Windows 8

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лого на Windows8

Windows 8 е оперативен систем на Microsoft, во серијата на оперативни системи произведени од Microsoft за употреба ва персоналини компјутери, вклучувајќи домашни и бизнис десктопи, лаптопи, таблети и домашни кино-компјутери. Одпочнувањето на производството се појави на први август 2012, а ќе биде достапен за корисниците почнувајки од 26 октомври 2012. Копијата на серверот на Windows 8, Windows сервер 2012, беше истовремено зададен со Windows 8.

Според дизајнерскиот тим на Windows, Windows 8 е презамислен од интегрални кола за искуство на корисникот, Windows7 беше наменет да биде повеќе фокусирана, растечка надоградба на Windows серијата. Windows 8 се карактеризира со новкориснички интерфејс базиран на дизајнерскиот Microsoft јазик, сличен на оној во Windows мобилниот. Microsoft вели новиот интерфејс е дизајниран за подобро да одговара на влезниот екран на допир,заедно со традиционалните влезни мауси и тастатура специјализирана верзија на Windows 8, наречена PT, ја поддржува градбата на големи букви АРМ процесорот наместо 86Х микро процесорот на Интел АМД и ВИА поддржани од стандарните верзии на Windows.

Почетни објавувања[уреди | уреди извор]

Создавањето на Windows 8 започна пред Windows 7 да се испорача во 2009.Во јануари 2011, на изложбата на корисници на електроника, t соопшти дека Windows 8 ќе дава поддршка на АРМ микропроцесори како дополнение на Х86 микропроцесорите на Интел ,АМД и ВИА.[1][2]На 1 јуни 2011 Microsoft официјално го откри новиот Windows 8 интерфејс како и дополнителните карактеристики на Taipei Computex во Taipei (Taiwan) од Mike Angiulo и на D9 конференцијата во Калифорнија (САД) од Julie Larson-Green и председателот на Microsoft's Windows, Steven Sinofsky.[3][4] Еден месец пред да се одржи BUILD конференцијата на 15 август 2011 Microsoft отворил нов блог наречен "Building Windows 8" за корисници и креатори.[5]


Преглед на карактерот[уреди | уреди извор]

На првиот ден од BUILD конференцијата на 13 септември, 2011 Microsoft ги објави новите карактеристики и подобрувања на Windows 8.[6] Microsof исто такка самиот ден го објави Прегледот на Windows Креаторот на Windows 8, кои ги вклучува СКД и развивачките алатки (Visual Studio Express и Expression Blend) за развивање апликации на новиот интерфејс на Windows 8.[7] Според Microsoft, имаше повеќе од 500.000 превземања на прегледот на креаторот во првите 12 часа од неговата објава.[8] Прегледот на креаторот исто така го представи старт прозорецот.Старт копчето на десктопот го отвараше старт прозорецот наместо страт менито .На 16 фебруари 2012 Microsoft , го одложи датумот на важност на прегледот на креаторот.Првичнот рок беше на 11 март 2012 , додека сегашниот рок е до 15 јануари 2013.[9]

Преглед на корисникот[уреди | уреди извор]

На 29 февруари 2012 , Microsoft го објави прегледот на Windows 8 корисникот, бета верзија на Windows 8. За прв пат од Windows 95, старт копчето не е присутно на таскбарот,но старт прозорецот е сеуште активен со притискање на долниот лев агол од екранот и притискање на старт на чарм барот.[10]Председателот на Windows изјавил дека повеќе од 100.000 промени биле направени одкако развивачката верзија станала јавна.[10] The day after its release, Windows 8 Consumer Preview had been downloaded over one million times.[11][12]Од денот на неговата објава, прегледот на Windows 8 корисникот бил превземен бил преку 1 милион пати.Исто како прегледот на креаторот како и прегледот на корисникот истекува на 15 јануари 2013.


Преглед на издавањето[уреди | уреди извор]

На денот на погресот на развој во Јапонија, Steven Sinofsky соопшти дека прегледот на издавањето на Windows 8 ќе биде објавен за прв пат во текот на првата недела од јуни.[13] На 28 мај 2012 преглед на изданието на Windows 8 беше пуштен на различни кинески BitTorrent слајтови .[14] на 31 мај 2012, Microsoft јавно го објави прегледот Windows 8 изданието.[15] Главните точки на прегледот на изданието содржеа податоци од апликации за спорт, патување и вести заедно со интегрирана верзија на Flash Player во Internet Explorer.[16] Различно од прегледот на креаторот и прегледот за корисникот, прегледот за изданието треба да истече на 16 јаануари 2013.

Нови карактеристики[уреди | уреди извор]

Метро[уреди | уреди извор]

Windows 8 вработува нов кориснички интерфејс заснован на Metro design јазикот на Микрософт. Работната средина на Метрото е слична со оперативниот систем на Windows Phone. Секоја плочка застапува одредена апликација, и може да прикажи релевантна информација како на пример број на непрочитани пораки на е-маил апликацијата, или ја покажува моменталната температура на апликацијата за временска прогноза. Апликациите во новиот интерфејс се развиени со новата платформа на Windows Runtime користејки различни јазици за програмирање како што се: C++, Visual Basic, C# и HTML со JavaScript code-behind. Традиционалната работна средина на за стартување на одредена апликација користи пристап преку плочка на новиот Start екран. Копчето за Start е преместено од листата со задачи во корист на Start копче кое се наоѓа во новиот charm bar. Двете го отвораат Старт екранот кој го заменува Старт менито.[17] Апликации кои се развиени за оваа нова средина беа претходно познати како "Metro-style apps" во развојот на материјали, што го поврзува со Windows 8 е употреба на интерфејс по Метро дизајн јазик како примарен десктоп.

PowerShell верзија 3.0[уреди | уреди извор]

PowerShell е стратешка задача на Мајкрософт, афтоматизациска платфорама и основна компонента на севкупнота рамка на управување за windows 8(и windows server2012 кој исто така е пуштен во изработка).

Други карактеристики[уреди | уреди извор]

Internet Explorer 10 е вклучен како десктоп програма и апликација оптимизирана на допир. Второто не поддржува ActiveX компоненти, но вклучува верзија од Adobe Flash Player која што е оптимизирана за допир.[18] Возможно е сега да се логираш на Windows користејки Microsoft account(познат како Windows Live ID). Ова ќе овозможи корисничкиот профил да биде синхронизиран преку интернет и достапен од други компјутери кои користат Windows 8, исто како интеграција со SkyDrive.[19] Два нови автентични методи се додадени: Пасворд на слика кој дозцолува корисникот да се логира преку цртање на три гестови на различни места од сликата[20][21] и логирање преку PIN кој дозволува корисникот да се логира користејки 4 цифрен PIN.[22] Две нови обновувачки функции се вклучени, Refresh и Reset. Refresh ги враќа сите Windows фајлови во новата оригинална состојба, додека Reset го враќа компјутерот на фабриката состојба.[23] Новиот заклучен екран прикажува часовник и нотификации додека компјутерот е заклучен.[24] Task Manager е предизајниран.[25] Windows Defender има способности на антивирус слични на тие од Microsoft Security Essentials.[26] Фамилијарната сигурност им овозможува на родителите да ги заштитуваат своите деца на интернет, како и да го следат и контролираат нивниот компјутер и нивните интернет активности и користење.[27][28][29] Xbox Live Интеграција (вклучувајки Xbox Live Arcade, Xbox SmartGlass, Xbox Music и Xbox Video)

Хардверски барања[уреди | уреди извор]

Минималните системски барања за Windows 8 се малку повисоки од тие за Windows 7.[30]

Минимални хардверски барања за Windows 8
Архитектура IA-32 (32-bit) x86-64 (64-bit)
Processor 1 GHz (со PAE, NX и SSE2 поддршка)[31]
Memory (RAM) 1 GB 2 GB
Graphics Card DirectX 9 графичка карта со WDDM 1.0 или повисок драјвер
Storage 20 GB

За да се стартува Metro-style apps потребна е резолуција на екран од 1024x768 или повисока, а за да се стартуваат две апликации заедно потребна е резолуција од 1360x768.[32]

Официјално поддржана виртуализирана платформа за преглед на потрошувачи на Windows 8 ги вклучи yper-V in Windows 8 Developer Preview, Hyper-V in Windows Server 2008 R2, VMware Workstation 8.0.2 for Windows, VirtualBox 4.1.8 for Windows, Parallels Workstation 6 for Windows, Parallels Desktop 4 for Windows, и XenDesktop 5.5[33]


Таблети/Кабрио уреди[уреди | уреди извор]

Microsoft објави минимални барања на хардвер за новите таблети и кабрио уреди дизајнирани за Windows 8, и дефинира форма на кабрио како независен уред кој претставува комбинација од персонален компјутер, монитор и обновлив извор на енергија со механички прикачена тастатура и покажувачки уред на една единствена шасија. Кабрио уредот може да биде трансформиран во таблет каде што прикачените влезни уреди се скриени или ивадени , оставајќи го мониторот како едниствен влезен механизам.[34][35]

Хардверски барања за Windows таблетите[36]
Графичка карта DirectX 10 графички уред со WDDM 1.2 или повисок драјвер
Storage 10GB слободно место, после out-of-box experience комплетите
Стандардни копчиња 'Power', 'Rotation lock', 'Windows Key', 'Volume-up', 'Volume-down'
Screen Монитор осетлив на допир поддржува 5-point digitizers и резолуција од најмалку 1366x768. Физичките димензии од панелот на екранот го покажува аспектот на односот на резолуциите. The native resolution of the panel can be greater than 1366 (horizontally) and 768 (vertically). Minimum native color depth is 32-bits.
Камера Minimum 720p
Светлечки сензор на амбиентот 1–30k lux capable with dynamic range of 5–60K
Accelerometer 3 axes with data rates at or above 50 Hz
USB 2.0 At least one controller and exposed port.
Поврзување Wi-Fi и Bluetooth 4.0 + LE (low energy)
Останато Speaker, microphone, magnetometer and gyroscope.

Ако мобилниот broadband уред е интегриран на таблет или кабрио уред, тогаш assisted GPS радиото е потребно. уредите кои имаат блиско поле на комуникација треба да означат визуелни знац за да им помогнат на корисниците да ја лоцираат и користат ваквата технологија. Новата комбинација од копчиња Ctrl + Alt + Del е Windows клуч + Power.

Безбедно подигање[уреди | уреди извор]

Безбедно подигање е контраверзна[37][38][39][40] UEFI(Unified Extensible Firmware Interface-унифициран флексибилен интерфејс) базирана функција “спречува неавторизирани лиценци, оперативни системи или UEFI драјвери од извршувањето на подигањето.[41] На произведувачите на хардвер кои ја одбираат опционалната Microsoft сертификација, ќе им биде побарано спроведување на UEFI безбедното подигање. Microsoft исто така ќе му ја понуди на производителите можноста да ја исклучат функцијата за безбедно подигање x86 хардвер, но тие не смеат да понудат опција на ARM хардвер. Немањето мандат е направено во врска со неофицијалните сертификатите кои би овозможиле процесирање на алтернативен софтвер.[42][43][44]

Во спетември 2011, Matthew Garrett, вработен од конкурентот Red Hat, го подигна ризикот од Microsoft за отклучување на алтернативни системи,[45] што доаѓа до медиумите.[46][47][48][49] Microsoft го адресираше прашањето на на блог пост,[50] "At the end of the day, the customer is in control of their PC. Microsoft’s philosophy is to provide customers with the best experience first, and allow them to make decisions themselves"[51]( на крајот, клиентот е под контрола на неговиот компјутер. Филозофијата на Microsoft е да ги обезбеди клиентите со најдоброто искуство, и да им овозможи самите да донесуваат одлуки.), со ветување дека исклучувањето на ‘БезбедноПодигање’ ќе биде возможно.[52][53][54][55] Во јануари 2012 Microsoft ја ослободи сертификацијата за барањата на Windows 8 специфицирајќи дека уредите без ARM мора да имаат ‘ можност за исклучување на Безбедното Подигање’ каде што за ARM-базираните уреди, изклучувањето на ‘БезбедноПодигање’ мора да биде невозможно.[39][56][57][58][59] Со забраната на Windows 8 за работењето на ARM системите која му овозможува на корисникот деактивирање на ‘Безбедното подигање’, Microsoft ги зголеми грижите,[60][61][62] особено во Linux заедницата која беше загрижена за тоа дека ова означува обид од страна на Microsoft да ги исфрли конкурентните оперативни ситеми кои се направени да бидат компатибилни со Windows 8.[63][64][65]

Fedora Linux со цел да се приближи до ‘Безбедо подигање’ за достигнувањата што им претстојат, купи безбедносен код од VeriSign по ниска цена од US$99 преку Windows Dev Center,[66][67][68] предузвикувајќи котраверзност во Fedora Linux заедницата. Фондацијата за слободен софтвер коментираше на прашањето,[69][70][71] покривајќи го користењето на GRUB и пристапите на Ubuntu и Fedora.[72]

Компатибилност на софтверот[уреди | уреди извор]

Windows 8 за IA-32 и x64 процесорите ќе работи со поголема софтверска компатибилност во однос на претходните верзии на Windows, со истите ограничувања како на Windows 7: 64-битен Windows 8 ќе биде во состојба да работи со 64-битен и 32-битен софтвер, додека 32-битен Windows 8 ќе биде во состојба да работи со 32-битен и 16-битен софтвер(иако некои 16-битни софтвери ќе имаат побарување да бидат додадени некои компатибили поставки или воопшто да не работи). Windows RT, верзија од Windows 8 за системи со ARM процесори ќе поддржува само апликации вклучени во системот(како што е специјалната верзија од Office 2013), обезбедени преку Widows надградбите, или апликации добиени преку Windows продавницата. Windows на ARM нема да поддржува работа, емитирање и пренесување постоечки x86/64 десктоп апликации за да обезбеди квалитет на апликациите достапни на ARM.[73] Metro-style апликациите можат да бидат или крос-компатибилни помеѓу Windows 8 и Windows RT, или составени за поддршка на специфична архитектура.[74]

Надградбени понуди[уреди | уреди извор]

На 2ри Јули 2012 Микрософт најави дека кога Windows 8 ќе биде официјално ослободен на 26ти Октомври, се до 31 Јануари 2013 ќе има два начини (едниот ќе чини $69.99, а другиот $39.99) да се надогради Windows 8 про од поранешните Windows верзии.[75] Овие два методи дојде веднаш по потврдување на Мајкрософт, во доцниот Мај 2012,[76][77] дека ќе понудат надградба за Windows 8 про за $14.99 ако купувачите купат компјутери со Windows 7 преинсталиран на нив. Во ниту една од најавите или потврдите од овие промотивни цени не се прецизира колкава ќе биде догорочната, постојана цена за надграба на Windows 8 и Windows 8 Pro. Иако Мајкрософт предходно најави дека Windows Media Center и CD/DVD playability нема да бидат вклучени во Windows 8 оваа промоција м овозможува на корисниците бесплатно да инсталираат Windows Media Center од како ќе завршат со надградбата.[78] Windows 8 Pro надградбата за корисници на Windows 7 ќе биде олеснета надградбата бидејки сите кориснички поставувања, лични датотеки и апликации ќе останат непроменети. За тие што ќе надградуваат од Windows Vista само корисничките поставувања и личните датотеки ќе се зачуваат, но не и апликациите, и за оние кои ќе надоградуваат од Windows XP, ќе се зачуваат само лични документи (но не и лични поставки и апликации). Апликациите кои нема да преживеат можат да бидат преинсталирани (претпоставувајќи дека корисникот сеуште ги има сите инсталациони фајлови и / или медиуми, и автентикација / регистрација кодови / клучеви и / или сериските броеви). Оние кои ќе ги купат квалификуваните компјутеи со Windows 7 помеѓу 2 Јули 2012 и 31 Јануари 2013 ќе можат да се регистрираат и да ја симнат надградбата на Windows 8 Pro преку Windows Upgrade Offer website за $14.99 до февруари 28.[75] A qualified PC is a new PC purchased during the aforementioned June 2 through January 31 promotional period with a valid Windows 7 OEM Certificate of Authenticity and product key for, and preinstalled with, the following editions:[79]

Квалификуван компјутер е компјутер купен во гореспоменатиот промотивен период со валиден Windows 7 OEM сертификат за афтентичност и производствен клуч, и преинсталиран со следните изданија:

 • Windows 7 Home Basic
 • Windows 7 Home Premium
 • Windows 7 Professional
 • Windows 7 Ultiмate

Windows 7 Starter и Enterprise верзиите се неподобни за надградба од 14.99 американски долари. Надградбата мора да биде извршена преку регистација на Microsoft Windows Upgrade Offer website. После регистрацијата на страната (кора мора да биде извршена од подобен компјутер, така што нејзината копија на Windows 7 може да биде потврдена), регистрираните ќе добијат потврден емаил. После официјалното ослободување на Windows 8 корисниците ќе добијат уште еден емаил со промотивен код и инструкции за купување и симнување на надградбата за Windows 8, промотивниот код ќе биде одкупен за време на нарачувачкиот процес за надоградбата да добие промотивна цена од $14.99.[79] Надградбата на Windows 8 Pro добиена преку овие промотивни цени ќе вклучи и 90 дена поддршка за не-плаќање од Микрософт која ќе започне од моментот кога Windows 8 ќе биде инсталиран и активацијата е завршена.[79]

Лого[уреди | уреди извор]

На 18ти фебруари Микрософт потврди дека во Windоws 8 логото наWindows ќе биде значително променето за да дојде до израз новиот Metro Design Language. Логото било дизајнирано од Паула Шер. Предходното лого во облик на знаме е трансформирано во 4 стакла за прозорец, перспективата е додадена, и целото лого ќе биде во една боја, која се зависи од промените на персонализацијата на корисникот.[80]

Изданија[уреди | уреди извор]

На 16ти Април 2012 Микрософт најави дека ќе биде достапен во 4 главни изданија. Windows 8 и Windows 8 Pro ќе биде достапен за продажба на мало во повеќе земји.[81] Другие изданија не се достапни за мало продажба. Новото Windows RT издание единствено ќе биде достапно преинсталирано од OEM Базирано на ARM Уреди додека изданието Enterprise ќе биде достапно преку volume licensing.[81]

Види исто така[уреди | уреди извор]

Портал „Microsoft

Референци[уреди | уреди извор]

 1. „Microsoft Announces Support of System on a Chip Architectures From Intel, AMD, and ARM for Next Version of Windows“. Microsoft. 5 јануари 2011. http://www.microsoft.com/presspass/press/2011/jan11/01-05SOCsupport.mspx. посет. 5 јануари 2011 г. 
 2. Rosoff, Matt. „OK, So Windows 8 Is Coming To ARM Tablets...Someday (MSFT)“, 5 јануари 2011 (посет. 5 јануари 2011 г).
 3. „Live from Microsoft's Windows 8 preview event at Computex 2011!“. engadget. 1 јуни 2011. http://www.engadget.com/2011/06/01/live-from-microsofts-windows-8-preview-event-at-computex-2011/. посет. 28 февруари 2012 г. 
 4. „Previewing 'Windows 8'“. Microsoft. 1 јуни 2011. http://www.microsoft.com/presspass/features/2011/jun11/06-01corporatenews.aspx. посет. 28 февруари 2012 г. 
 5. Steven Sinofsky (15 август 2011). „Welcome to Building Windows 8 – Building Windows 8 – Site Home – MSDN Blogs“. MSDN. http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/08/15/welcome-to-building-windows-8.aspx. посет. 8 септември 2011 г. 
 6. „Windows 8 Developer Preview Guide“. Microsoft. http://download.microsoft.com/download/1/E/4/1E455D53-C382-4A39-BA73-55413F183333/Windows_Developer_Preview-Windows8_guide.pdf. посет. 16 септември 2011 г. 
 7. „Home - BUILD“. Microsoft. http://www.buildwindows.com/. посет. 29 февруари 2012 г. 
 8. „Steve Ballmer touts 500,000 Windows 8 downloads in less than 12 hours.“. Engadget. http://www.engadget.com/2011/09/14/steve-ballmer-touts-500-000-windows-8-downloads-in-less-than-12/. посет. 16 септември 2011 г. 
 9. „An update that postpones the expiration date of Windows 8 Developer Preview and Windows 8 Server Developer Preview is available“. Microsoft. 16 февруари 2012. http://support.microsoft.com/kb/2671501. посет. 5 мај 2012 г. 
 10. 10,0 10,1 Windows 8: Microsoft unveils consumer preview“, Windows 8 Consumer Preview, 29 февруари 2012 (посет. 1 март 2012 г).
 11. https://twitter.com/#%21/BuildWindows8/status/175296911966875649
 12. „Windows 8 Consumer Preview hits one million downloads in a day“. Engadget. http://www.engadget.com/2012/03/01/windows-8-consumer-preview-hits-one-million-downloads-in-a-day/. посет. 4 март 2012 г. 
 13. Musil, Steven (23 април 2012). „Windows 8 'release preview' due in early June | Microsoft - CNET News“. News.cnet.com. http://news.cnet.com/8301-10805_3-57419612-75/windows-8-release-preview-due-in-early-june/. посет. 11 јуни 2012 г. 
 14. Warren, Tom (29 мај 2012). „Windows 8 Release Preview leaks out ahead of official debut“. The Verge. http://www.theverge.com/2012/5/29/3050546/windows-8-release-preview-leak-chinese-edition. посет. 11 јуни 2012 г. 
 15. „Windows 8 Release Preview now available to download“. http://www.theverge.com/2012/5/31/3054939/windows-8-release-preview-download-link-now-live. 
 16. Brandon LeBlanc (31 мај 2012). „The Windows 8 Release Preview & Windows Upgrade Offer“. Microsoft. http://windowsteamblog.com/windows/b/windowsexperience/archive/2012/05/31/the-windows-8-release-preview-amp-windows-upgrade-offer-windows8.aspx. 
 17. Windows 8: Farewell Start button?“, „The New Zealand Herald“, 10 февруари 2012 (посет. 10 февруари 2012 г).
 18. Dean Hachamovitch (31 мај 2012). „Windows Release Preview: The Sixth IE10 Platform Preview“. http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2012/05/31/windows-release-preview-the-sixth-ie10-platform-preview.aspx. посет. 7 јуни 2012 г. 
 19. Whitney, Lance. „Windows 8 to tap heavily into Windows Live“. CNET News. http://news.cnet.com/8301-10805_3-20110049-75/windows-8-to-tap-heavily-into-windows-live/. посет. 10 февруари 2012 г. 
 20. Keynote #1 | BUILD2011 | Channel 9. Channel9.msdn.com (2011-09-13). Retrieved on 2011-10-14.
 21. Windows 8 Picture Password Patent Filed by Microsoft. Windows 8 Beta (2011-09-21). Retrieved on 2011-10-14.
 22. „Windows 8: Create a PIN Number to logon“. Groovypost. http://www.groovypost.com/howto/windows-8-pin-logon/. посет. 24 февруари 2012 г. 
 23. Bright, Peter. (2011-09-18) Making the lives of IT easier: Windows 8 Refresh, Reset, and Windows To Go. Ars Technica. Retrieved on 2011-10-14.
 24. Thurrott, Paul. „Windows 8 Secrets: Welcome Screen“, SuperSite for Windows (посет. 10 април 2011 г).
 25. The Windows 8 Task Manager“, Microsoft, октомври 2011.
 26. Jason Garms (15 септември 2011). „Protecting you from malware“. Microsoft. http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/15/protecting-you-from-malware.aspx. 
 27. „Keeping your family safer with Windows 8 - Building Windows 8 - Site Home - MSDN Blogs“. Blogs.msdn.com. 14 мај 2012. http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/05/14/keeping-your-family-safer-with-windows-8.aspx. посет. 11 јуни 2012 г. 
 28. „Windows 8 'Family Safety' feature chaperones underage users through the World Wild Web“. Engadget. 14 мај 2012. http://www.engadget.com/2012/05/14/windows-8-family-safety-feature-chaperones-underage-users-thro/#disqus_thread. посет. 11 јуни 2012 г. 
 29. „Microsoft: Win8 Simplifies, Improves Parental Monitoring of Kids Computer Activities | PCWorld Business Center“. Pcworld.com. http://www.pcworld.com/businesscenter/article/255582/microsoft_win8_simplifies_improves_parental_monitoring_of_kids_computer_activities.html. посет. 11 јуни 2012 г. 
 30. „Download Windows 8 Enterprise Evaluation“. Microsoft.com. Microsoft. http://msdn.microsoft.com/en-us/evalcenter/jj554510.aspx. посет. 15 август 2012 г. 
 31. „PAE/NX/SSE2 Support Requirement Guide for Windows 8“. http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/hh975398.aspx. посет. 4 јуни 2012 г. 
 32. „Optimizing for both landscape and portrait“. Microsoft. http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/10/20/optimizing-for-both-landscape-and-portrait.aspx. посет. 24 февруари 2012 г. 
 33. „Virtual Machines compatible with Windows 8 Consumer Preview“. http://www.techulator.com/resources/5819-Virtual-Machines-compatible-with-Windows.aspx. посет. 1 март 2012 г. 
 34. Crothers, Brooke (17 јануари 2012). „Microsoft lays out Window 8 tablet hardware requirements | Nanotech - The Circuits Blog - CNET News“. News.cnet.com. http://news.cnet.com/8301-13924_3-57360734-64/microsoft-lays-out-window-8-tablet-hardware-requirements/. посет. 22 април 2012 г. 
 35. Newman, Jared (17 јануари 2012). „Windows 8 Tablet Requirements Revealed“. PCWorld. http://www.pcworld.com/article/248279/windows_8_tablet_requirements_revealed.html. посет. 22 април 2012 г. 
 36. „Windows 8 Hardware Certification Requirements“. Msdn.microsoft.com. http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/hh748200.aspx. посет. 22 април 2012 г. 
 37. Garling, Caleb. „Windows 8 Secure Boot Sparks Linux Furor, and a Microsoft Response“, „Wired.com“, Condé Nast, 23 септември 2011 (посет. 3 август 2012 г).
 38. Brodkin, Jon (16 јануари 2012). „Microsoft mandating Secure Boot on ARM, making Linux installs difficult“. Ars Technica. Condé Nast. http://arstechnica.com/business/news/2012/01/microsoft-mandating-secure-boot-on-arm-making-linux-installs-difficult.ars. посет. 3 август 2012 г. 
 39. 39,0 39,1 Warren, Tom (16 јануари 2012). „Windows 8 ARM devices won't have the option to switch off Secure Boot“. The Verge. http://www.theverge.com/microsoft/2012/1/16/2710502/microsoft-secure-boot-windows-8-arm. посет. 3 август 2012 г. 
 40. Noyes, Katherine (18 јануари 2012). „Windows 8 Secure Boot: The Controversy Continues“. PCWorld. IDG. http://www.pcworld.com/businesscenter/article/248342/windows_8_secure_boot_the_controversy_continues.html. посет. 3 август 2012 г. 
 41. „Hardware Design and Development for Windows 8“. MSDN. Microsoft. 21 декември 2011. http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/br259114.aspx. посет. 3 август 2012 г. 
 42. Glyn Moody (12 јануари 2012). „Is Microsoft Blocking Linux Booting on ARM Hardware?“. Computerworld UK. http://blogs.computerworlduk.com/open-enterprise/2012/01/is-microsoft-blocking-linux-booting-on-arm-based-hardware/index.htm. 
 43. „Why Microsoft should lift the possible ban on Linux booting on Windows 8 ARM devices - Computerworld Blogs“. Blogs.computerworld.com. 13 јануари 2012. http://blogs.computerworld.com/19577/why_microsoft_should_lift_the_possible_ban_on_linux_booting_on_windows_arm_devices. посет. 27 јануари 2012 г. 
 44. James Niccolai (13 јануари 2012). „Windows 8 on ARM: You can look but you can't touch“. Computerworld. http://www.computerworld.com/s/article/9223446/Windows_8_on_ARM_You_can_look_but_you_can_t_touch. посет. 27 јануари 2012 г. 
 45. 02:01 pm (20 септември 2011). „mjg59 | UEFI secure booting“. Mjg59.dreamwidth.org. http://mjg59.dreamwidth.org/5552.html. посет. 27 јануари 2012 г. 
 46. Brodkin, Jon (21 септември 2011). „Windows 8 secure boot could complicate Linux installs“. Arstechnica.com. http://arstechnica.com/business/news/2011/09/windows-8-secure-boot-will-complicate-linux-installs.ars. посет. 27 јануари 2012 г. 
 47. Windows 8 secure boot would 'exclude' Linux
 48. Noyes, Katherine. „Linux and Windows 8's Secure Boot: What We Know So Far | PCWorld Business Center“. Pcworld.com. http://www.pcworld.com/businesscenter/article/240685/linux_and_windows_8s_secure_boot_what_we_know_so_far.html. посет. 27 јануари 2012 г. 
 49. Baxter, Matthew. „Why the Windows 8 UEFI secure boot thing has me worried | Technology“, guardian.co.uk, 28 септември 2011 (посет. 27 јануари 2012 г).
 50. Lance Whitney (26 септември 2011). „Microsoft addresses Windows 8 secure boot issue“. Cnet. http://news.cnet.com/8301-10805_3-20111545-75/microsoft-addresses-windows-8-secure-boot-issue/. посет. 17 октомври 2011 г. 
 51. Tony Mangefeste (22 септември 2011). „Protecting the pre-OS environment with UEFI“. MSDN Blogs. архивирано од изворникот на 10 август 2012 г.. http://www.webcitation.org/69p0SYX8t. посет. 17 октомври 2011 г. 
 52. Microsoft addresses Windows 8 secure boot issue | Microsoft - CNET News
 53. Microsoft responds to Windows 8's secure boot requirement concerns - TechSpot News
 54. http://www.osnews.com/story/25185/Microsoft_Responds_to_Secure_Boot_Story_Doesn_t_Address_Issue/
 55. Microsoft: Don't blame us if Windows 8's secure boot requirement blocks Linux dual-boot | ZDNet
 56. „Windows Hardware Certification Requirements“. 9 мај 2012. стр. 121. http://download.microsoft.com/download/A/D/F/ADF5BEDE-C0FB-4CC0-A3E1-B38093F50BA1/windows8-hardware-cert-requirements-system.pdf. „On non-ARM systems, it is required to implement the ability to disable Secure Boot via firmware setup. ... Disabling Secure Boot must not be possible on ARM systems. 
 57. Is Microsoft Blocking Linux Booting on ARM Hardware? - Open Enterprise
 58. http://www.osnews.com/story/25507/Microsoft_Forces_OEMs_To_Lock_Devices_Into_Windows_8_Using_UEFI
 59. Wallen, Jack (17 јануари 2012). „Microsoft back to dirty pool with UEFI Secure Boot“. TechRepublic. http://www.techrepublic.com/blog/opensource/microsoft-back-to-dirty-pool-with-uefi-secure-boot/3349. посет. 22 април 2012 г. 
 60. Brockmeier, Joe (13 јануари 2012). „Microsoft Says No to Disabling UEFI Secure Boot on ARM“. Readwriteweb.com. http://www.readwriteweb.com/enterprise/2012/01/microsoft-says-no-to-disabling.php. посет. 27 јануари 2012 г. 
 61. „Microsoft Forces OEMs To Lock Devices Into Windows 8 Using UEFI“. OS News. јануари 2012. http://www.osnews.com/story/25507/Microsoft_Forces_OEMs_To_Lock_Devices_Into_Windows_8_Using_UEFI. 
 62. „Why is Microsoft locking out all other OSes from Windows 8 ARM PCs & devices?“. ZDNet. http://www.zdnet.com/blog/hardware/why-is-microsoft-locking-out-all-other-oses-from-windows-8-arm-pcs-devices/17736. посет. 27 јануари 2012 г. 
 63. Garling, Caleb. „Windows 8 Secure Boot Sparks Linux Furor, and a Microsoft Response“, „Wired“, 23 септември 2011.
 64. „Microsoft Attempt to Address Windows 8 ‘Linux Worries’“. OMG! Ubuntu!. 23 октомври 2011. http://www.omgubuntu.co.uk/2011/09/microsoft-attempt-address-windows-8-linux-worries/. 
 65. „Microsoft to Prevent Linux Booting on ARM Hardware?“. Omgubuntu.co.uk. 13 јануари 2012. http://www.omgubuntu.co.uk/2012/01/microsoft-to-prevent-linux-booting-on-arm-hardware/. посет. 27 јануари 2012 г. 
 66. Garrett, Matthew (1 јуни 2012). „Implementing UEFI Secure Boot in Fedora“. http://mjg59.dreamwidth.org/12368.html. посет. 17 јуни 2012 г. 
 67. „Establish a Hardware/Desktop Dashboard Account“. Windows Dev Center - Hardware. Microsoft. https://sysdev.microsoft.com/en-AU/Hardware/signup/. посет. 17 јуни 2012 г. „Microsoft is pleased to announce that, for a limited time, VeriSign is offering the ‘Microsoft Authenticode’ Digital Certificate at a substantially reduced price by following the link below. https://products.verisign.com/orders/enrollment/winqualOrder.do VeriSign 'Microsoft Authenticode' Code Signing Digital Certificate ($99 USD)“ 
 68. „Code Signing Certificates for Microsoft Authenticode – Digital Signatures from VeriSign | Symantec“. Symantec. http://www.symantec.com/verisign/code-signing/microsoft-authenticode/buy. посет. 17 јуни 2012 г. „1 Year $499“ 
 69. FSF criticizes secure boot, raises concerns about distro implementations | Ars Technica
 70. The FSF's advice to distributors on UEFI secure boot [LWN.net]
 71. The FSF weighs in on UEFI Secure Boot - The H Open: News and Features
 72. Free Software Foundation recommendations for free operating system distributions considering Secure Boot — Free Software Foundation — working together for free software
 73. „Building Windows for the ARM processor architecture“. Microsoft. 9 февруари 2012. http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/09/building-windows-for-the-arm-processor-architecture.aspx. посет. 14 февруари 2012 г. 
 74. „Welcome to Windows 8 - The Developer Preview“. Microsoft. http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/09/13/welcome-to-windows-8-the-developer-preview.aspx. посет. 11 март 2012 г. 
 75. 75,0 75,1 Microsoft (2 јули 2012). „Upgrade to Windows 8 Pro for $39.99“. The Windows Blog. http://windowsteamblog.com/windows/b/bloggingwindows/archive/2012/07/02/upgrade-to-windows-8-pro-for-39-99.aspx/. посет. 29 јули 2012 г. 
 76. Gregg Keizer (1 јули 2012). „Update: Microsoft confirms $15 Windows 8 upgrade“. Computer World. http://www.computerworld.com/s/article/9227649/Update_Microsoft_confirms_15_Windows_8_upgrade. посет. 4 јули 2012 г. 
 77. Paul Thurrott (14 мај 2012). „Windows 8 Pro PC Upgrade Cost Is Just $15“. Paul Thurrott's Supersite for Windows. http://www.winsupersite.com/blog/supersite-blog-39/windows8/windows-8-pro-pc-upgrade-cost-15-143077. посет. 4 јули 2012 г. 
 78. Paul McDougall (3 јули 2012). „Microsoft Reveals Windows 8 Upgrade Price“. Information Week. http://www.informationweek.com/news/windows/microsoft_news/240003119. посет. 4 јули 2012 г. 
 79. 79,0 79,1 79,2 „Windows Upgrade Offer Program Info“. Microsoft. јули 2012. http://windowsupgradeoffer.com/en-US/Home/ProgramInfo. 
 80. „Redesigning the Windows Logo“. 17 февруари 2012. http://windowsteamblog.com/windows/b/bloggingwindows/archive/2012/02/17/redesigning-the-windows-logo.aspx. посет. 18 февруари 2012 г. 
 81. 81,0 81,1 „Announcing the Windows 8 Editions“. Microsoft. 16 април 2012. http://windowsteamblog.com/windows/b/bloggingwindows/archive/2012/04/16/announcing-the-windows-8-editions.aspx. посет. 17 април 2012 г. 

Додатни линкови[уреди | уреди извор]