Молекуларна физика: Разлика помеѓу преработките

Од Википедија — слободната енциклопедија
[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Создадено преведувајќи ја страницата „Molecular physics
 
Создадено преведувајќи ја страницата „Molecular physics
Ред 7: Ред 7:
== Видете исто така ==
== Видете исто така ==


* [[:en:Born–Oppenheimer_approximation|Born–Oppenheimer approximation]]<br />
* [[:en:Electrostatic_deflection_(molecular_physics/nanotechnology)|Electrostatic deflection (molecular physics/nanotechnology)]]<br />
* [[:en:Energy_level|Molecular energy state]]<br />
* [[:en:Molecular_modelling|Molecular modeling]]<br />
* [[:en:Rigid_rotor|Rigid rotor]]
* [[:en:Spectroscopy|Spectroscopy]]<br />
[[Категорија:Молекуларна физика]]
[[Категорија:Молекуларна физика]]

Преработка од 01:11, 14 ноември 2018

Молекуларна физика е изучување на физичките својства на молекулите, хемиските врски помеѓу атомите , како и на молекуларната динамика. Нејзините најважни експериментални техники се различните видови на спектроскопија; исто така се користи и расејување. Оваа област е тесно поврзана со атомската физика и во голема мера се поклопува со теоретската хемија, физичката хемија и хемиската физика.

Во прилог на електронски побудување држави, кои се познати од атоми, молекули изложба ротациона и vibrational режими чие ниво на енергија се quantized. Најмалите енергија разлики постојат меѓу различните ротациона држави: чиста ротациона спектри се во далеку инфрацрвена регионот (околу 30 - 150 µm бранова должинаод електромагнетниот спектар. Vibrational спектри се во близина на инфраред (за 1 - 5 µm) и спектри што произлегуваат од електронски транзиции се претежно во видлива и ултравиолетова региони. Од мерење на ротациона и vibrational спектри својства на молекулите како растојанието помеѓу јадра може конкретно да се пресметува.

Еден важен аспект на молекуларна физика е дека од суштинско значење за атомска орбитална теорија во областа на атомска физика се проширува на молекуларна орбитална теорија.

Видете исто така