Zosterophyll

Од Википедија — слободната енциклопедија
Zosterophyll
Помош со автоматската таксокутија
Ви благодариме што создадовте автоматска таксокутија. Не ни е позната таксономијата на „Zosterophyll“.
 • Дали „Zosterophyll“ е исправниот македонски назив на таксонот (во множина)? Ако ја уредувате страницата „Животно“, тогаш ќе треба да наведете |taxon=Животни. Ако имате направено измени во ова, тогаш стиснете на „Преглед“ за да ја подновите пораката.
 • Стиснете тука за да внесете таксономски податоци за „Zosterophyll“.
Најзастапени параметри
 • |authority= Кој научник го опишал таксонот
 • |parent authority= Кој научник го опишал следниот повисок таксон
 • |display parents=4 наметнува приказ на (на пр.) 4 матични таксони
 • |display children= Приказ на таксони што се веќе присутни на Википедија (на пр. родови од едно семејство)
Корисни врски
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Zosterophyll|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Zosterophyll
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Zosterophyll
Zosterophyll

Temporal range: Ludlow to Devonian
Zosterophyllum species fossils; left: with coiled (circinate) branch tips, right: with sporangium
Scientific classification e
Kingdom: Plantae
Clade: Streptophyta
Clade: Embryophytes
Clade: Polysporangiophytes
Clade: Tracheophytes
Clade: Lycophytes
Plesion: Zosterophylls
Order

Зостерофилите-Zosterophyllсе група на изумрени копнени растенија кои првпат се појавиле во Силурискиот период. Таксонот првпат бил основан од страна на Бенкс во 1968 година како поддивизија Zosterophyllophytina; оттогаш тие исто така се третирани како поделба Zosterophyllophyta или Zosterophyta и класа или плезија Zosterophyllopsida или Zosteropsida. Тие биле меѓу првите васкуларни растенија во фосилните записи и имале дистрибуција низ целиот свет. Тие веројатно биле ликофити од матични групи, формирајќи сестринска група на предците на живите ликофити.[1]

Морфологија[уреди | уреди извор]

Податотека:Sawdonia ornata.gif
Реконструкција на зостерофилот Sawdonia ornata
Реконструкција на Zosterophyllum sp. во MUSE - Научен музеј во Тренто

Стеблата биле или мазни или покриени со мали боцки познати како енации, разгранети дихотомно и растеле на краевите со одвиткување, процес познат како цирцинирачка вернација . Стеблата имале централна васкуларна колона во која протоксилемот бил егзарх, а метаксилемот се развивал центрипетално. Спорангиите биле бубрежни (рениформни), со забележлива странична дехисценција и се носеле странично во плодна зона кон врвовите на гранките.[2]

Тие го добиле името по водното цветно растение Zostera од погрешно верување дека двете групи се поврзани.[3][2] Сепак, сегашното мислење,теорија е дека тие биле копнени растенија.

Нивното отсуство на долните делови од оските сугерира дека овој дел од растенијата можеби бил потопен и дека растенијата живееле во мочуриште или дури и во плитка вода.[2] Во многу фосили тие се чини дека се состојат од отвор налик на процеп во средината на една издолжена заштитна ќелија, што доведува до споредба со стомите на некои мов.[4] Меѓутоа, сега се смета дека ова е резултат на губењето на ѕидот што ги одвојува спарените заштитни ќелии за време на фосилизацијата.[5][6]

 1. Gensel, P.G. (1992), „Phylogenetic relationships of the zosterophylls and lycopsids: evidence from morphology, paleoecology, and cladistic methods of inference“, Annals of the Missouri Botanical Garden, 79 (3): 450–73, doi:10.2307/2399750, JSTOR 2399750
 2. 2,0 2,1 2,2 Stewart, W.N.; Rothwell, G.W. (1993), Paleobotany and the evolution of plants (2. изд.), Cambridge, UK: Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-38294-6 Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Stewart&Rothwell“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 3. Penhallow, D.P. (1892), „Additional notes on Devonian plants from Scotland“, Canadian Record of Science, 5: 1–13
 4. Paton, J.A.; Pearce, J.V. (1957), „The occurrence, structure and functions of the stomata in British bryophytes“, Transactions of the British Bryological Society, 3 (2): 228–259, doi:10.1179/006813857804829560
 5. Edwards, D.; Edwards, D.S.; Rayner, R. (1982), „The cuticle of early vascular plants and its evolutionary significance“, Во Cutler, D.; Alvin, K.L.; Price, C.E. (уред.), The Plant Cuticle, London: Academic Press, ISBN 978-0-12-199920-9
 6. Edwards, D.; Abbott, G.D.; Raven, J.A. (1996), „Cuticles of early land plants: a paleoecophysiological evaluation“, Во Kerstiens, G. (уред.), Plant Cuticles, an integrated functional approach, Oxford: BIOS Scientific, ISBN 978-1-85996-130-8