Viscum

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Viscum е род на 70-100 видови кои претежно се наоѓаат во умерените и тропските региони на Европа, Африка, Азија и Австралија. Традиционално, родот е ставен во своето семејство Viscaceae, но неодамнешни генетски истражувања од страна на Групата за истражување покажува дека ова семејство треба да биде правилно поставено во рамките на поголеми circumscription на семејство на сандалови дрвја, Santalaceae.

Тие се грмушести, задолжителни хемипаразитни грмушки со гранки од 15-80 сантиметри (5,9-31,5 инчи) долги. Нивните домаќини се дрвенести грмушки и дрвја. Листовите се дихотомично или вертикално разгранети, со спротивни парови или со зелени листови кои изведуваат некоја фотосинтеза (минимално кај некои видови, особено V. nudum), но со растението што ги црпи своите минерални и водни потреби од дрвото домаќин. Различни видови на Viscum имаат тенденција да користат различни видови домаќини; повеќето видови можат да користат неколку различни вида на домаќини.

Цветовите се незабележливи, зеленикаво-жолти, дијаметар од 1-3 милиметри (0.039-0.118 in). Плодот е зрел, бел, жолт, портокалов или црвен кога е зрел, кој содржи едно или повеќе семиња вградени во многу леплив сок; семето се распрснува кога птиците (особено глуждската дрошка) го јадат плодот и ги отстрануваат лепливите семиња од сметката бришејќи ги на гранките на дрвјата каде што можат да 'ртат.

Токсичност на родот Вискум[уреди | уреди извор]

Вискумните видови се отровни за луѓето; јадењето на овошјето предизвикува слаб пулс и акутни проблеми со гастроинтестиналниот тракт, вклучувајќи болки во стомакот и дијареа. Најмалку една од активните состојки е лектин висмин, кој е интензивно токсичен. Таа ја инхибира протеинската синтеза со каталитички инактивирање на рибозомите. И покрај тоа, многу видови животни се прилагодени на јадење на овошјето како значаен дел од нивната исхрана.[1]

Избрани видови[уреди | уреди извор]

Имела Viscum album со бобинки

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. David M. Watson, "Mistletoe-A Keystone Resource in Forests and Woodlands Worldwide" Annual Review of Ecology and Systematics 32 (2001:219–249).