Virtual Object System

Од Википедија — слободната енциклопедија
Virtual Object System
Програмер:Interreality
Најново издание:0.23.0 / 15 април 2006 (предиздание на S5 UI издадено на 19 октомври 2007)
ОС:Linux, Windows, Mac OS X
Намена: Распределен сметачки систем, вмрежување, 3Д сметачка графика
Лиценца:GNU Lesser General Public License
Мреж. место: interreality.org

Virtual Object System (VOS) ― програмскоопремна технологија за создавање распределени предметни системи. Мрежните места што се на Vobjects обично се поврзани со сметачка мрежа, како што е месна мрежа или интернет. Vobjects може да испраќаат пораки до други Vobjects преку овие мрежни врски (од далечина) или во рамките на истата местоположба на домаќинот (месно) за да вршат дејства и да ја синхронизираат состојбата. На овој начин, VOS може да се нарече и предметно-ориентиран далечинско обработувачки повикувачки систем. Покрај тоа, Vobjects може да има голем број насочени насочувања со други Vobjects, што им овозможува да образуваат структури на податоци со насочени графикони.

VOS е без патент, а неговата примена е слободна за користење. Првичниот фокус на примена на VOS е општа намена, повеќекориснички, соработувачки 3D виртуелни средини или виртуелна стварност. Главниот дизајнер и автор на VOS е Петер Амстуц.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]