Административна поделба на Индонезија: Разлика помеѓу преработките

Од Википедија — слободната енциклопедија
[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
ZéroBot (разговор | придонеси)
Ред 47: Ред 47:
[[pt:Subdivisões da Indonésia]]
[[pt:Subdivisões da Indonésia]]
[[ru:Административное деление Индонезии]]
[[ru:Административное деление Индонезии]]
[[sr:Административна подела Индонезије]]
[[su:Babagian administratif di Indonésia]]
[[su:Babagian administratif di Indonésia]]

Преработка од 03:14, 24 февруари 2013

Индонезија

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Индонезија



Влада





Република Индонезија е поделена на покраини (provinsi). Покраините се сочинети од намесништва (Kabupaten) и градови (kota). Покраините, намесништвата и градовите имаат свои локални управи и собраниски тела.


Покраини

Покраините (provinsi или propinsi) се највисоката локална административна поделба на Индонезија. Секока покраина има своја локална управа, предводена од управник и има сопствено правно тело. Управникот и членовите на локалните управи се избираат на секои четири години.

Индонезија е составена од 33 покраини, од кои дури седум се создададени во 2000 година и 5 покраини кои добиле специјален статус.

Покраините официјално се групирани во 7 географски единици.[1]


Намесништва

Градови

Подреони

Подреоните (kecamatan) се единици на намесништвата (kabupaten) или градовите (kota). Подреоните се поделени на административни села (kelurahan).

Села

Селото (desa) е најниското управувачко ниво на државната администрација на Индонезија. Тоа би можело да биде едно село или келурахан (kelurahan). Селото е предводено од локален шеф (kepala desa), кој се избира со народно гласање. Келураханот е предводен од лурах (lurah). Селото е не-административно поделено во локалните заедници кои управуваат со одреден број на домаќинства. Во Ачех, административниот поим село се нарекuва гампонг (gampong).


Наводи