Trifolium barbigerum

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Trifolium|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Trifolium barbigerum
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Trifolium
Вид: Trifolium barbigerum
Биномен назив
Trifolium barbigerum
Torr.
Trifolium barbigerum
Научна класификација edit
Царство: Plantae
Класа: Tracheophytes
Класа: Angiosperms
Класа: Eudicots
Класа: Rosids
Ред: Fabales
Фамилија: Fabaceae
Подфамилија: Faboideae
Род: Trifolium
Вид:
T. barbigerum
Биномен назив
Trifolium barbigerum

Trifolium barbigerum е вид на детелина позната по народното име брадеста детелина.[1][2]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Растението е домородно на централното крајбрежје и Северна Калифорнија и Орегон. Расте под 700 метри надморска височина. Области што се наоѓа овој вид на детелина ги вклучуваат северните Каналски Острови во Калифорнија, бреговите на Калифорнија и околу заливот на Сан Франциско.[1]

Расте во многу видови на живеалишта, вклучително и крајбрежни прерии, мешани зимзелени шуми, борови шуми и мочуришни - крајбрежни области. Се среќава и во нарушени и обработени површини.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Trifolium barbigerum е едногодишна билка која расте исправено и нејзината текстура може да биде влакнеста или безвлакнеста. Листовите се поделени на овални ливчиња долги до 2,5 сантиметри, понекогаш со засеци на врвовите. Дршките на листовите се големи и имаат променлива форма.

Цветот е широк до 2,5 сантиметри. Секој цвет има чашка од чашкино ливче и кои се стеснуваат на една или повеќе реси кои се обложени со долги влакна. Во секоја чашка е цветната корола која може да биде розово виолетова, бела или двобојна виолетова и бела.

Периодот на цветање е од април до јули.

Варијации[уреди | уреди извор]

Trifolium barbigerum порано биле класифицирани со две сорти, кои не се во сегашна употреба:

  • Trifolium barbigerum var. andrewsii — рекласифициран како Trifolium grayi.[3]
  • Трифолиум. barbigerum var. barbigerum — рекласифициран како синоним на Trifolium barbigerum.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Calflora: Trifolium barbigerum
  2. „Trifolium barbigerum“. Служба за заштита на природните ресурси при USDA — база PLANTS.
  3. Calflora: Trifolium barbigerum var. andrewsii; not an active name; see Trifolium grayi . accessed 2.28.2016.
  4. Calflora: Trifolium. barbigerum var. barbigerum; not an active name; see Trifolium barbigerum . accessed 2.28.2016.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]