Комуникациски протокол: Разлика помеѓу преработките

Од Википедија — слободната енциклопедија
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Communication protocol преместена како Комуникациски протокол: соодветен македонски наслов
форматирање, интервики, категорија, извор
Ред 1: Ред 1:
Во областа телекомуникација, комуникациониот протокол е составен од стандардни правила за претставување, сигнализација на податоците, проверка на идентитетот и откривање на грешка е должен да испрати информации преку комуникацискиот канал. Пример за едноставен комуникациски протокол за прилагодување на звукот е случај со радио диспејџерот за зборување на мобилните станици. Комуникационите протоколи за дигиталните пресметувачки комуникациски мрежи наменети се функции со кои би се обезбедиле сигурни размени на податоци преку не совршени комуникациски канала. Комуникацискиот протокол во основа следи одредени правила така што системот би работел исправно.
Во областа на [[телекомуникација]]та, '''комуникациски протокол''' е збир од стандардни правила за претставување, сигнализација на податоците, проверка на идентитетот и откривање на грешки потребни за да се испрати информација преку [[комуникациски канал|комуникацискиот канал]]. Пример за едноставен комуникациски протокол за прилагодување на звукот е случај со [[радио диспачер]] за зборување на [[мобилна станица|мобилните станици]]. Комуникационите протоколи за дигиталните пресметувачки комуникациски мрежи наменети се функции со кои би се обезбедиле сигурни размени на податоци преку не совршени комуникациски канала. Комуникацискиот протокол во основа следи одредени правила така што системот би работел исправно.

{{никулец}}

==Референци==
* Gerard J. Holzmann: ''Design and Validation of Computer Protocols.'' Prentice Hall, 1991, ISBN 0-13-539925-4. Исто така достапно на http://spinroot.com/spin/Doc/Book91.html

[[Категорија:Мрежни протоколи|{{PAGENAME}}]]

[[af:Protokol (rekenaars)]]
[[ar:بروتوكول اتصالات]]
[[br:Komenad kehentiñ]]
[[bg:Мрежов протокол]]
[[ca:Protocol de comunicació]]
[[cs:Protokol (informatika)]]
[[da:Protokol (edb)]]
[[de:Netzwerkprotokoll]]
[[el:Πρωτόκολλο επικοινωνίας]]
[[en:Communications protocol]]
[[es:Protocolo de comunicaciones]]
[[eo:Ret-komunika protokolo]]
[[fr:Protocole de communication]]
[[ko:통신 프로토콜]]
[[id:Protokol (komputer)]]
[[it:Protocollo di rete]]
[[he:פרוטוקול תקשורת]]
[[lb:Kommunikatiounsprotokoll]]
[[hu:Protokoll (informatika)]]
[[ml:പ്രൊട്ടോക്കോള്‍ (ഗണികം)]]
[[ms:Protokol komputer]]
[[ja:通信プロトコル]]
[[nn:Nettverksprotokoll]]
[[pl:Protokoły komunikacyjne]]
[[pt:Protocolo (ciência da computação)]]
[[ru:Сетевой протокол]]
[[simple:Communication protocol]]
[[sk:Komunikačný protokol]]
[[sl:Protokol (računalništvo)]]
[[sr:Mrežni protokol]]
[[sv:Kommunikationsprotokoll]]
[[th:โพรโทคอล]]
[[vi:Giao thức truyền thông]]
[[tr:İletişim protokolü]]
[[uk:Комунікаційний протокол]]
[[ur:ابلاغی دستور]]
[[zh:网络传输协议]]

Преработка од 16:28, 21 јули 2009

Во областа на телекомуникацијата, комуникациски протокол е збир од стандардни правила за претставување, сигнализација на податоците, проверка на идентитетот и откривање на грешки потребни за да се испрати информација преку комуникацискиот канал. Пример за едноставен комуникациски протокол за прилагодување на звукот е случај со радио диспачер за зборување на мобилните станици. Комуникационите протоколи за дигиталните пресметувачки комуникациски мрежи наменети се функции со кои би се обезбедиле сигурни размени на податоци преку не совршени комуникациски канала. Комуникацискиот протокол во основа следи одредени правила така што системот би работел исправно.

Референци