Trifolium medium

Од Википедија — слободната енциклопедија


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Trifolium|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Trifolium medium
Trifolium medium - Niitvälja.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Trifolium
Вид: Trifolium medium
Биномен назив
Trifolium medium
L.
Синоними[1]
  • Trifolium flexuosum Jacq.
  • Trifolium sarosiense Hazsl.
Trifolium medium
Научна класификација edit
Царство: Plantae
Нерангирано: Tracheophytes
Нерангирано: Angiosperms
Нерангирано: Eudicots
Нерангирано: Rosids
Ред: Fabales
Семејство: Fabaceae
Подсемејство: Faboideae
Род: Trifolium
Вид:
T. medium
Биномен назив
Trifolium medium

Синоними[2]
  • Trifolium flexuosum Jacq.
  • Trifolium sarosiense Hazsl.

Trifolium medium, е вид скриеносеменици од фамилијата на Бобови. По изглед е сличен на црвената детелина, (Trifolium pratense), но ливчињата се потесни и немаат бели ознаки, а тесните штипки не се зашилени со влакна.[3] :150Видот е распространет во Европа од Велика Британија до Кавказ.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „The Plant List: A Working List of All Plant Species“. Посетено на 26 June 2015.
  2. "The Plant List: A Working List of All Plant Species". Retrieved 26 June 2015.
  3. Blamey, M.; Fitter, R.; Fitter, A (2003). Wild flowers of Britain and Ireland: The Complete Guide to the British and Irish Flora. London: A & C Black. ISBN 978-1408179505.
  4. „Trifolium medium“.