Прејди на содржината

Tradescantia

Од Википедија — слободната енциклопедија
Tradescantia
Tradescantia ohiensis
Научна класификација
Царство: Растенија
Ред: Commelinales
Семејство: Commelinaceae
Потсемејство: Commelinoideae
Род: Tradescantia
Руп ex Л.[1][2]
Типски вид
Tradescantia virginiana
Л.
Оддели
Синоними[2][3]

Tradescantiaрод од 85 видови[4] тревни повеќегодишни диви цвеќиња од семејството Commelinaceae, домороден во Америка од јужна Канада до северна Аргентина, вклучувајќи ги и Западните Инди.

Tradescantia расте 30-60 цм во висина, и најчесто се наоѓаат поединечно или во купчиња во шумски области и отворени полиња. Тие биле воведени во Европа како украсни растенија во 17 век и сега се одгледуваат во многу делови од светот. Некои видови станале одомаќинети во региони на Европа, Азија, Африка и Австралија, како и на некои океански острови.[3]

Многуте видови на родот се од интерес за цитогенетиката поради еволутивните промени во структурата и бројот на нивните хромозоми.[5] Тие се користат и како биопоказатели за откривање на мутагени на животната средина.[6] Некои видови станале штетници за култивираните култури и се сметани за инвазивни.

Движење на цитоплазма во прашнички конци на Tradescantia virginiana под микроскоп.

Tradescantia се тревни повеќегодишни растенија и ги вклучува и искачувачките и подните видови, достигнувајќи 30-60 цм во висина. Листовите се долги, тенки и налик на сечила до ланцетни, од 3-45 цм во должина. Цветовите можат да бидат бели, розови, виолетови или сини, со три ливчиња и шест жолти прашници (или ретко, четири ливчиња и осум прашници). Сокот е муцилагинозен и проѕирен.

Голем број видови имаат цветови кои траат само еден ден, се отвораат наутро и се затвораат до вечер.[7]

Етимологија

[уреди | уреди извор]

Научното име на родот избрано од Карл Линеј им оддава почит на англиските натуралисти и истражувачи Џон Традескант Постариот (околу 1570-ти – 1638) и Џон Традескант Помладиот (1608-1662),[8][9] кои вовеле многу нови растенија во англиските градини. Традескант Помладиот организирал три експедиции во новата колонија Вирџинија.[10] Од таму типскиот вид, Tradescantia virginiana, бил донесен во Англија во 1629 година.

Растенијата од родот се нарекуваат со многу народни имиња, кои се разликуваат по регион и земја.

Контроверзното име „скитник Евреин“ потекнува од христијанскиот мит за Заскитаниот Евреин, осуден да скита по земјата затоа што го исмевал Исус на патот кон неговото распнување.[11]

На шпански, растенијата Tradescantia понекогаш се нарекуваат flor de Santa Lucía (цветот на Света Луција), во врска со угледот на светицата како светец-заштитник на видот и употребата на сокот од растението како капки за очи за ублажување на оптовареноста на окото.[12]

Таксономија

[уреди | уреди извор]

Поделби и видови

[уреди | уреди извор]
Tradescantia fluminensis
(подг. Austrotradescantia).
Tradescantia spathacea
(подг. Campelia).
Tradescantia brevifolia
(подг. Setcreasea).

Бројот на видови и инфрагенерички таксони се менувал низ историјата. Првата голема класификација предложена од Хант (1980) вклучувала 60 видови поделени на осум оддели, со еден оддел поделен на дополнителни четири низи.[13] Ревизијата на Хант од 1986 година обединила неколку мали родови со Tradescantia како делови, што резултирало со вкупно дванаесет оддели со 68 видови,[14] и оваа инфрагенерична класификација била прифатена неколку децении.

Една неодамнешна студија на Пелегрини (2017) предложи нова класификација врз основа на неодамнешните морфолошки истражувања, делејќи го родот на пет подродови.[15] Кралската ботаничка градина, Кју моментално препознава 85 видови.[4]

Подрод Austrotradescantia (D.R.Hunt) M.Pell[16]
 • Tradescantia atlantica M.Pell.
 • Tradescantia cerinthoides Kunth syn. T. blossfeldiana, T. catharinensis, T. crassula var. gaudichaudii[17]
 • Tradescantia chrysophylla M.Pell. syn. T. serrana[18]
 • Tradescantia crassula Link & Otto syn. T. schwirkowskiana[19]
 • Tradescantia cymbispatha C.B.Clarke
 • Tradescantia decora W.Bull syn. T. multibracteata, T. valida[20]
 • Tradescantia fluminensis Vell.
 • Tradescantia hertweckii M.Pell.
 • Tradescantia mundula Kunth syn. T. insularis[21]
 • Tradescantia seubertiana M.Pell.
 • Tradescantia tenella Kunth
 • Tradescantia tucumanensis M.Pell.
 • Tradescantia umbraculifera Hand.-Mazz.
Подрод Campelia (Rich.) M.Pell.
 • Tradescantia commelinoides Schult. & Schult.f
 • Tradescantia deficiens Brandegee
 • Tradescantia gracillima Stand.
 • Tradescantia grantii Faden
 • Tradescantia huehueteca (Standl. & Steyerm) D.R.Hunt
 • Tradescantia plusiantha Stand.
 • Tradescantia poelliae D.R.Hunt
 • Tradescantia praetermissa M.Pell.
 • Tradescantia schippii D.R.Hunt
 • Tradescantia soconuscana Matuda
 • Tradescantia spathacea Sw.
 • Tradescantia standleyi Steyerm.
 • Tradescantia zanonia (L.) Sw.
 • Tradescantia zebrina Heynh. ex Bosse
Подрод Mandonia (D.R.Hunt) M.Pell.
 • Tradescantia ambigua Mart. ex Schult. & Schult.f.
 • Tradescantia andrieuxii C.B.Clarke
 • Tradescantia boliviana (Hassk.( J.R.Grant
 • Tradescantia burchii D.R.Hunt
 • Tradescantia crassifolia Cav.
 • Tradescantia exaltata D.R.Hunt
 • Tradescantia gentryi D.R.Hunt
 • Tradescantia guiengolensis Matuda
 • Tradescantia iridescens Lindl. syn. T. crassifolia var. acaulis
 • Tradescantia llamasii Matuda
 • Tradescantia masonii Matuda
 • Tradescantia mcvaughii D.R.Hunt
 • Tradescantia murilloae Zamudio et al.
 • Tradescantia nuevoleonensis Matuda
 • Tradescantia peninsularis Brandegee
 • Tradescantia petricola J.R.Grant
 • Tradescantia tepoxtlana Matuda
 • Tradescantia velutina Kunth & C.D.Bouché
Подрод Setcreasea (K.Schum. & Sydow) M.Pell
 • Tradescantia brevifolia (Torr.) Rose
 • Tradescantia buckleyi (I.M.Johnst.) D.R.Hunt
 • Tradescantia hirta D.R.Hunt
 • Tradescantia leiandra Torr.
 • Tradescantia mirandae Matuda
 • Tradescantia orchidophylla Rose & Hemsl.
 • Tradescantia pallida (Rose) D.R.Hunt
 • Tradescantia pygmaea D.R.Hunt
 • Tradescantia rozynskii Matuda
 • Tradescantia sillamontana Matuda
Подрод Tradescantia
 • Tradescantia bracteata Small ex Britton
 • Tradescantia cirrifera Mart.
 • Tradescantia edwardsiana Tharp
 • Tradescantia ernestiana E.S.Anderson & Woodson
 • Tradescantia gigantea Rose
 • Tradescantia gypsophila B.L.Turner
 • Tradescantia hirsuticaulis Small
 • Tradescantia hirsutiflora Bush
 • Tradescantia humilis Rose
 • Tradescantia longipes E.S.Anderson & Woodson
 • Tradescantia monosperma Brandegee
 • Tradescantia occidentalis (Britton) Smyth
 • Tradescantia ohiensis Raf.
 • Tradescantia ozarkana E.S.Anderson & Woodson
 • Tradescantia pedicellata Celarier
 • Tradescantia pinetorum Greene
 • Tradescantia reverchonii Bush
 • Tradescantia roseolens Small
 • Tradescantia stenophylla Brandegee
 • Tradescantia subacaulis Bush
 • Tradescantia subaspera Ker Gawl.
 • Tradescantia subtilis Matuda syn. T. maysillesii
 • Tradesacntia tharpii E.S.Anderson & Woodson
 • Tradescantia virginiana L.
 • Tradescantia wrightii Rose & Bush

Порано вметнати овде

[уреди | уреди извор]
 • Tradescantia × andersoniana W.Ludw. & Rohweder[22][23] Името е објавено без опис, така што не е валидно ботаничко име;[24] таксонот сега се третира како сортна група.[25]
 • Callisia navicularis (Ortgies) DRHunt (како T. navicularis Ortgies)
 • Callisia warszewicziana (Kunth & CDBouché) DRHunt (како T. warszewicziana Kunth & CDBouché)
 • Gibasis geniculata (Жак.) Rohweder (како T. geniculata Jacq.)
 • Gibasis karwinskyana (Шулт. & Шулт.ф.) Рохведер (како T. karwinskyana Schult. & Шулт.ф.)
 • Gibasis pellucida (M.Martens & Galeotti) DRHunt (како T. pellucida M.Martens & Galeotti)
 • Siderasis fuscata (Lodd. et al.) HEMoore (како T. fuscata Lodd. et al.)
 • Tinantia anomala (Тор.) CBClarke (како T. anomala Torr.)
 • Tripogandra diuretica (Март.) Handlos (како T. diuretica Mart.)
 • Elasis hirsuta (Кунт) Д.Р. Хант (како T. hirsuta)[15]

Распространетост и живеалиште

[уреди | уреди извор]

Првиот опишан вид, T. virginiana, е домороден во источните Соединетите Држави од Мејн до Алабама и Канада во јужниот дел на Онтарио. T. virginiana била воведена во Европа во 1629 година, каде што се одгледува како градинарски цвет.

Природниот опсег на родот како целина се протега на речиси целата должина и ширина на копното на Северна Америка, од Канада преку Мексико и Средна Америка, и напредува во голема разновидност на умерени и тропски живеалишта. Често се наоѓа во тенко пошумени листопадни шуми, рамници, прерии и здрави полиња, често заедно со други домашни диви цвеќиња.

Зачувување

[уреди | уреди извор]

T. occidentalis е наведен како загрозен вид во Канада, каде што најсеверните населенија на видот се наоѓаат на неколку места во јужниот дел на Саскачеван, Манитоба и Алберта; почеста е на југ во Соединетите Држави до Тексас и Аризона.

Одгледување

[уреди | уреди извор]
Растенијата Tradescantia се широко користени за покривање на површината во градините.

Видовите на Tradescatia се популарни во Европа и Северна Америка како украсни растенија. Умерените видови се одгледуваат како градинарски растенија, додека тропските видови, како што се T. zebrina и T. spathacea, се користат како домашни растенија.[9] Нивната популарност и природата на лесно ширење довела до тоа некои видови да се сметаат за сериозни плевели на одредени места (види подолу).

Повеќето ладно отпорни градинарски растенија припаѓаат на групата Andersoniana (често се нарекува со невалидно име Tradescantia × andersoniana).[26] Ова е група на меѓуспецифични хибриди развиени од Tradescantia virginiana, T. ohiensis и T. subaspera, кои имаат преклопувачки опсези во континентална Северна Америка.[9] Овие растенија се повеќегодишни тревни растенија што образуваат грутки, при што поединечните сорти главно се разликуваат по бојата на цветот.[27] Сорти во оваа група се „син камен“, „изида“, „невиност“, „снежна капа“, „оспреј“, „ирис причард“, „полин“, „црвен облак“ и „карминглут“ („кармински сјај“).[26][9] 'Caerulea Plena' е двоцветна сорта со темно сини цветови.[9] „Конкордско грозје“ (група Andersoniana група) ја добило Наградата за градинарски заслуги на Кралското хортикултурно друштво.[28]

Широк спектар на нежни тропски видови се одгледуваат како домашни растенија или едногодишни растенија на отворено, вклучувајќи ги Tradescantia zebrina, T. fluminensis, T. spathacea, T. sillamontana и T. pallida.[29][30] Тие обично се одгледуваат поради нивното зеленило, а многумина имаат разнобојни шарени модели од сребрена, виолетова, зелена, розова и златна боја.[30] Популарните тропски сорти вклучуваат T. zebrina 'сребрен плус', T. zebrina 'бургундија', T. fluminensis 'лаванда', T. fluminensis 'Variegata', T. mundula 'Laekenensis', T. pallida 'це', Tradescantia ' наноук“, и Tradescantia „бледа пума“.[31] Видот Tradescantia zebrina и сортите Tradescantia 'брзосребро' и Tradescantia pallida 'purpurea' ја добиле Наградата за градинарски заслуги на Кралското хортикултурно друштво.[32]

Поради неговото подготвено размножување од фрагменти на стеблото и неговата доминација на земјениот слој во многу шумски средини, T. fluminensis станал главен еколошки плевел во Австралија,[33] Нов Зеланд и јужниот дел на Соединетите Држави.[34] Други видови кои се сметаат за инвазивни плевели на одредени места вклучуваат T. pallida,[35] T. spathacea,[36] и T. zebrina.[37]

Токсичност

[уреди | уреди извор]

Некои претставници на родот Tradescantia може да предизвикаат алергиски реакции кај домашните миленици (особено мачки и кучиња) кои се одликуваат со црвена, чешање на кожата.[38] Значајни виновници се T. albiflora (скорбутен плевел), T. spathacea (Мојсеј во лулка) и T. pallida (виолетово срце).

Употреби

[уреди | уреди извор]

Домородните Американци користеле T. virginiana за лекување на голем број состојби, вклучително и стомачна болка. Се користел и како извор на храна.[9] Клетките на влакната од прашникот на некои Tradescantia се обоени во сина боја, но кога се изложени на извори на јонизирачко зрачење како што се гама-зраци или загадувачи како сулфур диоксид од индустриите, клетките мутираат и ја менуваат бојата во розова; тие се едно од ретките ткива за кои е познато дека служат како ефикасен биоесеј за нивоата на амбиентално зрачење.[6][9]

Галерија

[уреди | уреди извор]
 1. Linnaeus Sp. Pl.: 288 (1753).
 2. 2,0 2,1 „Genus: Tradescantia L.“. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 10 август 2004. Архивирано од изворникот на 5 јуни 2011. Посетено на 8 ноември 2022.
 3. 3,0 3,1 „Kew World Checklist of Selected Plant Families“. Кралски ботанички градини (Кју). Посетено на 8 ноември 2022.[мртва врска]
 4. 4,0 4,1 „Tradescantia Ruppius ex L.“. Plants of the World Online. Кралски ботанички градини (Кју). Посетено на 8 ноември 2022.
 5. Golczyk, H. (2011). „Structural Heterozygosity, Duplication of Telomeric (TTTAGGG)n Clusters and B Chromosome Architecture in Tradescantia virginiana L.“. Cytogenetic and Genome Research (англиски). 134 (3): 234–242. doi:10.1159/000328915. ISSN 1424-8581. PMID 21709415.
 6. 6,0 6,1 Ichikawa, Sadao (1972). „Somatic Mutation Rate in Tradescantia Stamen Hairs at Low Radiation Levels: Finding of Low Doubling Doses of Mutations“. The Japanese Journal of Genetics. 47 (6): 411–421. doi:10.1266/jjg.47.411.
 7. Tilley, Nikki. „Growing Spiderworts“. Gardening Know How. Посетено на 8 ноември 2022.
 8. Quattrocchi, Umberto (2000). CRC World Dictionary of Plant Names: Common Names, Scientific Names, Eponyms, Synonyms, and Etymology. IV R-Z. Taylor & Francis US. стр. 2697. ISBN 978-0-8493-2678-3.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 Hawke 2010.
 10. Lorenzo-Cáceres, José Manuel Sánchez de (2004). „Las especies del género Tradescantia cultivadas en España“. Arboles ornamentales (шпански). Посетено на 8 ноември 2022.
 11. Anderson, George K. The Legend of the Wandering Jew.
 12. Bugatti Para, Cristina L. de (17 мај 2008). „Esos yuyos con aire lujoso“ (шпански). La Nación. Посетено на 8 ноември 2022.
 13. Hunt, David R. (1980). „Sections and Series in Tradescantia: American Commelinaceae: IX“. Kew Bulletin. 35 (2): 437–442. doi:10.2307/4114596. JSTOR 4114596.
 14. Hunt, David R. (1986). „Campelia, Rhoeo and Zebrina united with Tradescantia: American Commelinaceae: XIII“. Kew Bulletin. 41 (2): 401–405. doi:10.2307/4102948. JSTOR 4102948.
 15. 15,0 15,1 Pellegrini, Marco (26 октомври 2017). „Morphological phylogeny of Tradescantia L. (Commelinaceae) sheds light on a new infrageneric classification for the genus and novelties on the systematics of subtribe Tradescantiinae“. PhytoKeys (89): 11–72. doi:10.3897/phytokeys.89.20388. Посетено на 8 ноември 2022.
 16. Pellegrini, Marco (19 јули 2018). „Wandering throughout South America: Taxonomic revision of Tradescantia subg. Austrotradescantia (D.R.Hunt) M.Pell. (Commelinaceae)“. PhytoKeys (104): 1–97. doi:10.3897/phytokeys.104.28484. Посетено на 8 ноември 2022.
 17. Pellegrini, M.O.O. (2020). Tradescantia cerinthoides Kunth“. Flora do Brasil. Jardim Botânico do Rio de Janeiro. Посетено на 8 ноември 2022.
 18. Pellegrini, M.O.O. (2020). Tradescantia chrysophylla M.Pell“. Flora do Brasil. Jardim Botânico do Rio de Janeiro. Посетено на 8 ноември 2022.
 19. Pellegrini, M.O.O. (2020). Tradescantia crassula Link & Otto“. Flora do Brasil. Jardim Botânico do Rio de Janeiro. Посетено на 8 ноември 2022.
 20. Pellegrini, M.O.O. (2020). Tradescantia decora W.Bull“. Flora do Brasil. Jardim Botânico do Rio de Janeiro. Посетено на 8 ноември 2022.
 21. Pellegrini, M.O.O. (2020). Tradescantia mundula Kunth“. Flora do Brasil. Jardim Botânico do Rio de Janeiro. Посетено на 8 ноември 2022.
 22. Ludwig, Wolfgang; Rohweder, Otto (1954). „Zur Nomenklatur zweier Commelinaceen“. Feddes repertorium specierum novarum regni vegetabilis. 56 (3): 282. doi:10.1002/fedr.19540560304.
 23. „World Checklist“. Кралски ботанички градини (Кју). Посетено на 8 ноември 2022.
 24. Walters, S.M.; Brady, A.; Brickell, C.D.; Cullen, J.; Green, P.S.; Lewis, J.; Matthews, V.A.; Webb, D.A.; Yeo, P.F. (1989). European Garden Flora: Volume II. Cambridge University Press. стр. 31.
 25. „Tradescantia Andersoniana Group“. Royal Horticultural Society. Посетено на 8 ноември 2022.
 26. 26,0 26,1 Dave's Garden 2015.
 27. Christman 2005.
 28. Tradescantia 'Concord Grape' (Andersoniana Group)“. Royal Horticultural Society. Посетено на 8 ноември 2022.
 29. Espiritu, Kevin (23 март 2017). „Wandering Jew Plant: Care, Types, and Growing Tips“. Epic Gardening. Посетено на 8 ноември 2022.
 30. 30,0 30,1 „Tradescantia“. Better Homes & Gardens. Посетено на 8 ноември 2022.
 31. „Tradescantia (and the Different Varieties) – Plant Care Guide and Identification“. Plants Spark Joy. Посетено на 2 November 2021.
 32. „Houseplants: choosing the best“. Royal Horticultural Society. Посетено на 8 ноември 2022.
 33. „Tradescantia fluminensis“. Weeds Australia (англиски). Atlas of Living Australia. август 2007. Посетено на 8 ноември 2022.
 34. Witt, A; Luke, Q, уред. (2017). Tradescantia fluminensis (wandering Jew). Cabi.org. doi:10.1079/9781786392145.0000. ISBN 9781786392145. Архивирано од изворникот на 2022-11-08. Посетено на 8 ноември 2022.
 35. Witt, A; Luke, Q, уред. (2017). Tradescantia pallida (purple queen). Cabi.org. doi:10.1079/9781786392145.0000. ISBN 9781786392145. Архивирано од изворникот на 2020-10-21. Посетено на 2020-07-08.
 36. Witt, A; Luke, Q, уред. (2017). Tradescantia spathacea (boat lily). Cabi.org. doi:10.1079/9781786392145.0000. ISBN 9781786392145. Архивирано од изворникот на 2022-11-08. Посетено на 8 ноември 2022.
 37. Witt, A; Luke, Q, уред. (2017). Tradescantia zebrina (wandering jew). Cabi.org. doi:10.1079/9781786392145.0000. ISBN 9781786392145. Архивирано од изворникот на 2020-10-28. Посетено на 2020-07-08.
 38. „Inch Plant“ (англиски). American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. Посетено на 8 ноември 2022.

Библиографија

[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]