Малала Јусафзаи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Malala Yousafzai
ملاله یوسفزۍ
Yousafzai in 2019
Роден(а)12 јули 1997(1997-07-12)(26 г.)
Mingora, Swat, Pakistan
ЖивеалиштеBirmingham, England, UK
НационалностPakistani
Државјанство
ОбразованиеLady Margaret Hall, Oxford
ЗанимањеActivist for female education, former blogger for BBC Urdu and student
Познат(а) поActivist for the right to education, especially female education
Родители
Награди
Страница
malala.org
Malala Yousafzai
ملاله یوسفزۍ
Yousafzai in 2019
Роден(а)12 јули 1997(1997-07-12)(26 г.)
Mingora, Swat, Pakistan
ЖивеалиштеBirmingham, England, UK
НационалностPakistani
Државјанство
ОбразованиеLady Margaret Hall, Oxford
ЗанимањеActivist for female education, former blogger for BBC Urdu and student
Познат(а) поActivist for the right to education, especially female education
Родители
Награди
Страница
malala.org

Малала Јусафзаи (роденa на 12 јули 1997 година],[2] исто така познатa и како Малала, е активистка за женско образование и најмлад лауреат на Нобеловата награда .[3] Таа е позната по застапувањето за човекови права, особено образованието на жени и деца во родниот Пакистан, каде локалните Талибанци на моменти им забрануваа на девојчиња да одат на училиште . Нејзиното застапување прерасна во меѓународно движење, а според поранешниот пакистански премиер Шахид Какан Абаби, таа стана „најистакнатиот граѓанин“ на земјата.[4]

Јусафзаи е родена во семејство на Паштун во Мингора, Кајбер Пахтунхва, Пакистан. Нејзиното семејство дојде да управува со низа училишта во регионот. Сметајќи ги Мухамед Али Џина и Беназир Буто како свои модели, таа беше особено инспирирана од мислите на нејзиниот татко и хуманитарната работа.[5] Во почетокот на 2009 година, кога имала 11-12 години, таа напишала блог под псевдоним во кој го опишува животот за време на окупацијата на Талибанците . Следното лето, новинарката Адам Б. Елик направи документарен филм на Њујорк Тајмс за нејзиниот живот додека пакистанската војска интервенираше во регионот. Таа се истакнува, давајќи интервјуа во печатена форма и на телевизија, а беше номинирана и за Меѓународна награда за мир од активистот Дезмонд Туту .

На 9 октомври 2012 година, додека се наоѓал во автобус во Сватската област, по полагањето на испит, Јусафзаи и уште две девојчиња биле застрелани од талибанците во обид за атентат во знак на одмазда за нејзиниот активизам; напаѓачот избегал од местото на настанот. Јусафзаи била погодена во главата со куршум и останала во несвест и во критична состојба во Институтот за кардиологија Равалпинди, но нејзината состојба подоцна се подобрила доволно за таа да биде пренесена во болницата кралицата Елизабета во Бирмингем, Велика Британија.[6] Обидот за убиство предизвика меѓународно излевање и поддршка за Јусафзаи. Дојче веле во 2013 година објави дека таа станала најпознатиот тинејџер во светот.[7] Неколку недели по обидот за убиство, група од педесетмина водечки муслимански свештеници во Пакистан издадоа фатва против оние што се обидоа да ја убијат.[8] Талибанците беа меѓународно осудени од влади, организации за човекови права и феминистички групи. Талибанските власти реагираа на осудата со дополнително осудување на Јусафзаи, посочувајќи ги плановите за евентуален втор обид за атентат, што беше оправдано како верска обврска. Нивните изјави резултираа со натамошно меѓународно осудување.

[ потребно е цитат ]

Раниот живот[уреди | уреди извор]

Јусафзаи со нејзиниот татко Зиаудин во 2013 година

Јусафзаи е родена на 12 јули 1997 година во областа Сват на северозападната провинција Кајбер Пахтунхва, во семејство со пониска класа.[9] Таа е ќерка на Зиаудин Јусафзаи и Тор Пекаи Јусафзаи.[10] Нејзиното семејство се сунитски муслиман од паштунскиот етникум.[11] Семејството немало доволно пари за болничко раѓање и како резултат, Јусафзаи е родена дома со помош на соседите.[12] Таа го добила своето прво име Малала (што значи „погодена од жалост“) [13] по Малалаи од Мајанд, позната поетеса и воин жена од јужен Авганистан.[14] Нејзиното презиме, Јусафзаи, е на голема племенска конфедерација на Паштун, која е доминантна во долината Сват Пакистан, каде што порасна. Во нејзината куќа во Мингора, таа живеела со нејзините двајца помлади браќа, Кушал и Атал, нејзините родители, Зиаудин и Тор Пекаи и две кокошки за миленичиња.

Течно зборува на паштуски, урду и англиски јазик, Јусафзаи се школуваше претежно од нејзиниот татко Зиаудин Јусафзаи, кој е поет, сопственик на училиште,[15] и самиот е активист, водејќи низа приватни училишта познати како Јавно училиште Кушал.[16][17] Во едно интервју, Јусафзаи еднаш изјави дека таа се стреми да стане лекар, иако подоцна нејзиниот татко ја охрабри наместо тоа да стане политичар.[2] Зиаудин се осврна на неговата ќерка како нешто сосема посебно, дозволувајќи и да остане ноќе и да зборува за политика, откако нејзините двајца браќа биле испратени во кревет.[18]

Како блогер на BBC[уреди | уреди извор]

Од лево кон десно: Мартин Лутер Кинг rуниор, Нелсон Мандела и Мухамед Али innинах имаат влијание врз Јусафзаи

Забрана за школување[уреди | уреди извор]

После налогот, Талибанците уништија уште неколку локални училишта.

Во февруари 2009 година, училиштата за девојчиња сè уште беа затворени. Како солидарност, приватните училишта за момчиња одлучија да не се отвораат до 9 февруари.[19] На 7 февруари Јусафзаи и нејзиниот брат се вратија во родниот град Мингора, каде што улиците беа напуштени, и се појави „морничава тишина“. „Отидовме во супермаркетот да купиме подарок за нашата мајка, но таа беше затворена, додека порано остануваше отворена до доцна. Беа затворени и многу други продавници “, напиша таа на својот блог. Нивниот дом бил ограбен, а нивниот телевизор бил украден.

По повторното отворање на училиштата за момчиња, Талибанците ги укинаа ограничувањата за основното образование на девојчињата, каде што имаше ко-едукација . Училиштата само за девојчиња сè уште беа затворени. Јусафзаи напиша дека присуствувале само 70 ученици, од вкупно 700 ученици кои биле запишани.[19]

На 15 февруари, можеше да се слушнат истрели на улиците на Мингора, но таткото на Јусафзаи ја увери, велејќи: „Не плаши се - ова е пукање за мир“. Нејзиниот татко прочитал во весникот дека владата и милитантите требало да потпишат мировен договор следниот ден. Подоцна истата вечер, кога Талибанците го најавија мировниот договор во нивното студио „ FM радио “, започна уште една рунда посилни пукања надвор.[19] Јусафзаи зборуваше против Талибанците на националното шоу „ Капитал разговор“ на 18 февруари.[20] Три дена подоцна, локалниот водач на Талибанците, Маулана Фазлула, на својата радио станица ФМ објави дека ја укинува забраната за образование на жените, а на девојчињата ќе им биде дозволено да одат на училиште сè додека не се одржат испитите на 17 март, но тие мораа да носат бурка .

Ден на Малала[уреди | уреди извор]

Јусафзаи беше во специјална посета на Стразбур во ноември 2013 година

На 12 јули 2013 година, на 16-тиот роденден на Јусафзаи, таа зборуваше во ООН за да повика на светски пристап до образование. ООН го нарекоа настанот „Ден на Малала“.[21] Јусафзаи носеше една од шалите на Беназир Буто во ООН.

Нобелова награда за мир[уреди | уреди извор]

Шалот на Јусафзаи е изложена во музејот на Нобелова награда

На 10 октомври 2014 година, Јусафзаи беше прогласена за ко-добитник на Нобеловата награда за мир за 2014 година за нејзината борба против сузбивањето на децата и младите и за правото на сите деца на образование. Откако ја доби наградата на 17-годишна возраст, Јусафзаи е најмладиот нобеловец.[22][23] Јусафзаи ја подели наградата со Каилаш Сатјарти, активист за детски права од Индија.[24] Таа е втора Пакистанка која доби Нобелова награда по лауреатот по физика Абдус Салам во 1979 година.[25]

Откако ја доби Нобеловата награда за мир, имаше пофалби, но и одредено неодобрување на одлуката.[26][27] Норвешки пратеник, Фредрик Хефермехл, коментираше: „Ова не е за фини луѓе кои направиле убави работи и се радуваат што ја добиле. Сето тоа е ирелевантно. Она што Нобел го посака беше награда што промовираше глобално разоружување. “ [28]

Аден Кортес, студентски колеџ од Мексико Сити и барател на азил, ја прекина церемонијата на доделување на Нобеловата награда за мир на Јосафзаи во знак на протест за масовното киднапирање на Игуала во 2014 година во Мексико, но брзо беше одземено од безбедносните лица. Јусафзаи подоцна сочувствувал и признал дека проблемите со кои се соочуваат младите луѓе ширум светот, велејќи дека „има проблеми во Мексико, има проблеми дури и во Америка, дури и овде во Норвешка, и навистина е важно децата да го кренат својот глас“.[29]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 D'Amours, Jillian Kestler. „Malala Yousafzai made an honorary Canadian citizen“. Al Jazeera. Jillian Kestler-D'Amours. Архивирано од изворникот 30 December 2017. Посетено на 29 December 2017.
  2. 2,0 2,1 Class Dismissed. 2009. https://www.nytimes.com/video/2012/10/09/world/asia/100000001835296/class-dismissed.html. Retrieved 11 October 2012.  Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Class dismissed“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  3. „Malala Yousafzai Becomes Youngest-Ever Nobel Prize Winner“. 10 October 2014. Архивирано од изворникот на 10 October 2014. Посетено на 11 October 2014.
  4. Johnson, Kay (28 March 2018). „Nobel winner Malala in tears on emotional return to Pakistan“ (англиски). Reuter's. Архивирано од изворникот на 29 March 2018. Посетено на 29 March 2018.
  5. „Following in Benazir's footsteps, Malala aspires to become PM of Pakistan“. The Express Tribune (англиски). 10 December 2014. Архивирано од изворникот на 17 August 2016. Посетено на 12 September 2016.
  6. Schifrin, Nick (7 October 2013). „The 72 Hours That Saved Malala: Doctors Reveal for the First Time How Close She Came to Death“. Good Morning America. Yahoo! News. Архивирано од изворникот на 23 October 2014. Посетено на 10 October 2014.
  7. Kyle McKinnon (18 January 2013). „Will Malala's Influence Stretch to Europe?“. Deutsche Welle. Архивирано од изворникот на 18 August 2013. Посетено на 24 July 2013.
  8. „Malala Yousafzai: 'fatwa' issued against gunmen“. The Guardian. 12 October 2012. Архивирано од изворникот на 21 August 2017. Посетено на 21 August 2017.
  9. Rowell, Rebecca (1 September 2014). Malala Yousafzai: Education Activist. ABDO. стр. 45. ISBN 978-1-61783-897-2. Посетено на 18 August 2017.
  10. Thomas, Rebecca (6 November 2015). „Malala Yousafzai: Her father's daughter“. BBC News. Архивирано од изворникот на 21 April 2017.
  11. Saleem Ali (14 October 2012). „Malala and Sharbat Gula: Pashtun Icons of Hope“. National Geographic. University of Queensland, Australia. Архивирано од изворникот на 26 October 2013. Посетено на 29 September 2013.
  12. Throp, Claire (2015). Malala Yousafzai. Heinemann Raintree. стр. 12. ISBN 978-1-4846-2469-2. Посетено на 19 August 2017.
  13. „Diary of a Pakistani schoolgirl“. BBC News. 19 January 2009. Архивирано од изворникот на 11 October 2012. Посетено на 11 October 2012.
  14. „Bacha Khan's philosophy of non-violence and Benazir Bhutto's charisma inspires Malala“. The Express Tribune. 16 January 2012. Архивирано од изворникот на 16 October 2012. Посетено на 11 October 2012.
  15. Tooley, James. „Malala for free schools: Why does the media hide the fact that she's for educational choice — as are so many developing nations?“. The Spectator. Архивирано од изворникот на 13 November 2013. Посетено на 13 November 2013.
  16. Coulson, Andrew J. „Why Malala Didn't Go to Public School“. Cato Institute. Архивирано од изворникот на 13 November 2013. Посетено на 13 November 2013.
  17. Owais Tohid (11 October 2012). „My conversations with Malala Yousafzai, the girl who stood up to the Taliban“. The Christian Science Monitor. стр. 3. Архивирано од изворникот на 12 October 2012. Посетено на 11 October 2012.
  18. Adam B. Ellick (9 October 2012). „My 'Small Video Star' Fights for Her Life“. The New York Times. Архивирано од изворникот на 10 October 2012. Посетено на 11 October 2012.
  19. 19,0 19,1 19,2 „Swat: Diary of a Pakistani schoolgirl (Malala Yousafzai) – BBC“. original Urdu and English translation of Yousufzai's blog. LUBP. Архивирано од изворникот на 15 July 2010. Посетено на 16 October 2012.
  20. „Pakistan media condemn attack on Malala Yousafzai“. BBC News. 9 October 2012. Архивирано од изворникот на 22 April 2013. Посетено на 23 July 2013.
  21. „Shot Pakistan schoolgirl Malala Yousafzai addresses UN“. BBC News. 12 July 2013. Архивирано од изворникот на 18 July 2013. Посетено на 23 July 2013.
  22. „Malala Yousafzai becomes youngest-ever Nobel Prize winner“. The Express Tribune. 10 October 2014. Архивирано од изворникот на 13 October 2014. Посетено на 10 October 2014.
  23. „A Look at the Top 10 Youngest Nobel Laureates“. Yahoo!-ABC News Network. 10 October 2014. Архивирано од изворникот на 5 May 2015. Посетено на 11 October 2014.
  24. Cowell, Alan; Walshoct, Declan (10 October 2014). „Nobel Peace Prize for Malala Yousafzai and Kailash Satyarthi“. The New York Times. Архивирано од изворникот на 18 October 2014. Посетено на 10 October 2014.
  25. „Le prix Nobel de la paix attribué à Malala Yousafzai et Kailash Satyarthi“ (француски). 10 October 2014. Архивирано од изворникот на 17 October 2014. Посетено на 10 October 2014. Наводот journal бара |journal= (help)
  26. „Nobel peace prize decision is highly political“. The Guardian. 10 October 2014. Архивирано од изворникот на 13 October 2014. Посетено на 11 October 2014.
  27. „Malala Yousafzai: Mixed Reaction in Pakistan to Teenage Activists Nobel Prize Award“. International Business Times. 11 October 2014. Архивирано од изворникот на 14 October 2014. Посетено на 11 October 2014.
  28. Walsh, Declan (10 October 2014). „Two Champions of Children Are Given Nobel Peace Prize“. The New York Times. Архивирано од изворникот на 10 October 2014. Посетено на 11 October 2014.
  29. „Malala Yousafzai says Mexican protester's actions show 'There are problems in Mexico'. FOX News Latino. Associated Press. 11 December 2014. Архивирано од изворникот на 2 April 2015. Посетено на 5 March 2015.