Лисици

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Vulpes)
Прејди на: содржини, барај

Лисица (латински: Vulpes) — род составен од 27 видови животни од семејството кучиња Canidae.

Опис[уреди | уреди извор]

Лисицата е висока од 40 до 50 цм, а должината и изнесува околу 110 цм, додека само опашката е околу 40 цм. Таа обично тежи од 8 до 10 кг. Што се однесува до староста на лисицата, тие можат да доживеат до 15 години, но во просек нивниот животен век изнесува околу 12 години. Нејзината трага може да се помеша со трагата на помало куче, но се разликува по тоа што нејзината трага е потесна од онаа на кучето. Територијата која ја покрива лисицата обично изнесува околу 4 квадратни километри, а живее во јами што се во главно концентрирани на работ на шумата. Лисиците живеат главно сами, а само за време на парењето доаѓа до зближување на мажјакот и женката. Лисицата го носи младенчето од 50 до 56 дена. Кога ќе се роди, младенчето во просек има маса околу 80 грама, а на врвот на опашката и на градите има бели праменчиња.

Изумрени видови[уреди | уреди извор]

Лисицата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Лисицата се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

 • „Лисицата и грозјето“ - басна на американскиот писател Емброуз Бирс.[1]
 • Волкот и лисицата“– сказна на браќата Грим.[2]
 • „Лисицата и коњот“ – сказна на браќата Грим.[3]
 • „Лисицата и мачката“ – сказна на браќата Грим.[4]
 • „Лисицата му се одмаздила на волкот“ (Лисица се осветила вуку) - српска народна приказна.[5]

Литература[уреди | уреди извор]

 • Ronald M. Nowak Walker's carnivores of the world – JHU Press, 2005
 • Xiaoming Wang, Richard H. Tedford, Mauricio Anton Dogs: Their Fossil Relatives and Evolutionary History — Columbia University Press, 2010

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 22.
 2. Браќа Грим, Храбриот кројач, Детска радост, Скопје, 1980.
 3. Браќа Грим, Храбриот кројач, Детска радост, Скопје, 1980.
 4. Браќа Грим, Храбриот кројач, Детска радост, Скопје, 1980.
 5. Народне приповетке. Београд: Просвета, 1963, стр. 141-144.