vBulletin

Од Википедија — слободната енциклопедија

vBulletin
Програмер:Internet Brands
ОС:Cross Платформа
Платформа:PHP / MySQL
Намена: Интернет Форум
Лиценца:Официјална Лиценца
Мреж. место: www.vbulletin.com

vBulletin (исто така наречен vB) е веб-софтвер наменет за дискусија и споделувања на мислења. Работи на PHP и користи mySQL база на податоци.

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1999 година Џејмс Лим и Џон Перцивал беа основачи на една Visual Basic страница, што користеше Infopop класичен форум. Како што страната се зголемуваше, тие увидоа дека софтверот што е напишан во Perl, користејќи flat-file база на податоци, не можеше секогаш да го издржи бројот на корисници. Во февруари 2000 година, двајцата решија да напишат нивни веб-софтвер, иако не беа познати со програмерските кодови. Кога напишаа нивни форум, тој беше толку баран што двајцата им понудија да го продадат софтверот на Infopop, но не беше успешно. Потоа ја создадоа фирмата наречена Jelsoft и првиот vBulletin што се плаќа.

Други производи[уреди | уреди извор]

Користејќи го vBulletin јадрото Jelsoft создадоа уште два корисни производи или додатоци на форумот.

vBulletin Blog[уреди | уреди извор]

Дозволува на зачленетите корисници на некоја vBulletin заедница да имаат свој блог на форумот. Цената се одвива околу $60 (долари) и дозволени се обновувања ако vBulletin софтверот е лиценциран.

vBulletin Project Tools[уреди | уреди извор]

Софтвер кој ги поддржува сите промени на софтверот.