WordPress

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

WordPress e open-source блог платформа изработена од PHP и MySQL која исто така може да се користи како систем за управување со содржини (анг. Content System Managment или скратено CMS). Содржи многу додатоци кои доаѓаат со самата платформа, и плус има можност за инсталирање на други додатоци и систем за управување со теми. Го користат 2% од 10.000 големи мрежни места и WordPress е најпопуларната блогерска платформа.

За првпат беше објавена во мај 2003 година од Мат Вуленвег, додека во септември 2009 беше користена од 202 милиони сајтови низ целиот свет.