Мрежно ниво: Разлика помеѓу преработките

Од Википедија — слободната енциклопедија
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Робот: Автоматизирана замена на текст (-[[Category: +[[Категорија:)
Ред 46: Ред 46:
* [http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.136.9497&rep=rep1&type=pdf OSI Reference Model—The ISO Model of Architecture for Open Systems Interconnection], Hubert Zimmermann, IEEE Transactions on Communications, vol. 28, no. 4, April 1980, pp. 425 – 432. (PDF-Datei; 776 kB)
* [http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.136.9497&rep=rep1&type=pdf OSI Reference Model—The ISO Model of Architecture for Open Systems Interconnection], Hubert Zimmermann, IEEE Transactions on Communications, vol. 28, no. 4, April 1980, pp. 425 – 432. (PDF-Datei; 776 kB)


[[Category:OSI protocols]]
[[Категорија:OSI protocols]]
[[Category:Network layer protocols]]
[[Категорија:Network layer protocols]]


[[de:OSI-Modell#Schicht 3 – Vermittlungsschicht]]
[[de:OSI-Modell#Schicht 3 – Vermittlungsschicht]]

Преработка од 13:13, 2 март 2014

Седмиот слој од ОСИ моделот во компјутерска мрежа, мрежен слој е слој 3. Мрежниот слој е одговорен за испраќање пакети вклучувајки рутирање помеѓу рутерите, со оглед на тоа дека слојот за податочна врска е одговорен за контролата на пристап, контрола на проток и проверка на грешка.

Мрежниот слој обезбедува функционално и процедурално средство за пренесување на променлива должина на податоци редоследно од изворот до крајната дестинација преку една или повеќе мрежи, одржувајки го квалитетот на сервисните функции.

Функциите на мрежниот слој вклучуваат:

На пример, IP е поврзување, така што податоците може да патуваат од испраќачот до примачот, без примачот да мора да испрати потврда. Врска ориентирана на протоколи постои во други слоеви од ОСИ моделот.
  • Host адресирање
Секој host во мражата мора да има единствена адреса која одредува каде се наоѓа. Оваа адреса е доделена од хиерархиски систем. На пример, можете да бидете "Фред Марфи" за луѓето во вашата куќа, "Fred Murphy, 1 Main Street" во Дубаи, или "Fred Murphy, 1 Main Street, Dublin" за луѓето во Ирска, или "Fred Murphy, 1 Main Street, Dublin, Ireland" за луѓето насекаде во светот. На интернет, адресите се познати како Интернет Протокол(IP) адреси.
  • Испраќање на пораки
Бидејки многу мрежи се поделени во подмрежи и за да се поврзат со други мрежи за комуникација во широк простор, мрежите користат специјални хостови, наречени порти или рутери, за да ги препратат пакетите помеѓу мрежите. Ова исто така е од интерес за мобилните апликации, каде што корисникот може да се движи од една до друга локација, и тоа мора да биде уредено и со пораките кои следат. Верзија 4 од Интернет Протокол (IPv4) не беше дизајнирана со оваа функција, иако мобилните екстензии постојат. IPv6 има подобро дизајнирано решение.

Во рамки на услугата која ја дели сематиката на ОСИ мрежната архитектура, мрежниот слој одговара на барањата за услуги од страна на транспортниот слој и барањата на услуги од слојот за податочна врска.

Протоколи

Однос кон TCP/IP моделот

TCP/IP моделот опишува протоколи кои се користат од Интернет.[1] TCP/IP моделот има слој наречен Интернет слој, кој се наоѓа над слојот за мрежен пристап. Во многу други книги и секундарни наводи, TCP/IP Интернет слојот се изедначува со ОСИ мрежниот слој. Меѓутоа, оваа споредба е погрешна, бидејки е дозволено карактеристики на двата модели (на пр. без разлика дали тие се насочени за поврзување или не) местото на овие слоеви е различно во двата модели. TCP/IP Интернет слојот е всушност само подмножество од функционалноста на мрежниот слој. Го опишува само еден вид на мрежна архитектура на Интернет.

Општи, непосредни или строги споредби меѓу овие два модели треба да се избегнуваат бидејки слоевите во TCP/IP не се главен критериум за дизајн и Internet Engineering Task Force (IETF) сметаат дека се "опасни".[2]

Видете понатаму

Наводи

  • Tanenbaum, Andrew S. (2003). Computer networks. Upper Saddle River, New Jersey: Prentice Hall. ISBN 0-13-066102-3.

Надворешни линкови