Декларација на албанските политички партии во Македонија: Разлика помеѓу преработките

Од Википедија — слободната енциклопедија
[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ред 1: Ред 1:
'''Тиранската платформа''' е политичка програма на албанските партии во [[Република Македонија]], објавена на [[7 јануари (настани)|7 јануари]] [[2017]] година од страна на [[ДУИ]], [[БЕСА]] и [[Алијанса на Албанците]].<ref>[http://sdk.mk/index.php/neraskazhani-prikazni/kako-platformata-evoluirashe-vo-tiranska-platforma-otkako-vmro-gi-izgubi-shansite-za-vlada/ КАКО „ПЛАТФОРМАТА“ ЕВОЛУИРАШЕ ВО „ТИРАНСКА ПЛАТФОРМА“ ОТКАКО ВМРО ГИ ИЗГУБИ ШАНСИТЕ ЗА ВЛАДА]</ref>, подржана од премиерот [[Еди Рама]] и владата на [[Република Албанија]] <ref>[http://tvnova.mk/vesti/makedonija/bushati-tirana-ja-poddrzha-platformata-na-politichkite-partii-na-albancite/ Бушати: Тирана ја поддржа платформата на политичките партии на Албанците]</ref><ref> http://vecer.mk/makedonija/potvrda-od-albanija-tiranskata-platforma-e-maslo-na-edi-rama-narachana-od-soros</ref>. Платформата е контраверзна, има ставови дека таа е дело албанскиот премиер [[Еди Рама]] <ref>[http://meta.mk/vmro-dpmne-tiranskata-platforma-e-delo-na-edi-rama-i-e-podmetnata-kako-kukavichko-jajtse/ Тиранската платформа е дело на Еди Рама]</ref>, оттука таа се толкува како вмешување на албнската влада во внатрешните работи на [[Република Македонија]], од друга страна се истакнува дека таа е е мит креиран од македонските политичари. <ref>[http://meta.mk/rama-tiranskata-platforma-e-mit-kreiran-od-politicharite/ Рама: „Тиранската платформа“ е мит креиран од политичарите]</ref>
'''Тиранската платформа''' е политичка програма на албанските партии во [[Република Македонија]], објавена на [[7 јануари (настани)|7 јануари]] [[2017]] година од страна на [[ДУИ]], [[БЕСА]] и [[Алијанса на Албанците]].<ref>[http://sdk.mk/index.php/neraskazhani-prikazni/kako-platformata-evoluirashe-vo-tiranska-platforma-otkako-vmro-gi-izgubi-shansite-za-vlada/ КАКО „ПЛАТФОРМАТА“ ЕВОЛУИРАШЕ ВО „ТИРАНСКА ПЛАТФОРМА“ ОТКАКО ВМРО ГИ ИЗГУБИ ШАНСИТЕ ЗА ВЛАДА]</ref>, подржана од премиерот [[Еди Рама]] и владата на [[Република Албанија]] <ref>[http://tvnova.mk/vesti/makedonija/bushati-tirana-ja-poddrzha-platformata-na-politichkite-partii-na-albancite/ Бушати: Тирана ја поддржа платформата на политичките партии на Албанците]</ref><ref> http://vecer.mk/makedonija/potvrda-od-albanija-tiranskata-platforma-e-maslo-na-edi-rama-narachana-od-soros</ref>. Платформата е контраверзна, има ставови дека е дело албанскиот премиер [[Еди Рама]] <ref>[http://meta.mk/vmro-dpmne-tiranskata-platforma-e-delo-na-edi-rama-i-e-podmetnata-kako-kukavichko-jajtse/ Тиранската платформа е дело на Еди Рама]</ref>, оттука се толкува како вмешување на албнската влада во внатрешните работи на [[Република Македонија]], од друга страна се истакнува дека таа е е мит креиран од македонските политичари. <ref>[http://meta.mk/rama-tiranskata-platforma-e-mit-kreiran-od-politicharite/ Рама: „Тиранската платформа“ е мит креиран од политичарите]</ref>. Меѓу самите алабснки партии во Македонија за тоа кој е творецот на платформата постојат разногласија. Според ДУИ, таа е создадена во [[Скопје]], а според БЕСА - е договоренаљ во [[Тирана]].<ref>[http://tvnova.mk/vesti/makedonija/dui-albanskata-platforma-e-skopska-besa-platformata-e-dogovorena-vo-tirana/ ДУИ: Албанската платформа е Скопска, БЕСА: Платформата е договорена во Тирана]</ref>. Платформата била причина за протестите кои започнале на [[27 февруари (настани)|27 февруари]] под името [[За заедничка Македонија]] и [[Упад во Собранието на Македонија (2017)|Упадот во Собранието на Македонија]].
== Хронологија ==
== Хронологија ==


* [[11 декември (настани)]]: [[Македонски парламентарни избори (2016)]]
* [[11 декември (настани)|11 декември]]: [[Македонски парламентарни избори (2016)]]


*[[7 јануари (настани)|7 јануари]] - ДУИ, Беса, Алијансата на Албанците ја обзнануваат платформата, како основа на партиите на Албанците во преговорите за формирање на нова влада.
*[[7 јануари (настани)|7 јануари]] - ДУИ, Беса, Алијансата на Албанците ја обзнануваат платформата, како основа на партиите на Албанците во преговорите за формирање на нова влада.

Преработка од 18:43, 2 мај 2017

Тиранската платформа е политичка програма на албанските партии во Република Македонија, објавена на 7 јануари 2017 година од страна на ДУИ, БЕСА и Алијанса на Албанците.[1], подржана од премиерот Еди Рама и владата на Република Албанија [2][3]. Платформата е контраверзна, има ставови дека е дело албанскиот премиер Еди Рама [4], оттука се толкува како вмешување на албнската влада во внатрешните работи на Република Македонија, од друга страна се истакнува дека таа е е мит креиран од македонските политичари. [5]. Меѓу самите алабснки партии во Македонија за тоа кој е творецот на платформата постојат разногласија. Според ДУИ, таа е создадена во Скопје, а според БЕСА - е договоренаљ во Тирана.[6]. Платформата била причина за протестите кои започнале на 27 февруари под името За заедничка Македонија и Упадот во Собранието на Македонија.

Хронологија

  • 7 јануари - ДУИ, Беса, Алијансата на Албанците ја обзнануваат платформата, како основа на партиите на Албанците во преговорите за формирање на нова влада.
  • 25 февруари – Обвинување од страна на ВМРО ДПМНЕ: Реализацијата на платформата од Тирана и обидите преку наметнувањето на албанскиот јазик како официјален, претставува редефинирање на Република Македонија и оди спротивно на мултиетничкиот карактер на државата, ставајќи ги припадниците на другите етнички заедници во подредена позиција

Наводи