрива од органско потекло како компост, ѓубриво и коскено брашно и нагласува техники на ротација на плодовите и присадување на придружници. Се поттикнува и биолошката контрола на штетници, мешано сечење и поттикнување на грабливци од инсекти. Во принцип, органските стандарди се дизајнирани да овозможат употреба на супстанции што природно се случуваат при истовремено забранување или строго ограничување на синтетичките супстанции.[1] На пример, се дозволени природни пестициди како што се пиретрин и ротетон, додека синтетичките ѓубрива и пестицидите се обично забранети. Синтетичките супстанции што се дозволени се, на пример, бакар (II) сулфат, бакар сулфат, елементарен сулфур и Ивермектин. Генетски изменет организам, наноматеријали, човечка канализација тиња, регулатор за растење на растенијата, хормон и употреба на антибиотици во добитокот e забрането.[2][3] Причини за застапување на органското земјоделство вклучуваат предности во ,[4][5]одржливост, отвореност, самодоволност, автономија / независност ,[5] здравје, безбедност на храна и чување на храната.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „USDA Blog  » Organic 101: Allowed and Prohibited Substances“. blogs.usda.gov. Посетено на 6 April 2016.
  2. Paull, John (2011) "Nanomaterials in food and agriculture: The big issue of small matter for organic food and farming", Proceedings of the Third Scientific Conference of ISOFAR (International Society of Organic Agriculture Research), 28 September – 1 October, Namyangju, Korea., 2:96-99
  3. „USDA List of Allowed and Prohibited Substances in Organic Agriculture“. USDA List of Allowed and Prohibited Substances in Organic Agriculture. USDA. 4 April 2016. Архивирано од изворникот на 2015-12-28. Посетено на 6 April 2016. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help)
  4. Arsenault, Chris. „Only 60 Years of Farming Left If Soil Degradation Continues“. Scientific American. Посетено на 29 May 2016.
  5. 5,0 5,1 Coleman, Eliot (1995), The New Organic Grower: A Master's Manual of Tools and Techniques for the Home and Market Gardener (2. изд.), стр. 65, 108, ISBN 978-0930031756.