Викторија Сикрет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Victoria's Secret
ВидSubsidiary
ДејностApparel
ОснованоStanford Shopping Center, San Francisco, California, U.S.
(јуни 12 1977 (1977-06-12))[1]
ОсновачRoy Raymond
Седиште
Three Limited Parkway, Columbus, Ohio
Испостави
1,017 company-owned stores
18 independently owned stores[2]
Опслужувани подрачја
United States, Canada, United Kingdom
Клучни личности
Lori Greeley (CEO of Victoria's Secret Stores)[3]
Sharen Jester Turney (CEO of Victoria's Secret Megabrand and Intimate Apparel)
ПроизводиBras, panties, sleepwear, hosiery, women's clothing, lingerie, swimwear, footwear, fragrances and beauty products
Вработени
97.000 (2008) Уреди на Википодатоците
Матично претпријатие
Limited Brands
Мреж. местоVictoriasSecret.com

Викторија Сикрет е најголемиот производител на долна женска облека со над 1000 продавници низ Соединетите Американски Држави.

Компанијата годишно испраќа по пошта околу 375 милиони каталози и со продажбите во 2012 година од 6,12 билиони, таа има приход од околу 1 билион долари. Згора на тоа компанијата продава женска облека и козметички производи и претставува водич во неговата матична компанија, Лимитид Брендс (англ. Limited Brand company) со која јавно се тргува.

Викторија Сикрет е позната по своето годишно модно шоу, Виторја Сикрет Модно Шоу и нејзините каталози , на кој се појавувват истакнати топ модели.

Започнувајќи во 1980 година Викторија Сикрет без ничија помош ја трансформирала претставата за американската женска долна облека, нормите околу правењето на долна облека "традиционално шоу за долна облека" и имала важна улога во "зголемено културно прифаќање на купувањето на женска облека" во Соединетите Држави и прва ја вовела секси долната облека во мода”.

Историја[уреди | уреди извор]

1977-1980 : Раните години[уреди | уреди извор]

Викторија Сикрет беше основана во Сан Франциско, во 1977 година од страна на Универзитетот Туфтс и Колеџот за постдипломски студии за бизнис каде Рој Рејмонд и неговата жена Гај се бивши студенти. Повеќето жени во Соединетите Држави за време на раните 80–ти купувале практична долна облека од трговците во пакување од 3 броја- вклучувајќи го брендот Фруит оф д Лум (англ.Fruit of the Loom), Хејнс и Џокеј (англ. Hanes and Jockey). Стоковните куќи за долна облека биле прогласени за ,,старомодни” во 1980 г. и тоа се однесувало на ,,основната облека”. Во текот на овој период ,,тангите со тантели и градниците со влошки за поткренување’’биле достапни заедно со женски шалови од пердуви и провокативни пиратски костими на Фредерик од Холивуд. Големо значење му се дава на Лесли Векснер за редифинирањето на културните норми околу долната облека во наредните 30 години во Соединетите Држави ,,модните додатоци биле зачувани за специјални пригоди , како медениот месец”. Рејмонд почувствувал непријатност кога купувал долна облека за неговата жена во стоковна куќа во околината во која живеел.

По осумгодишно проучување на маркетот, тој позајмил 40 000 долари од неговите родители и 40 000 долари од банката, за да финансира 80 000 долари во отворањето на неговата прва Викторија Сикрет продавница во трговскиот центар Стенфорд во Пало Алто. Првата година од својот бизнис Викторија Сикрет заработила околу 500 000 долари. Рејмонд набргу потоа вовел постапка за порачки од каталог преку пошта. Каталогот ја презел формата на првокласна верзија на каталогот за долна облека на Фредерик од Холивуд , посензуален од каталогот којшто бил објавен од идното раководство на Д Лимитид (англ.The Limited). Во 1980 година Рејмонд основал продавници на Јунион Стрит бр.2246 и Висконсин Стрит бр.115. До 1992 година третата продавница била додадена на Сатр Стрит бр.395. Викторија Сикрет продавниците во тоа време претставувале компанија која поседува специјализиран и профитабилен дел од трговскиот пазар за долна облека и попародизирани од Меин Стрит. Продавниците требало да созададат пријатна атмосфера за мажите, со ѕиви украсенисо дрво, Викторијански детали и љубезни продавачи.Наместо поединечни градници и гаќички во сите големини, имало посебни дезени коишто биле споени заедно и поставени на ѕидот во рамки. Мажите можеле да ги одбираат дезените за жените а продавачките ќе им помогнат во проценувањето на соодветната големина, вадејќи од производите од магацинот,

1980-1982: Доведување пред банкрот[уреди | уреди извор]

Во 1982 година, после пет години раководење, Викторија Сикрет под раководство на Рој Рејмонд беше доведена пред банкрот.

1982: Продадена на Д Лимитид[уреди | уреди извор]

Рејмонд ја продаде Викторија Сикрет со нејзините 6 продавници и каталог од 42 страни, годишна заработувачка од 6 млиони долари, на Лесли Векснер, творецот на Лимитид Сторс АД во Колумбус, Охајо за 1 милион долари.

1983-1990: Ширење на трговските центри[уреди | уреди извор]

Д Лимитед го задржала целосно личниот белег на Виктроја Сикрет по купувањето на Рејмонд во 1982 година. Лесни Векснер го промени брендот на Викторија Сикрет од продавање само на женски потрошувачи тој се фокусирал на стратегијата примарно да се продава на машки купувачи. Векснер се обидел да вметне нови бои, дезени и стилови кои ветувале разголеност спакувана на вкусен и гламурозен начин и со снобската привлечност на Европскиот луксуз. Каталогот на Викторија Сикрет ги ги наведува седиштата на компанијата со Лондонска адреса, кога всусшност тие биле во Колумбус, Охајо. Четири години подоцна- по купувањето на Викторија Сикрет од страна на Д Лимитид во 1982 година – во една статија од 1986 г. Њујорк Тајмс и соопштил на индустријата , дека во индустријата каде што намалувањата биле нормална појава , новиот акцент се става на стилот и услугата. За 5 години од купувањето на Д Лимитид од 3 бутика се проширила во 346 продавници на мало. Викторија Сикрет брзо се проширила низ трговските центри во Соединетите Држави во 1980 г.Компаниите биле во можност да продаваат голем број на производи, како што се чевли, вечерна облека и парфеми, со помош на својот каталог за нарачки преку пошта кој излегувал 8 пати годишно. До раните 90-ти, Викторија Сикрет станала најголемата Американска компанија за трговија на мало со долна облека, надминувајќи 1 билион долари. Во 1987 г. беше соопштено дека каталогот на Виктроја Сикрет се наоѓа се наоѓа меѓу најпродаваните каталози. Во 1990 година беше еден од најбрзо растечките бизниси со нарачка по пошта. Викторија Сикрет пушта во продажба своја линија на парфеми. Бизнис каталогот на Викторија Сикрет за порачки преку пошта бил прогласен како најбрз во Соединетите Држави во 1990 година, кога во тоа време аналитичарите проценуваат дека продажбата од околѕ 120 милиони долари, се зголемила четирикратно во рок од четири години, кога продажбата изнесувала 30 милиони долари. Додека многу други компании за облека и модни куќи се бореле со она што било наречено ,,рецесија на стоката”, Викторија Сикрет успеала да продаде многу повеќе од која било друга продавница во светот. Во текот на 1998 година Викторија Сикрет влегува со 3.5 билиони долари на козметичкиот пазар.

1990-1993: Постојани проблеми со квалитетот[уреди | уреди извор]

Сè до почетокот на 1990-тите години, се соочи со празнина во управувањето, кое довело да "некогаш синџирот на жешка долна облека" да биде "загрозен од постојаните проблеми со квалитетот”. Викторија Сикрет го изгуби Хауард Грос (англ. Howard Gross), кој ја претворил компанијата во "империја на долна облека", бидејќи со купувањето на Викторија Сикрет во 1982 година од страна на Векснер(англ. Waxner), Грос бил преместен во друга продавница на Лимитид Брендс која заработувала многу малку. Последицата од реконструираната управа: "и двата оддели претрпеле штета" беше изјавено.

1993-: Николс ги решава проблемите со квалитетот[уреди | уреди извор]

Почнувајќи од 1993 година, напорите на Грејс Николс(англ. Grace Nichols) за решавање на проблемите со квалитетот се исплатиле. Кога Викторија Сикрет си го врати квалитетот на производството, нивните маргини зајакнаа и резултираа со намален профит.

Раните 2000-ти години: Забавен раст[уреди | уреди извор]

До 2000 година, бавниот раст на продажбите од каталогот поврзани со другите оддели, довело до промена раководството на одделот каталог. Растењето на Викторија Сикрет се намалува во средината на оваа деценија.

2006- 2008: Пораст[уреди | уреди извор]

Во мај 2006 година Векснер и се обратил на Шерон Џестер Турнеј( англ. Sharon Jester Turney), која го водела каталогот на Викторија Сикрет и онлајн единиците, за да ја води целата компанија со нејзино промовирање на врвот.

2008-: Премногу секси[уреди | уреди извор]

2011- 2012[уреди | уреди извор]

Производи и маркетинг[уреди | уреди извор]

Пинк[уреди | уреди извор]

A window display advertising Pink's "Think Green" line.

,,Пинк’’(англ.Pink) е под- бренд, кој бил основан во 2002 година и наменет за жените во подоцните тинејџерски години и оние на возраст за факултет, сè со цел да ги донесе во продавниците на Викторија Сикрет. Пинк нуди долна облека, пижами, дневна облека, козметички производи и модни додатоци соодветни на годините на потрошувачите, со намера да ги префрли купувачите во линиите за производи за повозрасни, како што се Енџелс(англ.Angels) , Вери Секси( англ.Very Sexy) и Боди бај Викторија( англ.Body by Victoria).

Конкуренцијата на Пинк ги вклучува ,,Аберкромби и Фич’’ Abercrombie & Fitch[4] and American Eagle Outfitters' Aerie.[5][6]

Панталоните за јога од Пинк се особено популарни кај групите на жени со возраст за факултет. Пинк има линија за факултет, која го насочува прифаќањето на брендот преку универзитетската атлетика. Викторија Сикрет во Цинцинати(англ.Cincinnati) продала заедничка линија, во партнерство со Универзитетот на Цинцинати, во 2011 година. Брендот се промовира за да биде забавен, разигран, заводнички. Промоциите на линијата се спроведувале преку екскурзиите од факултетот, заедничките промоции, со музичкиот канал Ем-Ти-Ви(англ.MTV) и преку друштвените мрежи како Фејсбук(англ.Facebook) и Мајспејс( англ.MySpace). Во 2011 година, линијата најави партнерство со сите 32 тима од Националната фудбалска лига (НФЛ) (англ. NFL) и започна со продавање на облека со логото и имињата на тимовите.

Костим за капење[уреди | уреди извор]

Во текот на 2002 година, костимот за капење беше достапен само преку мрежното место и каталогот, но не и во продавниците.

Историја на производот[уреди | уреди извор]

Во 1999 година, Викторија Сикрет ја промовира линијата Боди бај Викторија(англ.Body by Victoria). Во 2010 година , Викторија Сикрет го промовира производот Инкредибл градникот(англ.Incredible bra).

Маркетинг[уреди | уреди извор]

Victoria's Secret

Во текот на развојот на Викторија Сикрет, компанијата преминала од вредносно-управувачка во создавање на луксузно –купувачко искуство и на аура на мода која е поврзана со нивните производи”сето тоа било придонесено од страна на маркетингот.[7]

Модната ревија на Викторија Сикрет е годишна “елаборирачка маркетиншка алатка за Лимитид Брендс”. Шоуто е мешавина од “прекрасни модели скудно облечени во долна облека” и А-список на забавувачи “ И секоја година, ревијата станува се помалку за мода и повеќе за шоу”. Компанијата станала озлогласена во почетокот на 1990 година откако започна да користи супермодели во сопствените реклами и модни ревии. Во текот на изминатата деценија, компанијата ги одбивала познатите модели и промовирања.

Во 2004 година, Викторија Сикрет го вклучила Боб Дилан Bob Dylan во една реклама.

Модната ревија на Викторија Сикрет[уреди | уреди извор]

Од 1995 година, Викторија Сикрет почна со одржувањето на годишната модна ревија на Викторија Сикрет , којашто била емитувана на најмалку гледаната американска телевизија. Започнувајќи со модната ревија од 1995 година тие се,,комбинација на самоуверено перчење за жените и воајерски задоволства за жените, а пак долната облека стана главна забава”. Ова вклучува крупен настан со сложена костумизирана долна женска облека, различни стилови на музика и сценографија која одговара на различните теми од ревијата. Ревијата привлекува стотици славни личности и забавувачи, со специјални изведувачи и точки секоја година.

Кен Ваил (англ.Ken Weil), поранешен претседател на Викторија Сикрет и Тим Плзак (англ.Tim Plzak)одговорен за ИТ во матичната компанија на Викторија Сикрет, Интимејт Брендс (англ.Intimate Brands), го предводиле првото онлајн емитување од нивната модна ревија во 1999 година. Осумнаесет минутното предавање, емитувано на 2 февруари во 1999 година, во тоа време било ,,најголемиот настан”. Предавањето се сметало за неуспешно од голем број на весници, поради неможноста на некои корисници да ја гледаат ревијата во која учествувале Тајра Бенкс, Хајди Клум и Стефани Сејмур, како резултат на паѓањето на технологијата на Викторија Сикрет која имала можност само накратко да се запознаат со барањата на онлајн корисниците, резултирајќи со метеж во мрежата, па корисници кои можеле да го видат предавањето добивале отсечени рамки. Вкупно 1,5 милиони гледачи или се обиделе, или го изгледале целото предавање.

Во 1999 година, предавањето послужило за создавање на основа на податоци за Викторија Сикрет од преку 500 000 сегашни и потенцијални корисници, со барање до корисниците да ги достават нивните детали за контакт, за да можат го гледаат предавањето. Следната пролет, Викторија Сикрет ги избегнала техничките проблеми со партнерство со Броакаст.ком(англ.Broadcast.com),Америка Онлајн (англ.America Online) и Микрософт(англ.Microsoft). Во 2000 година предавањето привлекло повеќе од два милиони гледачи.

Во 2011 година буџетот за модната ревија изнесувал 12 милиони долари за разлика од буџетот за првото шоу кој изнесувал 120 000 долари.[8]

Анѓелите на Викторија Сикрет[уреди | уреди извор]

Иако сега тоа се однесува на најпознатите претставнички на брендот (додека пак моделите од модните ревии се наречени "Ангели на модните писти"), (англ. Runway Angels)), анѓелите почнале во некоја од линиите за долна облека на Викторија Сикрет. Моделите се појавиле и во прватаоригинална рекламна кампања од 1997 г. (Хелена Кристенсен, Карен Мулдер,Даниела Пестова,Стефани Сејмур и Тајра Бенкс).Заради нивната растечка популарност брендот ги користи и за некои други рекламни кампањи сè до заминувањето на Кристенсен. Во февруари 1998 г. анѓелите го направиле својот почеток на пистата на четвртата модна ревија на Викторија Сикрет со Чандра Норт како замена за Кристенсен. Нивниот состав бил сменет повеќепати низ годините и брендот наведувал 11 супермодели на своето мрежно место, вклучувајќи ги Роси Хантингтон и Шанел Иман.Покрај другите признанија , Викторија Сикрет Анѓелите беа одбрани да бидат дел од годишното списание ,, 100-те најубави луѓе во светот”, издаден во ноември во 2007 г. и стана прв заштитен знак награден со ѕвезда на Булеварот на славните на 13 Ноември 2007 година.

Други значајни модели кои се вклучени во овој бренд се: Клаудија Шифер, Ева Херцигова , Ана Хикман, Онлучи Онвеагба, Џесика Стам, Емануела де Пола, Катсиа Зингаревис, Леи Рајбиеро и Тони Гарн.Но, Ана Беатриз Барозанд и Дарија Вербои го одбиле договорот со Викторија Сикрет. Сегашните Викторија Сикрет Ангели ги вклучуваат: Лили Олдриџ, Адријана Лима, Александра Амброзио, Миранда Кер, Даутизан Крос, Кандис Сванпоил, Линдзи Елингсон, Ерин Хидетрон и Бехејша Принсло.

Nationality
Name
Contract
First hiring
Runway shows
Notes
САД United States Stephanie Seymour 1997–2000[9] 1990[10] 1995–2000 1995 Fashion Show host
Данска Denmark Helena Christensen 1997–1998[9][11] 1996[12] 1996–1997
Холандија Netherlands Karen Mulder 1997–2000[9] 1992[13] 1998–2000
Чешка Czech Republic Daniela Peštová 1997–2002[9] 1996[14] 1998–2001
САД United States Tyra Banks 1997–2005[15] 1996 1996–2005
Аргентина Argentina Inés Rivero 1998[16] 1998 1998–2001
Франција France Laetitia Casta 1998–2000[16] 1997 1997–2000
Германија Germany
САД United States[17]
Heidi Klum 1999–2010[18] 1997[18] 1997–2009 (host only in 2006) Fashion Show host 2002, 2006–2009
Бразил Brazil Gisele Bündchen 2000–2007[19] 1999 1999–2006
Бразил Brazil
Србија Serbia[20]
Adriana Lima 2000–present[21] 1999[22] 1999–2008, 2010–present[21]
Бразил Brazil Alessandra Ambrosio 2004–present[21] 2000 2000–present[21] First Pink spokesmodel: 2004–2006
Чешка Czech Republic Karolína Kurková 2005–2008[23][24] 2000 2000–2008, 2010
Кајмански Острови Cayman Islands Selita Ebanks 2005–2009[25] 2004 2005–2010
Бразил Brazil Izabel Goulart 2005–2008 2004 2005–present
САД United States Marisa Miller 2007–2010[26][27] 2002[28] 2007–2009
Австралија Australia Miranda Kerr 2007–present[29][30][31][32][21] 2005[33] 2006–2009, 2011–present[29][30][21] Pink spokesmodel: 2006–2008
Холандија Netherlands Doutzen Kroes 2008–present[34] 2004 2005–2006, 2008–2009, 2011–present[21]
Намибија Namibia Behati Prinsloo 2009–present[35] 2007 2007–present Pink Spokesmodel 2008–2011
Јужна Африка South Africa Candice Swanepoel 2010–present 2007 2007–present[30][21]
Обединето Кралство United Kingdom Rosie Huntington-Whiteley 2010 2006 2006–2010[30]
САД United States Chanel Iman 2010–2012 2008[36] 2009–2011[30]
САД United States Erin Heatherton 2010–present[18][21] 2008 2008–present[21]
САД United States Lily Aldridge 2010–present[21][37] 2008 2009–present[21]
САД United States Lindsay Ellingson 2011–present 2006 2007–present
Nationality
Name
Contract
Бразил Brazil Alessandra Ambrosio 2004–2006[38]
Австралија Australia Miranda Kerr 2006–2008[39]
Намибија Namibia Behati Prinsloo 2008–2011[40][41]
САД USA Chanel Iman 2010–2012[42][43][44]
Шведска Sweden Elsa Hosk 2011–[45]
Австралија Australia Jessica Hart 2012–[46]

Прием[уреди | уреди извор]

Во 1990 г. Викторија Сикрет стана шеталиште каде што жените ја имитираа Хелена Кристенсен. Весникот Вал Стрит во 1990 г. напиша дека каталогот на Викторија Сикрет е контроверзен но сепак таа прва вовела секси модерена долна облека. Во раните 90- ти, весникот Вол Стрит известил дека менаџерите призаваат дека носат каталог насекаде со нив за да ја смалат напнатоста од напорниот ден.

Конкуренти[уреди | уреди извор]

Во 1998 г. Гап го промовира директниот соперник на Викторија Сикрет: Гап Боди. Во 2008 год женската дневна облека изјави дека Викторија Сикрет доминира на пазарот за долна облека но конкуренцијата на пазарот малку се заострува.

Работни оддели[уреди | уреди извор]

Викторија Сикрет е поделена во три оддели: Викторија Сикрет Директ(он-лајн и каталошко управување),Викторија Сикрет Сторс(продавници) и Викторија Сикрет Бјути( козметичка линија).Компанијата дејствува во следните малопродажни форми:продавници за стока и продавници за облека

Продавници на Викторија Сикрет[уреди | уреди извор]

Во текот на 1990 г. Викторија Сикрет имала 30 % зголемување на продажбата по анализата на нивниот склад со податоци, во кои продавници кои стилови, бои и големинина градници најмногу се продаваат во нив. Постојат околу 1000 продавници за долна облека на Викторија Сикрет, 100 независни продавници за убавина на Викторија Сикрет во Соединетите Држави претежно низ трговските центри.Тие продавват различни видови на градници, гаќички, трикотажа, козметика, пижами и други производи.Викторија Сикрет испорачува повеќе од 400 милиони од нејзините каталози преку годината.

Меѓународна експанзија[уреди | уреди извор]

Map of Victoria's Secret stores in the U.S., as of August 2011.

До почетокот на раната 2000 управителството во Викторија Сикрет активно одлучи да не се прошири надвор од Америка.Уредот продолжи да расте , да се соочува со созревање на американскиот малопродажен пазар и доведе до промена во таа одлука да се прошири во Америка. Викторија Сикрет објави план за да се прошири во Канада 2010. Компанијата отвори 23 продавници во Канада со локација во Алберта, Британска Колумбија , Онтарио, Квебек и Нова Шкотска.

Во Ноември 2005 компанијата го отвори својот прв бутик во Велика Британија во Хидроу аеродромот, Терминал 5, со помош на Ворлд Дути Фри (англ World Duty Free). Викторија Сикрет ја отвори својата прва продавница сместена во Вестфилд трговскиот центар, Страдфорд, Лондон на 24 Јули 2012. Нивната предводечка продавница на улицата Њу Бонд, Лондон е отворена на 29 Август 2012 и таа ќе биде понатамошното ширење низ Велика Британија. Извршниот потпретседател на Викторија Сикретс и главниот управен службеник Мартин Р. Редгрејв известил за ВВД (англ WWD) “Toa e она што се трудиме да го направиме, да се прошириме особено во Велика Британија а тоа ќе бидат поседувани и управувани компании”.

Меѓународни франшизи[уреди | уреди извор]

Во 2012 Викторија Сикрет се прошири со франшизи на меѓународно ниво. Првата продавница во Латинска Америка ќе биде отворена во Богота,Bogota, Колумбија Colombia во јули 2012 продавајќи козметички производи и модни додатоци. Енџелс Груп (англ Angel’s Group), колумбиска компанија која управува со франшизи планира отворање на 10 продавници во Колумбија. Викторија Сикрет исто така планира отворање на продавница во ексклузивниот Мултиплаза трговки центар во Сан Салвадор, San Salvador, Ел Салвадор, El Salvador.

Во 2010 M.H. Алиша Ко M.H. Alshaya Co., ја отвори првата продавница на Викторија Сикрет , во регионот на Блискиот Исток во Бахреин Кувајт Bahrain Kuwait. M.H. Алиша Ко. кој ја управува франшиза на Викторија Сикреткоја се наоѓа во Марина трговскиот центар (англ-Маrinna Mall ) продажба на производи, вклучувајќи козметички и брендирани модни додатоци , напуштајќи ја осогласената брендовска линија за облека. Првата карибска продавница на Д Брендс е отворена во ноември во 2011 Плаза Лас Америка во Сан Хуан, Порторико . Две продавници ќе бидат исто така отворени во Санто Доминго, Домениканската Република во Агора (главно продавајќи козметички производи и модни додатоци) и Самбил Санто Доминго трговкиот центар во август 2012 и Октомври 2012, соодветно. Првата полска продавница ги отвори своите врати во јули 2012 во Злоте Тараси во Варшава, управувана од страна на Алиша Ко. Новиот бутик на Викторија Сикрет беше отворен на 24 Јули 2012. Ова ќе биде првата франшиза продавница на Викторија Сикрет во Европа само ден пред отворањето на новата продавница во Велика Британија. Сепак, оваа е франшиза продавница, таа продава само козметика и аксесоари, додека продавниците во Лондон се првите Европските продавници кои компанијата ги поседува.

Дирекцијата на Викторија Сикрет[уреди | уреди извор]

Каталог[уреди | уреди извор]

Пред појавата на е-трговијата, каталозите на Викторија Сикрет обезбедиле корисно и возбудливо искуство во удобноста на домот на потрошувачот. Ова доведува до доминирање на полето од каталогот за ,, долна облека и секси пижами”. Каталозите им овозможуваат на потрошувачите да го разгледат целиот спектар на производите што ги нудат, покрај палетата на стилови, боја и материјали. Викторија Сикрет примала порачки од каталогот преку телефон 24 часа на ден. Испраќањето на порачките по пошта се зголемило во рок од 20 години, почнувајќи од 1978 година, достигнувајќи го врвот во 1998 година со 400 милиони испораки. Од 1998 до 2002 година испораките по пошта се намалиле за 350 милиони на годишно ниво.

е- трговија[уреди | уреди извор]

Во 1995 Викторија Сикрет започнала со создавање на веб- локација за е-трговија, која ја лансирала по три години од нејзиниот развој на 4 декември 1998 година, користејќи ја веб адресата VictoriasSecret.com.[47] Било изјавено дека тригодичниот развој бил резултат на грижата на компанијата од поставување на нецелосно направено мрежно место кое може „да одврати од повторно прегледи“.

Гледачите кои се пријавиле на мрежното место на Викторија Сикрет за да го гледаат преносот од нивната модна ревија на 3 февруари, 1999 година, не биле во можност да го изгледат пренесувањето, заради интернет инфраструктурата на Викторија Сикрет која не била во можност да ги исполни барањата спречувајќи корисниците да го изгледат преносот. Една деценија подоцна, во 2008 година, Викторија Сикрет го поставила своето мрежно место и во Шпанија.

Корпоративни Работи[уреди | уреди извор]

Victoria's Secret

Име[уреди | уреди извор]

Пред продажбата од 1982 година, името на компанијата било Викторија Сикрет, АД. И подоцна името било сменето во Викторија Сикрет Сторс, АД. Во 2005 година компанијата се променила во Викторија Сикрет, ДОО.[се бара извор]

Сопственост[уреди | уреди извор]

Викторија Сикрет првично била во сопственост на ,,Д Лимитид” (англ."The Limited")[48]

Во 2002 година, Векснер повторно ја соединил Викторија Сикрет со Д Лимитид. Претходната матична компанија на Викторија Сикрет била Интимејт Брендс Intimate Brands, посебен трговски субјект чиј претседател бел Ед Разек(англ. Ed Razek).[49][50]

До 2006 година, 72 % од приходот на Лимитид Брендс и речиси целиот нејзин профит , дошол од одделите на компаниите ,,Викторија Сикрет” и ,,Бет и Боди Воркс”.[51]

На 10 јули, 2007 година, матичната компанија на Викторија Сикрет, Лимитид Брендс, продала 75% од акциите на нивните брендови за облека, Лимитид Сторс и Експрес на компанијата Сан Капитал Партнерс за да се насочат кон проширување на одделите на Викторија Сикрет и Бет и Боди Воркс, Bath & Body Works. Непосредното влијание од продажбата на Лимитид Брендс резултираше со земање на 42 милиони долари од одбиен данок.[52][53] The immediate impact of the sale resulted in Limited Brands taking a $42 million after-tax loss.[53]

Извршни органи[уреди | уреди извор]

Во 1998 година, Синтија А. Филдс е претседател и генерален директор на компанијата (кога таа била оддел од Интимејт Брендс АД.). Робин Барнс бил генерален директор на Викторија Сикрет Бјути.

Извештај за животната средина[уреди | уреди извор]

После две години од притисокот, од групите за заштита на животната средина , Викторија Сикрет родителската компанија и конзервациските групи постигнаа договор за изработка на каталог за долна облека за трговците на мало којшто ќе биде повеќе еколошки од 2006. Каталогот повеќе нема да биде направени од целулоза обезбедена од било шумски карибоу(caribou-англ.), живеалиште во Канада, освен ако тоа е сертифициран од страна на советот за шумска рекреација. Каталогот исто така ќе биде направен од 10% рециклирана хартија од пост- потрошувачкиот отпад.post-consumer waste[54]

Компанијата купува и тргува со органски памук fair trade, за да направи некои од своите гаќички.[55][56]

Правни постапки[уреди | уреди извор]

На 4 Мај 2003 Врховниот суд на Америка пресуди против Викторија Сикрет во Мозли, на страната на Викторија Сикрет Каталк Инк (V.SecretCatalque Inc.)Moseley v. V Secret Catalogue, Inc. дека мора да има доказ за вистинска штета на трговкста марка.[57][58]

Критика[уреди | уреди извор]

Во 2012 Викторија Сикрет привлече критка за новореализираната долна облека собрана под наслов: "Гоу Ист", чиешто руво им вети на жените капацитет за занес во допири на источното задоволство со долна облека инспирирана од страна на исклучителната убавина на тајните јапонски градини. Колекцијата вклучува и кукли “Секси Литл Геиша”(англ. Sexy Little Geisha) кој е помалку склон кон флертирачки фигури и Источно-инспирирани растенија (цвеќиња).ВСЈ (англ. WSJ)известила дека колекцијата била придружувана со минијатурен вентилатор и Кафкаевски-кимонофетиш појасВикторија Сикрет ја отстрани колекцијата со Азијска тема којашто тргува во сексуализирани, генерички пан-азисиски етнички стереотипи.

Поврзано[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Melise R. Blakeslee (January 15, 2010). Internet crimes, torts and scams: investigation and remedies. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-537351-6. Посетено на December 15, 2012.
  2. „About Limited Brands“. October 10, 2012. Limited Brands. Архивирано од изворникот на 2010-05-06. Посетено на October 10, 2012.
  3. Yang, Jeff (September 17, 2012). „Why the Rise of Asia In Fashion Isn't As Beautiful As It Seems“. The Wall Street Journal. Посетено на October 10, 2012.
  4. Trefis (7 July 2010). „Impact on Lingerie Brand on A&F Stock“. TheStreet.com. Посетено на October 10, 2012.
  5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Barbaro2006.
  6. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Rozhon2002.
  7. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име TraubMarsh2008.
  8. Monget, Karyn (November 8, 2011). „A Look Behind The Curtain“. Women's Wear Daily(WWD). Посетено на October 19, 2012.
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име HerbRitts.com.
  10. Fitzpatrick, Anna (January 23, 2009). „Stephanie Seymour Model Profile“. Thefashionspot.com. Посетено на November 11, 2011.
  11. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име E!TV1998.
  12. „Helena Christensen's Career Highlights“. NewYork Magazine. October 17, 2012. Архивирано од изворникот на 2013-07-29. Посетено на October 17, 2012.
  13. „Karen Mulder's Career Highlights“. NewYork Magazine. October 17, 2012. Архивирано од изворникот на 2013-08-01. Посетено на October 17, 2012.
  14. „Daniela Pestova's Career Highlights“. NewYork Magazine. October 17, 2012. Архивирано од изворникот на 2013-07-29. Посетено на October 17, 2012.
  15. „CBS Specials: Victoria's Secret Fashion Show 2005“. CBS. Посетено на November 8, 2007.
  16. 16,0 16,1 „Diablo VS Victoria Secret Special – the STORY“. Lambocars.com. 2007-04-18. Архивирано од изворникот на 2013-07-13. Посетено на November 11, 2011.
  17. „Heidi Klum Becomes a Citizen For Her Children“. People. March 9, 2009. Архивирано од изворникот на 2011-10-30. Посетено на 2013-01-09.
  18. 18,0 18,1 18,2 „Heidi Hangs Up Her Secret Wings“. New York Post. September 30, 2010. Архивирано од изворникот на 2012-05-26. Посетено на October 18, 2012.
  19. „Gisele Bundchen Bids Adieu“. Dailyfrontrow.com. May 1, 2007. Архивирано од изворникот на 2012-05-26. Посетено на October 18, 2012.
  20. „Adriana Lima applies for Serbian citizenship“. TopNews.in. May 5, 2009.
  21. 21,00 21,01 21,02 21,03 21,04 21,05 21,06 21,07 21,08 21,09 21,10 21,11 Moraski, Lauren (October 3, 2012). „Rihanna, Justin Bieber to play Victoria's Secret Fashion Show“. CBS News. Посетено на October 19, 2012.
  22. „Adriana Lima's Career Highlights“. NewYork Magazine. October 17, 2012. Архивирано од изворникот на 2013-07-27. Посетено на October 17, 2012.
  23. Parket, Eloise (August 12, 2007). „It's a Beautiful Day in the Secret City“. Daily News (New York). Посетено на October 18, 2012.
  24. Streib, Lauren (May 27, 2009). „The World's Top-Earning Models“. Forbes. Посетено на October 18, 2012.
  25. Newman, Eric (January 14, 2008). „Victoria's Secret Super Bowl Ad Kicks Off Valentine's Marketing“. Brandweek.
  26. „Marisa Miller out at Victoria's Secret“. New York Post. January 20, 2010. Архивирано од изворникот на 2012-05-26. Посетено на 2013-01-09.
  27. „Marisa Miller Hangs Up Wings, Focuses on the Troops“. Fox News. November 11, 2011.
  28. Moss, Hilary (November 11, 2011). „Marisa Miller Splits“. Huffington Post.
  29. 29,0 29,1 Byrnes, Holly (October 8, 2008). „Sydney Confidential“. The Daily Telegraph (Australia).
  30. 30,0 30,1 30,2 30,3 30,4 Critchell, Samantha (November 20, 2009). „Heidi Klum wows crowd at Victoria's Secret show“. Associated Press. Посетено на October 19, 2012.
  31. Walker, Tim (June 23, 2010). „It's a pirate's life for Miranda“. The Daily Telegraph (London).
  32. „Remix Style to A T“. The New York Times. December 4, 2011. Посетено на October 18, 2012.
  33. Cardace, Sara (November 26, 2008). „Supermodel Miranda Kerr“. New York Post. Архивирано од изворникот 2012-05-26. Посетено на 2013-01-09.
  34. „World's Top-Earning Models“. Forbes. May 13, 2010.
  35. [1] Архивирано на 1 ноември 2012 г.. askmen.com. Retrieved 2012-11-03.
  36. „Chanel Iman's Career Highlights“. NewYork Magazine. October 17, 2012. Архивирано од изворникот на 2013-08-15. Посетено на October 17, 2012.
  37. „Victoria's Secret Fashion Show: Three Newest "Angels" Stretch Their Wings on the Runway“. CBS News. November 30, 2010. Архивирано од изворникот 2012-07-23. Посетено на November 11, 2011.
  38. „Victoria's Secret Targets College Women“. MSNBC. 2004-07-29. Посетено на 2011-11-11.
  39. „Miranda Kerr Launches Victoria's Secret New Pink Bdy Organic and Natural Body Care Collection“. Zimbio.com. March 10, 2009.
  40. Barnett, Leisa (May 27, 2008). „Victoria's Pick“. Vogue. UK. Посетено на November 3, 2012.
  41. Kaunitz, Kate (March 15, 2010). „Behati Prinsloo Opens PINK“. Fashionista. Архивирано од изворникот на 2012-07-24. Посетено на October 18, 2012.
  42. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2013-03-30. Посетено на 2013-01-09.
  43. Phelan, Hayley (December 1, 2011). „Chanel Iman Is Ringing in 21 with a Rum-Filled Reggae-Themed Bash on a Private Island Off Jamaica“. Fashionista. Посетено на October 18, 2012.[мртва врска]
  44. http://worldredeye.com/2012/03/vs-pink-nation-pool-party/
  45. Lewis, Casey (November 3, 2012). „Supermodel Elsa Hosk on Her Favorite Sports, Style Essentials, and Advice For Breaking Into The Business“. teenvogue.com.
  46. „Victoria's Secret Angels Jessica Hart and Elsa Hosk get into the sporting spirit at opening of store at Dallas Cowboys stadium“. Daily Mail. October 2, 2012. Посетено на October 20, 2012.
  47. Quick, Rebecca (December 29, 1998). „Gawkers Or Shoppers? Selling Bras On The Web“. The Wall Street Journal.
  48. Workman, Nancy. „From Victorian to Victoria's Secret: The Foundations of Modern Erotic Wear“. Journal of Popular Culture; Fall96, Vol. 30 Issue 2, p61-73, 13p. Архивирано од изворникот на 2014-09-05. Посетено на September 28, 2012.
  49. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Palmeri2006.
  50. Tim Sanders (July 22, 2003). Love Is the Killer App: How to Win Business and Influence Friends. Random House Digital, Inc. стр. 34–37. ISBN 978-1-4000-4683-6. Посетено на October 16, 2012.
  51. „All or nothing' for Victoria's Secret brand“. Toronto Star. July 10, 2007. Посетено на September 27, 2010.
  52. „Limited Sells Majority Stake in Namesake Brand“. The New York Times. July 10, 2007. Посетено на October 26, 2012.
  53. 53,0 53,1 Merrick, Amy (July 10, 2007). „Advancing Its Sharper Focus, Limited Sells Namesake Chain at Loss“. The Wall Street Journal.
  54. „Victoria's Secret catalog no longer in pulp friction“. CBC News. December 6, 2006. Архивирано од изворникот 2006-12-07. Посетено на October 11, 2012.
  55. Andrew J. DuBrin (January 1, 2012). Leadership: Research Findings, Practice, and Skills. Cengage Learning. стр. 107–. ISBN 978-1-133-43522-8. Посетено на October 10, 2012.
  56. Africa research bulletin: Economic, financial, and technical series. Blackwell. 2007. Посетено на October 10, 2012.
  57. Ashley Packard (June 25, 2012). Digital Media Law. John Wiley & Sons. стр. 210–. ISBN 978-1-118-33686-1. Посетено на October 12, 2012.
  58. Savage, David (March 5, 2003). „Court says Victor's Secret safe – Lingerie giant fails to sway justices“. Chicago Tribune. Посетено на October 12, 2012.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]